Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • kontrakcie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,pán doktor. CHcem sa vás opýtať a zároveň poprosiť o radu alebo vysvetlenie takejto situácie.Som v 27 tt a je to moje druhé teh.
    V sobotu večer sme mali s manželom výmenu názorov, pri ktorej som sa ja rozčúlila-rozrušila. Následne na to ma začalo pobolievať pod bruškom,ktoré mi začalo tvrdnúť a bolesti som mala ako pri silnej menštruácii, bolesti mi vystrelovali do krížov aj stehien, pričom sa tvrdnutie bruška začalo opakovať v pravidelných 5 min. intervaloch aj s už opísanými bolesťami, sťahy trvali cca 1 min.Velmi ma to vystrašilo, ale nechcela som hneď utekať na pohotovosť,chcela som počkať, či sa to nebude stupňovať...ustalo to asi okolo druhej v noci, potom to bolo už nepravidelné, a v nedelu mi už len sem - tam
    stvrdlo bruško.CHcela som vedieť ,že čo to vlastne bolo? jednalo sa o kontrakcie?alebo to boli len "falošný poslíčkovia"? , mohlo sa to vystupňovať? mohlo toto tvrdnutie bruška spôsobiť zmenu na krčku? mala by som ísť na vyšetrenie, alebo stačí počkať do poradne, ktorá je o tri týždne? Pri prvom dieťatku som nemala problém s tvrdnutím bruška, iba so skráteným krčkom, bola som aj hospitalizovaná, kôli otváraniu, ale až v 34 tt. Ďakujem vám za odpoveď a prajem pekný dník.

Podobné otázky

  • Falosne kontrakcie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den! Som tehotna v 37+5tyzdni, pre 2 az 4 dnami som bola na nocnej pohotovosti a nasledne na par hodinovom pozorovani plodu a stahov maternice. Kontrakcie boli silne, len krcok sa neotvaral, preto ich v oboch pripadoch zastavili (dostala som 3 cipky po 15 min.) a nasledne ma poslali domov, ze az sa to objavi znova musim sa hlasit v nemocnici znova. Gynekolog ma upokojil, ze sa to stava, ale ja som z toho nervozna, ze az pojdem znovu "rodit", tak zase to nebude ten pravy porod, ale falosny poplach. Co mam teda robit, aby tie kontrakcie neprichadzali, resp.aby sa krcok otvaral? Dakujem za odpoved, prajem prijemny den!
    Ps.: toto je moje druhe tehotenstvo, prve babo som porodila v 37tt.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    predzvestné kontrakcie sú pomerne časté a neznamenajú žiadne ohrozenie pre matku ani pre dieťa. Stáva sa to veľmi často, že prvorodička navštívi porodnicu opakovane a stále sa nejedná o porod. Nič sa nedeje, predísť sa "poslíčkom" nedá a vobec sa nehanbite navštíviť porodnicu opakovane.

  • Zivot s jednym vajecnikom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, pan doktor. Mam dve deti (10/2004, 12/2006), obe prisli na svet sekciou.
    Pri druhom porode som spociatku rodila spontanne, ale nastali komplikacie a musela som ist pod narkozu. Potom som sa dozvedela, ze vlastne som bola v ohrozeni ja, pretoze doslo k vnutornemu krvacaniu (vraj mi praskol vajecnik?- neviem, ci som dobre porozumela)... ale "fungujem" uz len s pravym vajecnikom. Iba ma zaujima, preco mohlo dojst k prasknutiu. Mohli to sposobit kontrakcie? Alebo som mala nejake cysty, o ktorych som nevedela ale, to by mi mozno povedali.
    A dalsia otazka s tym suvisi... kedze mam jeden vajecnik. Znamena to, ze pridem skor do prechodu, kedze sa pocet vajicok znizil? Doktor ma utesil, ze som nadalej plodna. Ale uz mam aj strach, ze co by sa mohlo stat pri tretom tehotenstve.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to som v živote nepočul, aby pri porode praskol vaječník ? Ako na to prišli ? Skor si myslím, že sa niečo stalo pri operácii ale naozaj to nemozem posúdiť.
    Jeden vaječník plne zastúpi funkciu oboch, nič sa vo Vašom živote nezmení. Pri treťom tehotenstve sa nič nestane, vaječníky pri porodoch nepraskajú, je to nezmysel.