Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • POLOHA KP

    , Autor: Registrovaný používateľ

    PEKNY DEN PAN DOKTOR , SOM V 36 TT , BOLA SOM V PORADNI 12,01,09 TERMIN PORODU MAM 13,02,2009 A MOJ DOKTOR MI POVEDAL ZE MALY MA POLOHU KP",A ZE SA MOZE ESTE OBRATIT DOLE HLAVICKOU A ZE MAM HRDLO SKRATENE NA JEDEN VOLNY PRST ,JA SA CHCEM OPITAT CI NAOZAJ MALY MA DOST CASU NA OTOCENIE A CI JE POTREBNY CISARSKY REZ KED NENI OTOCENY AKO MA BYT NERADA BY SOM RODIT CISARSKIM REZOM A CO SOM CITALA KNIZKU TAK TAM PISU ZE JE TO TAZZSI POROD KED MALE IDE ZADOCKOM NEVIEM MAM TROSKU STRACH AKO TO DOPADNE PRI MOJICH DVOCH DETOCH SOM TAKY PROBLEM NEMALA BOLI OTOCENE AKO MAJU BYT ZA ODPOVED VOPRED DAKUJEM DUFAM ZE SOM TO NAPISALA ASPON TROSKU ZROZUMITELNE KLAVESNICA MI ZLIHAVA TAK ESTE RAZ VDAKA

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    i keď je ešte malá šanca, že sa otočí, musíte počítať skor s tým, že ostane zadočkom dole.
    Závisí na veľkosti plodu a skúsenostiach pracoviska, ak rodíte tretí krát, predpokladám, že Vás nechajú rodiť spontánne.

Podobné otázky

  • poloha KP

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Som v 29.tt a moje dietatko ma polohu KP. Ja sa laicky domnievam, ze poloha KP nema taky vplyv na predcasne otvaranie sa porodnych ciest v porovnani s polohou, ked "hlavicka nalieha". Domnievam sa spravne?? Asi nie.
    Ake su priciny tvrdnutia " tehotenskeho brucha" ?
    PS: Obdivujem Vas, ze ste mali odvahu odist zo SR a nastartovat svoju karieru u nasich "bratov Cechov". Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    poloha plodu nemá vplyv na predčasné otváranie porodných ciest. Kontrakcie začínajú po 20. týždni, pretože dozrieva nervovosvalový systém maternice, je to normálne, doležité je, či sa nemení nález na čípku.
    Odchod do Čiech v tom čase nebola odvaha, odvaha bola zostať za Mečiara na Slovensku.

  • poloha KP

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    zaujima ma vas nazor. Som v 37 t. tehotenstva. Tehotenstvo prebiehalo bez problemov az na to ze sa este stale babetko neotocilo. Podla ultrazvuku to bude vacsie dieta a skor to bude chlapec. Nedalo sa to uplne presne zistit. Som druhorodicka, rodila som v roku 2006, moj prvy syn bol tiez velky 4,36 kg a 55 cm. Porod prebehol bez vacsich problemov aj ked som mala co robit aby som ho vytlacila a bola som aj dost potrhana. /15 hodin od odtecenia plodovej vody/ Nastastie nemuseli pouzit klieste.
    Ja mam 160 cm a pred tehotenstvom som vazila 53 kg, 30 rokov, deti su velke po manzelovi.
    Neviem ci sa v takomto pripade robi automaticky cisarsky rez, priznam sa ze si velmi netrufam na taky porod prirodzenou cestou. Hlavne sa bojim o maleho.
    Moj gynekolog ma poslal na predoperacne vysetrenia, ale v nemocnici kde budem rodit som este nebola, takze neviem ako sa rozhodnu. Tam pojdem az s vysledkami z interneho.
    Dakujem vam za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to všetko na skúsenostiach zvoleného pracoviska, vačšinou u druhorodičky sa porod koncom panvovým necháva spontánne. Urobia si ultrazvukový odhad, ak by dieťa vychádzalo príliš veľké tak sa pristúpy k cisárskemu rezu. U nás o tom necháme rozhdovoať aj rodičku, samozrejme podokladnom objasnení situácie.