Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • jedna oblička

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážený pán doktor,
    páči sa mi Vaša poradňa a čítam ju ako román na pokračovanie. Zaujímal by ma Váš na nasledovnú vec.
    Keď mal môj manžel 25 rokov, lekári mu úplnou náhodou zistili, že má len jednu obličku. Po kompletných vyšetreniach a zisteniach, že oblička je skutočne len jedna, nás poslali na genetické vyšetrenie. Genetička nám ako laikom vysvetlila, že to nie je dedičné. Pravdepodobne vraj mala manželova matka na zač. tehotenstva nejakú virózu alebo teplotu. Ona to však vylučuje.
    Z Vašich odpovedí sa dozvedám, že to plod neohrozuje. Aký je nato Váš názor? Čo podľa Vás mohlo spôsobiť, že sa vyvinula len jedna oblička?

    Ďakujem za Vašu odpoveď. /Máme zdravého 18 mesačného synčeka/

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    moj otec má 2 zdvojené obličky a syn mojej sestry má jednu obličku málo funkčnú, preto som sa ja radšej nedal vyšetriť, aby som o tom nevedel.
    Vývoj obličiek je pomerne zložitý, u žien je spojený s vývojom pohlavných orgánov a často bývajú anomálie spojené. Príčina však ostáva neznáma.

Podobné otázky

  • oblicka?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrýden.
    Chcela by som Vas poprosit o info. Predvcerom som bola na sone. som v 33 t.t.. Doteraz boli vsetky sono ok. Aj toto sa zdalo, len ku koncu pani doktorka nieco sledovala, potom povedala, ze mi urobi sono na buduci tyzden este raz. Nevyjadrila sa nejak presne- vraj akoby bola jedna oblicka zvacsena, ale ze to moze byt aj plne crievko- no asi to jasne nevidela. Preto to sono.Priznam sa, trochu ma to vyplasilo. Ale povedala zaroven ze nejake zmeny tam nie su. Viem je toho asi malo co som vam k tomu povedala, ale ani mne toho povedane viac nebolo. Mohlo by ist o nejaku chybu? Asi mi poradite len cakat do buduceho sona, ale aspon za nejake vysvetlenie by som bola vdacna:-)