Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Rh negativ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať na riziko potratu pri druhom tehotentstve, alebo z postihnutia dieťaťa. Moja krvná skupina je Rh negativ, manžel Rh pozitiv a dcéra Rh pozitiv. Tehotenstvo bolo ukončené cisárskym rezom z dôvodu nerozbiehajúceho sa pôrodu po termíne. Podľa zdravotnej dokumentácie ktorú dôkladne prezeral môj gynekológ mi anti-d-protilátky po pôrode pichnuté neboli. Po pôrode ma nenapadlo upozorniť lekárov, brala som to ako samozrejmosť. Boli mi podávané antibiotiká v infúzii, neskôr injekčne kvôli infekcii ( už si nepamatám akej). Myslela som si že mi injekcia pichnutá bola. Chela by som dalšie dieťa, ale mám strach z možných komplikácií. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrřý deň,
    presné riziko neviem, ale ak ste sa senzibilizovala, tak hrozí, že ak bude dieťa Rh pozitívne, budete tvoriť protilátky, ktoré poškodia plod. Možno by bolo vhodné sa informovať priamo v nemocnici a trochu ich postrašiť súdnou dohrou. Ak Vám nepodali anti D ide o postup non lege artis.

Podobné otázky

  • RH negatív UPT

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Bola som na UTP mám krv RH negatívnu a nedala som si pichnúť injekciu môžem mať ešte zdravé deti?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na viacerých faktoroch. Predovšetkým na týždni tehotnosti, pretože od veľkosti vyvjívajúceho sa zárodku závisí, koľko krvi prešlo od neho k Vám a či ste začali tvoriť protilátky.
    Ale najdôležitejší je Rh faktor potrateného zárodku, ak bol partner Rh pozitívny a zárodok zdedil jeho krvnú skupinu je riziko reálne.
    Inak ak ste ešte menej ako 14 dní od zákroku, má význam si injekciu podať.

  • RH negativ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam krvnu skupinu Rh negativ a moje prve dieta Rh pozitiv. Teraz som opat tehotna, zistila som to testom tento tyzden. Kedy najneskor by som mala navstivit gynekologa kvoli moznym protilatkam pri druhom babatku?
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je potrebné žiadne skoršie vyšetrenie, stačí úplne normálny postup ako v každej inej gravidite. Ak ste bola pri predošlej gravidite senzibilizovaná, tak už sa aj tak nedá nič robi´t a iba čakať na hladiny protilátok.

  • Neviem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den Pan doktor mam na Vas taku otazocku s priatelom by sme chceli babo :) lenze on ma krvnu skupinu 0 Rh pozitiv a ja 0 Rh negativ :( prosim Vas mozete mi o tom blizsie povedat neviem o rizikach vlastne neviem o tom nic :( bojim sa rizik a toho vsetkeho:( za odpoved Velmi pekne Ďakujem.

  • Bojim sa :(

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer Pan doktor mam na Vas taku otazocku s priatelom by sme chceli babo :) lenze on ma krvnu skupinu 0 Rh pozitiv a ja 0 Rh negativ :( prosim Vas mozete mi o tom blizsie povedat neviem o rizikach vlastne neviem o tom nic :( bojim sa rizik a toho vsetkeho:( len tolko co mi povedali znami ze ja by som vlastne svojou krvou dieta zabijala :(

    za odpoved Velmi pekne Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nič sa nedeje, ak ste negatívna, tak sa Vám po porode (eventuálne po potrate) podá injekcia na zábranu tvorby protilátok, takže Vaše dieť v nasledujúcej gravidite nie je ohrozené.

  • RH negativ a Rhega

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktor,

    V lete tohto roku som mala spontanny potrat v 5.tyzdni. Bola som aj hospitalizovana, pre podozrenie na mimomater.tehotenstvo. To sa nastastie nepotvrdilo. Pred odchodom z nemocnice mi pichli injekciu rhega, kedze ja som RH neg. a manzel RH poz.Moja otazka znie: ak by sa v buducnosti potrat opakoval (ci uz spontanny alebo MA - co dufam samozrejme, ze sa nestane), musim znova dostat uvedenu injekciu? Vzdy som si myslela, ze sa podava az po porode, v pripade, ze je dieta RH poz., kedze ja som RH neg. Musi sa teda davat aj po prekonanom potrate? Vtedy som sa na to zabudla opytat.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podanie Rhegy je na 100%bezpečné a preto sa podáva aj v prípadoch, kedy je potreba podania pochybná. V 5. týždni ešte nie je plne rozvinutá plne krvotvorba plodu a podanie Rhegy nemusí byť nutné, ale určite neušdkodí. Podáva so spravidla po potrate staršom ako 8 týždňov ale podanie skor určite nie je naškodu.