Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cerklage

    , Autor: Registrovaný používateľ

    som v 16. t.t. a som plánovaná na cerklage.je potrebné pred touto operáciou odstrániť ochlpenie? Vďaka Biba

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    úprava ochlpenia vulvy už by mala by´t štandardným hygienickým návykom nielen pred gynekologickým zákrokom.
    My na našich 2200 porodov ročne sme už nepotrebovali robiť cerclage cca. 4 roky, a považujeme tento výkon za veľmi sporný.

Podobné otázky

  • je možné ešte tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem pekný večer,pán doktor.
    Chcela by som poznať váš názor,či je ešte nejaká šanca na tehotenstvo.
    Mám 27 rokov,2 deti.Pred nimi,som mala 2 spontánne potraty,prvé dieťatko som potratila v 5 mesiaci a druhé vo 4 mesiaci.V oboch prípadoch mi nestihli urobiť cerklage,otvorila som sa a odtiekla mi plodová voda.Po tých potratoch sa mi podarilo donosiť 2 deti,cerklage mi robili dosť skoro,deti sú viac-menej v poriadku.S manželom by sme chceli ešte jedno dieťatko.Chcem sa spýtať,či z lekárskeho hľadiska by bolo možné ešte jedno tehotenstvo,alebo je to už vylúčené.Môj lekár mi viac detí neodporúčal.

  • Cerklage

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Som v 18 t.t. a pred tyždňom mi bola urobená Cerklage.Pred týmto otehotnením som mala spontánny potrat v 16 t.t. a predčasný pôrod v 25 t. t. Mám 2 otázky:
    1. Aké sú riziká po tomto zákroku?
    2. Ako ináč sa dá zabrániť predčasnému bezbolestnému otvoreniu sa, keďže sa mi to stalo už dvakrát a nebolo to po žiadnej fyzickej záťaži?
    Ďakujem.PB

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by som doporučil dokladnú antibiotickú liečbu - mala byť ešte pred otehotnením, pretože príčinou potratov v druhom trimestry býva často infekcia.
    Cerclage by mala udržať hrdlo, ale ak je tam infekcia, tak potrat prebehne.

  • cerklage

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.Som v36tt kedy mi vyberu serklažny steh?Babo je otočene KP budu mi robit SC alebo sa este otoči?Ked sa neotoči tak sa čaka do terminu alebo sa SC robi skor?Dakujem.Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1.steh po cerclage sa odstraňuje vačšinou v 38. týždni
    2. závisí na hmotnosti plodu a skúsenostiach pracoviska, niekto KP rodí spontánne, iní robia cisársky rez, je to aj na dohode s porodníkmi.

  • habitualne potraty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, p. dr. mam otazky, tykajuce sa mojej svagrinej 32 rocna. Prve dieta rodila pred 11 rokmi, rizikova gravidita, v 14 tt robena serklaz, v 32 tt spontanny porod, avsak bola dg. aj preeklampsia, min. rok august 2007 potrat v 20 tt tehotnosti, nasledne 2008 tiez potrat v 17 tt tehotnosti zasivana nebola, napriek upozorneniu lekarov, ze v pripade gravidity by mala byt robena v 15 tt preventivne cerklage, rizika zo strany matky naznacena septovana maternica aj otocena maternica dozadu.V oboch pripadoch bez pre alebo eklampsie.Pri druhom potrate bola dg. placenta praevia. Moja otazka je maju vyznam geneticke testy, alebo za potraty su zodpovedne anatom. faktory, dalej, ci by nepomohlo alebo ci sa vykonava rusenie septa mimo tehotnosti, dalej ci bola v poriadku liecba pro druhom potrate tj len magne p.o a guajacuran i.v pricom bola prijata pre krvacanie z de novo dg.pacenty praevie pri prijati do nemocnice,( pac. od zac, tehotnosti nebola vys. vaginalne len 1x sono cez brucho./ taktiez ci u nas existuje klinika pre taketo rizikove tehotnosti, resp. ci su na Slovensku odbornici venujuci sa takymto stavom. Resp. ake vysetrenia pred dalsim otehotnenim by ste oporucal, velmi pekne dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cerclage je sporná, či by pomohla. Ja osobne by som navrhol dokladnú antibiotickú liečbu pred otehotnením, častou príčinou je chronický zápal maternice (najlepšie trojkombinácia antiiobiotík) Genetiku by som odporučil, aj keď si myslím, že nález bude negatívny.
    Placenta praevia v 17,. týždni je častá, pretože placenta je v tom čase veľká a často zasahuje do dolného segmentu, nie je nutná u toho hospitalizácia.
    Liečba magnéziom je vhodná, iné lieky nie sú potrebné.

  • zápal močových ciest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem vám krásny večer.
    Chcela by som sa spýtať,čo mám robiť.
    Som v 15.tt.V 13.tt mi robili cerklage a asi v 11.tt mi zistili zápal močových ciest.
    Najprv mi lekár predpísal UNASYN a o 2 týždne MONURAL 1 vrecko.Zápal veľmi neustúpil,ešte tam je.
    Chcem sa spýtať,či to môžem nejak ovplyvniť ja,či nieje ohrozené dieťatko.
    Vopred ďakujem za odpoveď.Katka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem ako Vám zistili zápal. Ak Vám robili mikrobiologické vyšetrenie moču tak by mali vedieť aká baktéria ho sposobila a akým antibiotikom sa má liečiť.
    Cerclage je pochybná procedúra. Zápal može sposobiť potrat aj predčasný porod, preto by ste mala byť preliečená podľa výsledkov.