Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,651 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • symfyzeolyza po porode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcem sa poradit ako dalej... Pred rokom som porodila prirodzenou cestou (dieta vaha 3.060g, 51cm). Po porode som sa nevedela postavit na nohy - diagnoza "symfyzeolyza" na 2,8cm. Uz v porodnici na 2-3 den som zacala mat silne bolesti, dostala som ortopedicky pas na stiahnutie panvy. Najhorsie bolesti ustupili po 2 mesiacoch, konecne som zacala chodit AJ DOPREDU. Nebudem opisovat ako som nasledkom bolesti (panva, sitie, zapal prsnikov,...) stratila mlieko, presla si poporodnym blues, atd. Je to za nami.
    Lenze problem je v tom, ze do dnes mi pukaju panvove klby (ako ked niekomu puka v kolene) a navyse sa mi pridali problemy s chrbticou - vraj mam pootocenu panvu a tym mi casto vyskakuje aj chrbat. Uz som bola na rehabilitacii, nepomohlo. Vraj mam cvicit - spevnit chrbtove svalstvo (mam na vyber: pilates, kalenetika alebo joga). Rada by som, ale problem je v tom, ze panvu mam este roztiahnutu na 5 mm a neviem, ci si cvicenim viac neuskodim ako pomozem. A da sa urobit nieco, aby sa mi panva dala do poriadku? Chcem zit normalne ako predtym.
    Poradte mi prosim. Mozeme mat este dalsie dieta (alebo dve)?
    Dakujem.
    Prajem krasny den.
    Zuzana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ide teraz už o čisto ortopedický problém, ja ako gynekológ Vám moc nepomožem, osobne si naozaj myslím, že rehabilitácia a cvičenie pod odborným dohľadom by malo pomocť.
    Čo sa týka nasledovnej tehotnosti, je potrebné ju dobre zvážiť a asi by som doporučil rodiť cisárskym rezom, samozrejme po dokladnom ortopedickom vyšetrení.