Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • mycomax

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Chcela by som vedieť aký majú vplyv tabletky mycomax 150 na vývin plodu.Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie sú relevantné štúdie a preto sa v tehotnosti nedoporučuje. Veľká Dánska štúdia u náhodných podaní nedokázala však poškdenie plodu pri podaní mycomaxu.

Podobné otázky

  • MYCOmax 150

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,

    som v 12 tt a mam masivnu mykozu. Predpisali mi dnes MYCOmax 150 a chcela by som sa opytat, ci nie je nebezpecne pre dietatko uzitie 1 tablety MYCOmax 150?
    Dakujem za skoru odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite si nedávajte mycomax ! V tehotnosti je kontraindikovaný.
    Kúpte si v lekárni lokálne antimykotikum, Canesten krém, alebo iné a užívajte ho lokálne. Celkovo si nedávajte nič, nie je to potrebné.

  • Kandidoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    uz ste mi raz odpisal,ze je mozne ze mam chronicku mykozu a,ze uzivanie antymikotik dlhodobo mozno aj cely zivot by nebolo zle jednu tabletku v den menstruacie kazdy mesiac Dlhodobo. Chcem sa spytat, ze presne toto som hovorila mojej gynekologicke ci mi moze predpisat antymikotikum dlhodobejsie a ona odmietla aj moja kozna odmietla na zaklade toho, ze som mala negativne vysledky. Co mozem robit? Mam zmenit lekara ale presvedcit lekarku, ze mi toto naoazj pomaha. Da sa chronicka mykoza liecit aby som sa toho zbavila? Pisala som Vam, ze aj napriek tomu, ze mam negativne vysledky ma stale zo spodu svrbi a irituje.Dakujem

    Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    doležité je, že sa Vám po antimykotiku uľavilo.
    Užívanie Mycomaxu, alebo Diflucanu 1 tabletka po menštruácii je bežná súčasť liečby chronickej mykózy, a i keď máte negatívnu kultiváciu, tak doležité je, že sa Vám po liečbe uľaví. Neviem, čo Vám mám poradiť.

  • mykóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 22 týždni tehotnosti a lekár mi zistil mykózu. predpísal mi MYCOMAX( mám užiť dve tabletky v rozpätí asi 5 dní).. chcem sa len opýtať, čo som sa jeho zabudla a to : ako je to s pohlavným životom pri užívaní takéhoto lieku alebo aj pri mykóze celkovo? máme s manželom abstinovať, alebo si pri dodržaní maximálnej hygieny môžeme raz za čas dopriať milovanie? (manžel momentálne chodí na týždňovky, takže máme menej frekventovaný sexuálny život..) Ďakujem za váš čas..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mycomax je v tehotnosti kontraindikovaný a som veľmi prekvapený, že prečo Vám nedal lokálne čípky, ktoré sú bezpečné.
    Takže kúpte si gynopevaryl masť alebo čípky, preliečte sa, a mycomax neužívajte.
    Vyhnite sa na týždeň vaginálnemu styku.

  • Candivac

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor,
    chcela by som sa spýtať, aké máte skúsenosti s prípravkom Candivac pri liečbe resp. prevencii vaginálnych mykóz.
    Snažím sa úpravu stravy (bez bieleho pečiva a s obmedzením jednoduchých cukrov), používam len bavlnené spodné prádlo, ktoré periem pri vysokých teplotách, na umývanie používam intímne gély (najčastejšie Lactacyd alebo Nivea senzitive), nechodím na kúpaliská ani doma sa nekúpem len sprchujem, nepoužívam parfumované vložky, ani žiadne intímne deodoranty, užívam Lactobacily, skúsila som aj nejaké prírodné preparáty na podporu imunity, mám stáleho partnera, ale napriek tomu mávam vaginálne mykózy takmer každý mesiac už niekoľko rokov, niekedy miernejšie niekedy dosť silné. Opakované výtery vždy potvrdili len candidózu, nič iné. V minulosti bol vyšetrený i partner, všetko bolo v poriadku. Ja som pred niekoľkými rokmi podstúpila imunologické vyšetrenie ( na doporučenie gynekologičky) , kde bola zistená mierna porucha celulárnej imunity a alergia na trávy a pele. Užívala som Izoprinosin a Zodac, vtedy sa mi stav zlepšil.
    Čítala som, že Candivac je čosi ako pasívna imunizácia na prírodnej báze a mal by ma problému zbaviť. Je to tak, a ak áno, ako dlho je potrebné prípravok užívať?
    Viem, že záruku mi nedáte, ale rada by som vedela Váš názor.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Candivac obsahuje sušené candidy a predpokladá sa, že zvýši imunitu proti nim. Osobne s ním nemám skúsenosti. Ja doporučujem jednu tabletku Mycomaxu (Diflucanu) po menštruácii dlhodobo. Vačšinou je to dostatočná liečba.

  • mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, uz niekolko rokov mam problemy s mykozou a vytokmi. Po druhom porode a v case ked som kojila som tento problem nemala. Akonahle som prestala kojit, tak sa problemy opat dostavili. Liecba mastickami a capikmi pomoze iba do dalsieho cyklu. Viete mi prosim poradit, ako to aspon eliminovat, nejaku inu alternativu, lebo mam pocit, ze sa jej uz asi nikdy nezbavim. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mala by ste:
    - nosiť bavlnenú bielizeň
    - obmedziť sladké v strave
    - používať špeciálne intímne mydlá
    - nerobiť si výplachy pošvy pri sprchovaní
    - jesť veľa živých jogurtov
    Ak to nepomože, je vhodné Vám dať jednu tabletku Mycomaxu vždy po menštruácii dlhodobo aspoň pol roka.