Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kŕče v nohách

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som v 17. týždni tehotenstva a už dlhší čas ma trápia väčšinou pri vstávaní nepríjemné kŕče v nohách. Pri prvom tehotenstve som tento problém pozorovala až tak posledné dva mesiace a zdá sa mi to teraz dosť skoro. Čítala som, že nepríjemné kŕče v nohách spôsobuje nedostatok horčíka v organizme matky a môže to vyvolávať aj predčasné sťahy maternice, čo môže viesť až k riziku predčasného pôrodu. Prosím Vás o radu, čo je vhodné proti týmto kŕčom v nohách, prípadne aj akou stravou sa dá prispieť k zlepšeniu stavu. Za odpoveď vopred ďakujem. S pozdravom

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    možete skúsiť brať magnézium v akejkoľvek forme, ale krče v tehotnosti majú viac príčin a určite však nevedú k predčasnému porodou.

Podobné otázky

  • krce

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem!
    Som v 25tt a uz niekolko tyzdnov ma trapia velmi silne krce v nohach(oblast litok),pribrala som zatial 7kg,ale po kazdom krci ma este hodina trapia velke bolesti.chcem sa spytat,co moze byt za vznikom tychto krcov,a co by bolo vhodne aby sa odstranili.
    Dakujem velmi pekne:))

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príčin krčov v tehotnosti je viac, jednak je to sposobené prehĺbených dýchaním a zmenou zloženia krvi a jednak i zmenami v cievach. Skúsiť možete Detralex a magnézium, ale veľkú slávu nečakajte, po porode to zmizne.

  • Krče v nohách

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň .
    Som tehotná začala so 25 týždeň.
    Chcela by som sa Vás spýtať : V poslednej dobe mám príšerné krče v nohách.Lepšie povedané v litkach -v hornej časti pod kolenom.Krče sú intenzivné hlavne v noc.Spomenula som to svojmu lekarovi a odporučil mi multivytamíny pre tehotné a magnézium .Zatial zmenu k lepšiemu nebadám .Počula som aj o neakých pančuchách.....
    Prosím Vás o Váš nazor a radu .Ako zmiernit bolest .Viem že ju neodstránim ,že je to v tehotenstveve časte .
    Za Vašu skorú odpoved ďakujem.
    Spozdravom Zvedavka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tehotnosti žena zvýšene dýcha - a tým vydýchava CO2 a mení sa pH krvi. To vedie k zvýšenej dráždivosti svalov. Magnézium pomáha iba čiastočne, žiaľ inú liečbu nemáme. Skúste Detralex tabletky, spevňujú cievnu stenu a možu Vám uľaviť.

  • opuch noh

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som v 35tt a opuchaju mi nohy, a mam sem tam krce v nohach. Pritom nemam vysoky tlak, skor nizky alebo v norme. Najnizsi som mala v 20tt (94/68) a najvyssi v 30tt (120/75). Nohy mi zacali opuchat asi 30tt. Naposledy som mala tlak 118/78, necitim sa velmi zle, sem-tam ma pobolieva hlava, krize, bedrove klby,byva mi velmi teplo, co je normalne. Ked som otehotnela mala som 55kg a teraz mam 72. Neprejedam sa, odkedy mi opuchaju nohy skoro vobec nesolim, a ani nejem presolene tovary napr. cipsy.Radsej mam sladke, alebo kysle. Moj doktor mi povedal ze je to uplne normalne a nemam sa coho bat! Beriem magnezium, zelezo, a brala som aj Salbutamol ked mi tvrdla maternica. Viete mi poradit preco mi opuchaju nohy?
    Za odpoved dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    opuchy v tehotnosti vznikajú kvoli nízkym hladinám bielkovín v krvi, čo je normálny tehotenský stav. Doporučujem zvýšiť príjem bielkovín jedlom, hlavne živočíšne belkoviny - tvaroh, jogurty, syry, maso. Ale nečakajte zázraky.