Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Chloe

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, p. doktor. Chcem Vás poprosiť o odpoveď na otázku. Dala som si u lekárky predpísať (vzhľadom na kožné problémy so serboreou) antikoncepciu Chloe. Ant. ako takú beriem 1x (v tabletkovej forme) Začala som to užívať dľa príbalového letáka, v prvý deň menštruačného krvácania. Menštruáciu som mala krátku a na štvrtý deň som už nekrvácala a s manželom sme mali pohlavný styk. Som už chránená pred neželaným tehotenstvom? Tabletky som nevynechala ani jednu. Ďakujem pekne za odpoveď

Podobné otázky

  • Sexuálny problém

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám problém s ktorým by som sa s vami chcela poradiť. Mám 17 rokov a sexuálne žijem asi 2 roky. Brala som antikoncepciu (chloe) 9 mesiacov, ktorá mi veľmi dobre nerobila bola som z nej podráždená a chuť do sexu som strácala hoci neviem či to bolo zapríčinené hak. Testy pred nasadením antikoncepcie mi gynekológ nerobil. Môj problém spočíva v tom, že pri sexe vôbec nič necítim ( a nikdy som ani necítila). Hak neberiem už vyše roka. Navštívila som aj sexuóloga, ktorý mi veľmi neporadil. Povedal že niesom dostatočne vyvinutá čo ja takúto teóriu popieram. Poradil mi viagru ktorá mi mala pomôcť ale mám pocit že urobila opak, žiadne prekrvenie sa neprejavilo. Ževraj mi nemôže inak pomôcť a musím počkať do svojej 19-nástky. Pri sexe vôbec nič nepociťujem (môžem to prirovnať k čisteniu uší.. je to príjemné ale nič pociťovať pri tom nebudete), spočiatku to bolo fajn no posledného pol roka sa to stále len zhoršovalo a pri sexe mám teraz neuveriteľné bolesti. Najhoršie z toho je že priateľ ma na sex vôbec nedoáže pripraviť čo pred dvoma rokmi bolo úplnou samozrejmosťou. Necítim vôbec žiadne vzrušenie. Či už pri vaginálnom alebo orálnom sexe celkovo žiadne vzrušenie nepociťujem. Tak ak to môžem zhrnúť na sex chuť mám, necítim žiadne vzrušenie, ale na pyskoch a v podbrušku pociťujem že ten sex potrebujem ale po 20-30 minutach pričom žiaden stimul nedostanem mám strašne bolesti v podbrušku a pri styku ma to strašne štípe. Je to ako začarovaný kruh. Už neviem koho mám pýtať o radu za akým lekárom by som mohla ešte zájsť. Týmto som sa chcela spýtať či by to nemohlo byť gynekologického pôvodu, keďže s mojim gyn. niesom spokojná či by ste mi nemohli odporučiť nejakého v Bratislave.

    Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš popis problému je veľmi podrobný a rozumný, napriek tomu si myslím, že je to veľmi pravdepodobne sposobené Vašim mladým vekom.
    Chloe nie je ideálna antikoncepcia, obsahuje liek, ktorý znižuje hladiny mužských hormónov a tým sposobuje často nechuť do sexu. Tým sa mohol problém naštartovať, okrem toho je možné, že po vysadení zase máte podvedomý strach z otehotnenia, ale iba špekulujem.
    Skúsil by som znovu hormonálnu antikoncepciu, spoľahlivú, s normálnymi dávkami hormńov (nie tu príliš nízko dávkovanú) a s gestagénom bez antiandrogénnych účinkou (možno aj náplasť či vaginálny krúžok - majú stále rovnaké hladiny hormónov a nesposobujú ich kolísanie).
    Ďalej može byť problém aj vo vzťahu, čo ja nezistím ani nevyriešim, možno skúsiť konzultovať psychológa.
    Konkrétneho gynekológa Vám neporadím, skúste sa poradiť sa kamarátkami, či sú spokojné so svojim.

  • hrcky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,ja by som sa chcela spytat,v januari som zacala brat antikoncepciu Chloe a vo februari som si nasla zvacsene uzliny na krku vo velkosti hrasku,robili mi rozne krvne testy no vsetko som mala negativne,tak ci by nemohli suvisiet zvacsene uzliny s uzivanim hormonalnej antikoncepcie.Dakujem za odpoved.dovidenia

  • rychla pomoc :(

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcem sa opytat ci je potrebne uzit tabletku escapelle ak.... uzivam denne kazdych 8 hodin antibiotika Penicilin ktore znizuju ucinok antikoncepcie,a s partnerom som mala nechraneny pohlavny styk s nehodou ze nam to uslo vsetko "dnu" .. uzivam antikoncepciu Chloe a beriem ju 2 a pol mesiaca. dakujem za skoru odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    nestresoval by som sa a Escapelle by som nedoporučoval, Penicilín síce trochu znižuje účinky Chloe, ale nie je to taká tragédia, antikoncepcia zostáva naďalej spoľahlivá, hlavne ak pri nej nešpiníte.

  • antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcem sa spytat pred dvoma dnami som vysadila antikoncepciu chloe a mala som menzes 7 dni ako mavam ale este dva dni potom trocha krvacam,tabletky som douzivala ako mi doktor povedal ale ked este krvacam neni to zle alebo je to preto lebo uz neuzivam tabletky?Preto som ich vysadila lebo s manzelom chceme druhe dieta. Dakujem za odpoved.

  • chloe a antibiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,zacala som uzívat HAK chloe prvý mesiac a súcastne aj antibiotiká duomox kvoli chrípke.Antibiotiká som dobrala pred 10 dnami a chcem sa spýtat ci som uz chránená alebo ako dlho ovplyvnujú úcinnost antikoncepcie!dakujem