Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • cysty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, mám cysty v prsníkoch. Lekár na USG mi povedal, že mohli vzniknúť užívaním liekov na štítnu žľazu. Tieto lieky beriem preto, lebo ma moja onkologička odporúčala na endokrinológiu práve kvôli cystám, vraj cysty mohli vzniknúť, keď sú poruchy štítnej žľazy. Lekár z Usg to okomentoval ako nepravdu, štítna žľaza nemá s prsníkmi nič spoločné. Akosi sa tu bijú dva názory a ja neviem, čo je pravda. Neviem, či mi práve vy poradíte, ale rada by som si prečítala váš názor. Problémy so štítnou žľazou som nemala, lieky beriem preventívne a prichodí mi, že aj zbytočne. Okrem toho beriem Indonal - partner for woman, kde som sa dočítala, že ľudia s problémami št. žľazy by ho nemali brať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ja si myslím, že cysty v prsníkoch určite nesúvisa s liekmi na štítnu žľazu, na druhej strane, nechápem "preventívne" užívanie liekov, ak máte štítnu žľazu v poriadku. Je to pre mňa dosť zamotané.

Podobné otázky

  • Sono prsníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Výsledky zo sona:
    Subjektívne bez ťažkostí, st. p. ukončení laktácie cca v9/2023
    RA: neg
    OA: neg

    Koža, podložie: bez patologických mien
    Mamily: bez známok retrakcie
    Axily: bez patologickej lymfadenopatie
    Žľaza: typ fertilný
    Ložiskové zmeny: bez ložiskových zmien a atypií suspektných z malignity, vľavo v LQQ dve drobné v.s. duktektázie do 5 mm - jedna anechogénna, jedna so zahusteným obsahom.

    Záver: BI-RADS 2

    Doktorka mi povedala, že je všetko v poriadku. Netreba nič riešiť.
    Keď som to odniesla k svojej sestričke u gynekológa, tá mi povedala, že mám čítať s porozumením a že je vsetko v poriadku.
    Zabudla som sa opýtať, čo zn.duktektázia.
    Len mi povedala, že mám cysty a že sú v poriadku.

    A počas tehotenstva sa smie absolvovať sono prsníka?
    Ďakujem za Váš čas a ochotu.
    S pozdravom
    Atina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    duktektácie znamenajú rozšírené mliekovody, čo nie je nič závažné. Nález je vnorme. V tehotnosti sa sono môže urobiť, ale je potrebné informovať lekára, lebo žľaza reaguje na tehotenské hormóny.

  • Operácia bartoliniho cysty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Bola som na operácii bartoliniho cysty a po prebudení z narkózy som mala napuchnutú a strpnutú peru. Je to už 5 dní a stále mám tú peru strpnutú. Chcela by som sa opýtať, čím to môže byť a čo by mi pomohlo? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    iba drobne opravím, aj lekári používajú zlý názov danej žľazy, pán sa volal Bartolin a žľaza (cysta) sa volá Bartolinova, nie bartoliniho. Chyba je v tom, že niektorí kolegovia zle používajú genietív v latinčine, glandula Bartolini (Bartolinova žľaza, nie Bartoliniho žľaza).
    Tak a ak máte problém s ústami po narkóze, určite vyhľadajte pracovisko, kde Vás uspávali, je možné, že máte ústa otlačené od kanyly (ak Vás zaintubovali), alebo je problém niekde inde. Je to anesteziologická komplikácia, ktorá nesúvisí s druhom výkonu.

  • USG prsníkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mohla by som poprosiť o vysvetlenie USG prsníkov?
    PP asi 5 cm od mamičky prítomná dobre ohraničená hypoechogenna ležia veľkosti 10x5mm, podobná v PP retroareolarne viac k r. MQQ
    V LP v HLQ periareolarne prítomná dobre ohraničená hypoechogenna ležia veľkosti 11x5mm ben typu,dlhá os paralelna s kožou
    v PP na DQQ drobné simplexne cysty do 10mm
    Dukty bez dilatácie

    Ďakujem :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte v prsníku viaceré drobné dutinky naplnené tekutinou, ale viac sa k tomu nedá napísať, lebo nález je potrebné dať do súvislosti s vekom a ostanými parametrami. Musíte sa poradiť s lekárom, ktorý vyšetrenie previedol, alebo ktorý Vás na to poslal.

  • Bolest v prsniku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, uz 2 roky (bolest zacala otehotnenim a stale pretrvava) ma boli lavy prsnik. Bolest je taka, ze zaboli na lavom boku a potom prenika dalej ku bradavke. Boli kazdy den, bez ohladu na cyklus, denne 10 - 20x. Bolest je castejsia ako bola predtym. Prsia ma nikdy predtym neboleli, ani vramci PMS. Na sone mi nasli 2 mikrocysty (do 5mm), ktore sa vraj len sleduju. Mam, prosim, nejake moznosti odstranenia bolesti? Z coho ta bolest moze pochadzat? Mozu ma boliet cysty? Doktorka povedala, ze cysty vraj nebolia, ale, ze mozem byt privelmi citliva. Miesto bolesti by sa priblizne mohlo zhodovat s miestom, kde sonom nasli cysty. Mohla bolest vzniknut zmenou hormonov v tehotenstve, cize by to nemuselo byt nic vazne? Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takáto tzv. necyklická bolesť prsníka je veľmi zriedkavá. Najčastejšie býva spojená s úrazom prsníka v minulosti, kedy došlo k odumretiu tukového tkaniva, čo by sa hypoteticky mohlo na UZV zobraziť ako cysty.
    Ďalšou možnou príčinou sú bolesti klbou na hrudníku, ktoré sa propagujú do prsníka, alebo aj bolesti z chrbtice, ktoré vyžarujú dopredu. Odporučil by som predsa len biopsiu z cýst s eventuálnym chirurgickým odstránením. Prípadne aj vyšetrenie ortopédom.

  • Bolest v lavom prsniku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa opytat, co mozem robit s bolestou v lavom prsniku. Bolest zacala otehotnenim, porodila som pred 8 mesiacmi, kojila som 2 mesiace a bolest pretrvava dodnes. Pred 3 mesiacmi som bola na sone prsnikov a pred tyzdnom na kontrolnom sone, na oboch sonach nasli 3 cysty (3mm a 5 mm). Prsnik boli kazdy den viackrat. Mozete mi prosim odporucit, co mozem robit? Dakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesť v jednom prsníku býva najčastejšie následok úrazu, alebo úderu do prsníka. Dôjde k pohmoždeniu tukového tkaniva a tvorbe bolestivej jazvy. Aj cysty môžu byť bolestivé, ale obvykle sú väčšie ako 3 alebo 5 mm, vtedy pomôže odsatie ich obsahu.
    Do prsníka sa však môžu prenášať aj bolesti z okolia, z klbov, alebo hrudnej steny. Bolo by vhodné vyšetrenie u mamológa, a zistenie pravej príčiny potiaží.