Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • meranie bazalnej teploty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dakujem Vam za predchadzajucu odpoved ohladne IVF a manzelovho spermiogramu. Chcela by som sa Vas este spytat na spravny postup merania bazalnej teploty, pretoze som sa docitala a pocula asi 10 verzii. Teplotu si meriam rano po prebudeni, ked vstanem z postele a prejdem do kupelne, teplota sa mi stale pohybuje okolo tych 36.3 az 36.6 a postupne mi na 24. den cyklu stupla na 37.1. Znamena to ze mi prebehla ovulacia na 24.den cyklu (moj cely cyklus je cca32-34dni)? Totizto som sa docitala, ze teplotu si musim merat rano este v posteli, ze ak sa postavim tak je to uz nepresne a tiez som citala, ze ked stupne teplota tak nastava neplodne obdobie, ale asi to bolo myslene na tie dni po zvysenej teplote?!
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ovulácia zrejme prebehla cca. 20.-22. deň cyklu, ale bazálna teplota je nespoľahlivý ukazateľ a osobne sa na neho nespolieham.
    Doporučujem od 12. dňa cyklu obdeň sex.

Podobné otázky

  • Vyvolávačka a možné tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    píšem vám v mene svojej priateľky. Má problémy so štítnou žľazou, berie lieky. Už 2. mesiac plánuje otehotnenie, ale má kvôli štítnej žľaze nepravidelný cyklus. Teraz jej cyklus mešká 3 týždne, robila si niekoľko tehotenských testov, ale sú negatívne. Endokrinologička jej radí, aby si dala pichnúť vyvolávačku. Mám na vás 2 otázočky:
    1. je vyvolávačka vhodná, keď žena má 2 mesiace nechránený pohlavný styk a dieťatko plánuje?
    2. ako si žena zistí plodné dni pri veľmi nepravidelnom cykle ? (t.j. meškanie aj 3-4 týždne) Pomôže meranie bazálnej teploty ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyvoláavačka je injekcia s gestagénmi, ktoré tehotnosť podporujú a neškodia, ale ak má negatívne tehotenské testy tak tehotná nie je.
    v provm rade je potreba dokonale zaliečiť štítnu žľazu a upraviť hmotnosť.
    Meranie bazálnej teploty je zbytočnosť. Cyklus sa upraví ak bude fungovať dobre endokrinný aparát.

  • menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. mam jednu otazku. Mam 4 mesacneho syna, ktoreho uz mesiac kojim len 1x v noci, a to len 2-3 minuty. Menstruaciu som po porode este nedostala. Posledny tyzden som zacala pocitovat tlaky v podbrusku. Tri dni si meriam bazalnu teplotu, ktora je 37,2. Menstruacia sa vsak nedostavuje. Moze ist o pripadne tehotenstvo?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri kojení nemusíte menštruovať a nezáleží na frekvencii kojenia. Meranie bazálnej teploty je obecne dosť nepresné a pri kojení je naozaj úplne zbytočné.
    Ak chcete istotu spravte si test.

  • Bazalna teplota

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Chcem sa spytat na meranie bazalnej teploty. Aky je postup? Aka je spolahlivost? Aka teplota by mala byt pri ovulacii a popripade ak dojde k otehotneniu? Dakujem za vase odpovede a zelam pekny den :-)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    princíp merania bazálnej teploty je založený na fakte, že po ovulácii sa uvoľňuje progesterón, ktorý zvyšuje telesnú teplotu približne o pol stupňa. Takže ak by sa za štandardných okolností každý deň ráno merala teplota v pošve, tak vzostup teploty o pol stupňa by znamenal, že pred 24 -36 hodinami prebehla ovulácia a pacientka je už neplodná (plodná je iba do dňa ovulácie). Bazálna teplota sa používala ako nepriami dokaz ovulácie a doteraz niektoré odvážne ženy ju používajú na vypočítanie plodných a neplodných dní. Keď vedia, že im stúpa teplota obvykle 15. deň cyklu tak pohlavný styk sústredia od prvého do 10. dňa (z toho 5 -6 dní je menštruácia), a potom po 16. dni.
    Avšak teplota može stúpnuť aj z iných príčin (zápal v tele) a okrem toho ovulácia može prísť aj skor, a spermie muža ostávajú živé v tele ešte 3 dni.
    Ak žena neotehotnie dojde pred ďalšou menštruáciou k poklesu teploty, ak otehotnie teplota by mala pretrvávať.