Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • intimnost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    mam taky jeden problem - nemam chut na sex. velmi ma to trapi, pretoze mam velmi milujuceho manzela. problem zacal po porode - pred 23 mesiacmi. ked som bola v septembri u svojej pani doktorky a povedala jej o tom, tak mi kazala vyradit antikoncepciu - cerazette. neuzivam to uz od oktobra, no nezlepsilo sa to. tiez mam problem so zvlhcenim. mam zase zajst za nou?
    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete či kojíte. Ak áno je to zčasti tým, pri kojení sú nízke pohalvné hormony a to sa prejaví jednak problémom s lubrikáciou aj zníženou chuťou na sex.
    Okrem toho po porode je to časté, sú v tom aj psychické dovody, "príroda" chce, aby ste sa starala o dieťa a nebola znovu tehotná, skor ako za 2-3 roky po prvom.
    Je výborné, že to chcete riešiť, to je znamenie, že je to na dobrej ceste.
    Ako lekár Vám doporučujem: ukončiť kojenie, začať sa starať viac o sebe, robiť si denne nejakú malú radosť, účes, oblečenie, knižka, film.
    Jesť pestrú ľahkú stravu, zelenina, ovocie, ananás, mango, pomaranče. Prípadne šťavy.
    Mať nadhľad nad problémom, proste viete prečo to tak je, a musíte s tým niečo spraviť, nie je to Vaša vina, ani chyba.
    A vhodná je aj konzultácia psychologa, prípadne sexuologa.
    Verím, že je to prechodná záležitosť a stav sa zlepší.

Podobné otázky

  • Nechuť na sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som takmer 2 roky po pôrode. Nekojila som, nemala som takmer žiadne mlieko, mala som sc.
    Problém je v tom že už je to dosť dlhá doba a ja vôbec nemám chuť na sex. Od pôrodu som ako vymenená, všetko ma rozladí, rozplače , a vôbec nemám žiadnu chuť na intímnosti čo už sa odvíja aj na našom vzťahu s mužom. Bojím sa že kvôli tomu už speje náš vzťah ku koncu. Vôbec sa neviem prekonať, je mi do plaču keď už to musím robiť nasilu. Navštívila som psychológa aj som to konzultovala po známosti so sexuológom ktorý povedal že by som to mala riešiť s mojou gynekologičkou ktorá mi povedala že ona takéto veci nerieši. Veľmi ma to trápi som z toho zúfalá neviem vôbec ako ďalej postupovať ako to riešiť. Prosím, vedeli by ste mi poradiť či zájsť opäť za svojou gynekologičkou žeby mi zobrala testy na hormóny alebo čo ďalej skúsiť? HAK neberiem. Mala som po pôrode asi 8 mesiacov antikoncepčný krúžok nuvaring ale vysadila som že čo ak by to mohlo byť z toho. Ale už som ozaj neskutočne zúfalá ako ďalej postupovať aby sa to vrátilo späť do normálu. Za vašu odpoveď vopred ďakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše príznaky môžu byť prvou známkou popôrodnej depresie. Podľa niektorých prác a veľkej metaanalýzy pôrod cisárskym rezom môže zvyšovať riziko rozvoja depresie.
    Bolo by vhodné určite naplánovať znovu návštevu erudovaného psychológa, alebo aj psychiatra, ktorý pomocou sofistikovaných dotazníkov zistí, či naozaj sa nejedná o depresiu. Je dobré, že sa snažíte situáciu riešiť. Gynekológ by bol osožný, ak by ste mala pri sexe bolesti alebo suchosť pošvy, Vaše príznaky sú jednoznačné na psychickom podklade.

  • pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    trapi ma niekolko problemov. Som po porode 9 mesiacov, pocitujem bolest pri kazdom styku, moj gynekolog sa vyjadril, ze som na uzko zasita. Ake moze mat to uzke sitie nasledky pri dalsom porode? O suchosti posvy ani nehovorim, spajam to s tym, ze este kojim. Pouzivame lub. gel. Pouzivala som aj feminela hyalosoft, ale nepomohlo. Celkovo pocitujem absolutnu nechut na akekolvek intimnosti. HAK beriem Azaliu. Bolo by pre mna nieco vhodnejsie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Azalia je vhodná. Pri kojení sú nízke hladiny hormonov, s tým súvisí suchosť a znížená chuť. Až 20% žien má bolesti pri styku ešte rok po porode.
    Stav sa postupne zlepší. Hojeniu možno pomocť estrogénovými čípkami (Ovestin) a čípkami Cicatridina (kyselina hyalouronová).