Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • krce

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem!
    Som v 25tt a uz niekolko tyzdnov ma trapia velmi silne krce v nohach(oblast litok),pribrala som zatial 7kg,ale po kazdom krci ma este hodina trapia velke bolesti.chcem sa spytat,co moze byt za vznikom tychto krcov,a co by bolo vhodne aby sa odstranili.
    Dakujem velmi pekne:))

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príčin krčov v tehotnosti je viac, jednak je to sposobené prehĺbených dýchaním a zmenou zloženia krvi a jednak i zmenami v cievach. Skúsiť možete Detralex a magnézium, ale veľkú slávu nečakajte, po porode to zmizne.

Podobné otázky

  • Špinenie 12 dní po styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som 12 dní po styku mám PCOS a nepravidelnú menštruáciu . Dnes mi začalo také jemné špinenie nie ako pri menštruácii . Dnes som 60 deň cyklu menštruaciu mám veľmi nepravidelnú niekdy 90-130dnovy cyklus . Styk sme malí na 48 deň . Mám aj také mierne kŕče v podbrušku. Je to normálne? O dieťa sa snažíme vyše 3 rokov . Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa toho čo píšete máte zrejme anovulačné cykly, preto je takáto snaha o otehotnenie málo efektívna. Bolo by dobré nasadi´t liečbu, gestagény na druhú fázu cyklu, prípadne lieky na vyvolanie ovulácie. Ak sa však nedarí 3 roky, je treba zvážiť aj umelé oplodnenie. PCOS sa lieči aj liekami na zníženie hladiny inzulínu v krvi a pri nadváhe je podmienkou úprava BMI.

  • Kedy sa mozme opat zacat o tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, 9.3.2024 som mala potrat vyvolany cytotecom (v 10tt mi oznamili, ze v 7tt prestalo rast). Kedze mi tam este ostali drobnosti a mala som krce, 12.3.2024 som dostala dalsiu davku na precistenie. Momentalne este stale spinim, ale uz iba hnede, nemam uz ani krce... Je to ako koniec menstruacie.
    Pan Dr. povedal, ze cca po 6-8 tyzdnoch by som mala dostat riadne menzes.

    Chcem sa opytat, mozme sa po menzese uz snazit alebo este pockat?

    Dakujem!

  • Je postup lekara spravny?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    som po cytotec potrate. V sobotu som ho zvaiedla. Mavam este nocne krce, po flectore sa ulavi, a po krcoch vypadnu este zrazeniny 2-3cm zrazeniny.

    Dnes som bola na kontrole, tak povedal, ze co trebalo, vyslo, ale este tam ostali kusky, nic vazne, ale ostali. Povedal, ze to nie je na kyret a s menzesom sa urcite vyplavi. Dal mi este 4 tbaletky cytotecu zo spodu, aby este maternica vypudila, co ma.

    Bude bolest taka ista? Podla Vas by som mala ist na kyret? Podla neho uz nemusim ist ani kontrolu, iba keby som mala problemy.

    Zijeme v zahranici.

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa publikovaných štúdii sa neúplný potrat po cytotecu takmer v 100% dočistí sám, takže určite nie je potrebný kyret. Postup lekára je veľmi správny a adekvátny.

  • Bolest vajecnikov bo potrate

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v piatok mi oznamil Dr, ze embryjko uz nezije. Na sobotu mi dal cytotec (4 + 2), asi 6 hodin krce, bolesti, a n akonci kontrakcia a vyslo vsetko. Bolesti zmizli. V nedelu a pondelok som mala klasicke menstruacne slabe bolesti, a klasicke krvacanie, ziadne silelne. Vcera, teda v utorok rano som mala sialene bolesti vajecnikov, isla zo mna slabo husta krv s malymi zrazeninami, a cca po hodine bolesti vysla zo mna vacsia zazenina. Bolest hned ustupila a cely den jemne krvacanie bez bolesti. A dnes v noci o 3tej som sa budila opat na velke bolesti vajecnikov, ako keby krce, opat krv (nie vela) s malymi zrazeninami, dala som si flector a po 1,5h bolest prestala. Bola som aj velmi nafuknuta.

    Z coho to este moze byt? Je to problem alebo normalne?

    Zajtra rano idem k dr. Zijeme inak v zharanici

  • Bolesti po kyretaži

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať, sú silne kŕče po kyretáži (zadržaný potrat 7t) normálne ? trvá to už 7 deň, bolesti pomaličky ustupujú a prichádzajú ráno a večer no bež tabletiek proti bolesti by som to nezvladla. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    7 dní také silné bolesti nie sú normálne a je vhodné vyšetrenie. Zadržané potraty už väčšinou riešime pomocou tabletiek a nie chirurgickým výkonom.