Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dobrý deň

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Rada by som sa vas opytala na temu kvasinky. Pred tyzdnom som od mojho gynekologa dostala na ne Gynazol a k tomu dve zabletky na perolane uzitie dake antimykotika ....toto som absolvovala a po tyzdni som dostala menstruaciu a s polu s nou kavsinky pali to a svrbi ...vsade pisu ze pocas menstruacie sa ma liecba vynechsat ja som si dala Femigel na zmiernenie palenia... v podstate neviem co mam robit neviem aku liecbu na to lebo sa to stale vracia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je nezmysel na bežnú mykozu dávať lieky do pošvy aj perorálne.
    Kúpte si canesten vaginálny krém na 6 aplikácii a preliečte sa. Stav sa upraví.

Podobné otázky

  • DNA testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa vas spytat, ak si necham spravit dna testy- brca tesy a dopadnu dobre, znamena to ze nikdy nedostanem rakovinu prsnika a maternice-vajecnikov? A pytam sa aj preto, ze na Mamografiu by som tym padom nemusela chodit? Mam 45 rokov. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie. Veľká väčšina rakoviny prsníka a vaječníkov vzniká u žien, ktoré majú negatívne BRCA testy. BRCA iba znamená, že je riziko výrazne vyššie, ale týka sa iba malého počtu žien.
    Určite je vhodná mamografia a testy sú u Vás zbytočné ak nemala mama alebo sestra v mladosti rakovinu prsníka.

  • Tekutina z prsníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Už asi pol roka mám problém,že mi z pravého prsníka vyteká raz biela,raz zelená tekutina. Bola som s tým aj u gynekológa a ten to po sone a teste na prolaktin kde nebolo nič zistené,prestal ďalej riešiť. Neviem ako mám postupovať ďalej,keďže mi to dosť vadí a nepríde mi to normálne,len neviem ako mám ďalej pokračovat. Ďakujem vopred za názor

  • Hormóny a hmotnosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať jednu vec. Niekedy po ovulácii a niekedy počas menštruácie mi stúpne hmotnosť, max. na týždeň a potom sa vráti na pôvodnú (predpokladám, že vplyvom hormónov). Teraz mi stúpla hmotnosť hneď po ovulácii (deň predtým som mala pozitívny ovulačný test), za 2 týždne som dostala menzes, ten mi už končí a váhu mám stále o cca 2kg vyššiu. Začína mi to už vadiť, lebo už niekoľko mesiacov chudnem a toto je ozaj demotivujúce. Prečo je to tak? Môže to byť aj tými horúčavami alebo stresom? Čo môžem urobiť, aby sa mi váha upravila? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto náhle a prechodné zmeny hmotnosti sú spôsobené zadržiavaním a vylučovaním vody z tela. Nemusíte sa tým nijako stresovať, samotná hmotnosť nie je úplne presný ukazateľ, dôležité je % telesného tuku.

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    chcela by som sa spýtať skôr tak teoreticky, čo by mohlo byť pravdepodobnejšou príčinou potratu. V čase, keď som ešte nevedela, že som tehotná (zhruba v 3-4tt) som dostala covid. Priebeh bol miernejší (celková slabosť, horúčka) zhruba 5 dní, v priebehu ktorých sa príznaky postupne zmierňovali. Užívala som voľne dostupné preparáty na bolesť a horúčku (s obsahom buď Diklofenaku alebo Naproxénu, neviem žiaľ už presne teraz, ktorý z nich to bol), avšak som nevedela, že som tehotná. Som plne očkovaná (teda neviem ako dlho vakcína poskytuje ochranu, ale bolo to asi 10 mesiacov od očkovania). Krátko potom som zistila tehotenstvo a došlo k potratu. Chcela by som sa spýtať, čo by mohlo byť najpravdepodobnejšou príčinou potratu, covid, spomínané lieky, ktoré nie je vhodné užívať v tehotenstve, alebo nejaká iná príčina?

    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najčastejšou príčinou včasného potratu je genetická príčina, nestretla sa zdravá spermia so zdravým vajíčkom, je to otázka náhody. Infekcia tiež môže teoreticky zasiahnuť plod, ale teraz sa to už nedá nijako odlíšiť.

  • Prolaktín

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Dnes som si dala robit hormonalny profil ako samoplatca, keďže sa snažíme o bábätko.
    Všetko hodnoty su OK okrem S_PRL sú 26.20
    Mám 27 rokov
    Je to potrebné riešiť? Ďakujem !

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí ako dlho sa Vám nedarí otehotnieť a či máte pravidelný menštruačný cyklus. Ale vo všeobecnosti platí, že hladiny prolaktínu je iba orientačný ukazateľ, lebo reaguje na stres, mení sa počas dňa a má iba malú výpovednú hodnotu.