Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor , v najbližšej dobe si chcem dať zaviesť vnútromaternicové teliesko, posledné vyšetrenie som absolvovala v apríli min.roku .Je potrebné vyšetrenie znovu zopakovať?
    Posledný menzes som dostala o dva týždne skôr, ale bola som aj chorá.Ďakujem. Pekný deň.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som po operácii zlcnika zahojená všetko… 2m mám po.. som tehotná a mám obavy o bábätko nakoľko som mala katastrofálne výsledky pred operaciou a skončila som až na jiske kde ma nemohli prebrať lebo som mala všetky hodnoty zle … a teraz sa bojím či všetko dobre dopadne.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na toto sa nedá nič napísať, lebo netuším aké hodnoty ste mali zlé a prečo ste skončili na JISKe.
    V každom prípade ak ste 2 mesiace po takto závažnom stave tehotná, je to chyba a je chyba, že Vás nikto nepoučil o plánovanom otehotnení a o účinnej antikoncepcii.
    Neviem Vám viac napísať. Určite absolvujte interné vyšetrenie, aby sa posúdil Váš momentálny zdravotný stav.

  • Tekutina z prsníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Už asi pol roka mám problém,že mi z pravého prsníka vyteká raz biela,raz zelená tekutina. Bola som s tým aj u gynekológa a ten to po sone a teste na prolaktin kde nebolo nič zistené,prestal ďalej riešiť. Neviem ako mám postupovať ďalej,keďže mi to dosť vadí a nepríde mi to normálne,len neviem ako mám ďalej pokračovat. Ďakujem vopred za názor

  • Vyrážky na bruchu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    pán doktor, som v 36. týždni tehotenstva. Čakám dvojičky, čele brucho mám potrhané striami. Je to asi druhý týždeň, čo sa mi na striach urobili malé vyrážky. Sú v spodnej časti brucha a niekedy svrbia, spájam si to s podráždením od potu, tiež som prestala používať olej na strie a svrbenie ustúpilo, aj vyrážky sú menšie. O čo môže ísť? Čítala som, že sa to stáva prvorodičkám, u mňa je toto druhé tehotenstvo.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sú to tehotenské vyrážky, tzv. PUPP, ktoré neznamenajú žiadnu závažnejšiu hrozbu pre Vás ani pre plod. Ak by sa príliš šírili a kvôli svrbeniu by ste nemohli spať, je indikované kožné vyšetrenie.

  • Mamogragia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Odporucate zenam ist na mamografiu po 40 roku zivota? Ja mam 44 rokov, este som nebola, ale je zaujimave ze na strankach MZ SR sa pise, ze sa mamografia zenam odporuca po 50 roku zivota a v zahranici tiez tak zeny chodia. Tak teraz rozmyslam, ci ist alebo pockat. V rodine rakovinu prsnika nemame. AKy je vas nazor na toto vysetrenie. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    náš skríningový program pre rakovinu prsníka odporúča mamografiu po 50 roku, dovtedy sa odporúča samovyšetrovanie prsníka pohmatom. Osobne som s týmto programom stotožnení a nevidím dôvod meni´t tento postup.

  • Problemy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    Cca pol roka po porode mam raz do mesiaca stav, pri ktorom pocitujem slabost, busenie srdca, obcas i nevolnost, tocenie hlavy. Tento stav trva cca 1 minutu, odoznie a som v poriadku. Avsak opakuje sa mi to i kazde 1-2 hodiny a trva to cca 24 hodin. Potom to cele odoznie a fungujem normalne. Neda sa mi urcit, v akej faze cyklu spominany stav mam, niekedy i pocas menstruacie, no zvycajne asi par dni po menstruacii. Na par vynimiek mi to pretrvava pravidelne kazdy mesiac uz skoro 2 roky.
    Minuly rok som bola tehotna, avsak potratila som. Pocas tehotenstva som spominany stav nemala ani raz, po potrate prisiel za par dni.
    Myslite, ze ide o nejaky hormonalny problem alebo skor o problem s nervovou sustavou, napr. urcita forma epilepsie, tetanie?
    Rada by som otehotnela, po gynekologickej stranke som v poriadku.
    Vopred dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to je veľmi ťažké odpovedať, príčin môže byť viacero, naozaj sa ponúkajú ako dôvod hormonálne výkyvy. Bolo by dobré počas problémov vyhľadať vyšetrenie, kde by sa zmerali niektoré hodnoty vašich vitálnych funkcii. Predpokladám, že toto by nemalo nijako ovplyvni´t tehotenstvo.