Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Stres

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, písala som vám ohľadom vysokého tlaku. Dala som na vašu radu a ihneď ma hospitalizovali pre preeklampsiu. Stav sa však upravil a nakoľko do termínu pôrodu mám ešte nejaký ten deň pýtala som sa ešte domov, lebo mám 3 ročného syna. Avšak včera sa nám stala veľká tragédia v rodine, moji rodičia sa to síce snažili utajiť, aby ma nestresovali, ale ja som to akosi vycítila a museli mi to povedať...Odvtedy stále plačem a som úplne vyčerpaná, neviem si predstaviť, že by som teraz rodila...Nedokážem sa ukľudniť, aj keď sa veľmi snažím. Od včera mám svetlohnedý hlienovitý výtok a neviem, či je to náznak otvárania (hlienová zátka už mi odišla, som otvorená na 2 cm podľa vyšetrení v nemocnici), alebo len po tých všetkých vaginálnych vyšetreniach čo mi robili. Viem, že vlastne píšem piate cez deviate, ale ja fakt netuším, čo mám zo sebou robiť...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    i napriek všetkému čo Vás postihlo je podľa mňa najlepším riešením porod čo najskor. Preeklampsia je potenciálne nebezepčné a zákerné ochorenie a teraz musíte egoisticky myslieť na svoje zdravie i na zdravie svojho novorodenca. Podľa toho čo píšete, je Váš nález priaznivý a ja osobne by som bol za provokáciu porodu.
    Držím Vám palce a ozvite sa.

Podobné otázky

  • Hormóny a hmotnosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať jednu vec. Niekedy po ovulácii a niekedy počas menštruácie mi stúpne hmotnosť, max. na týždeň a potom sa vráti na pôvodnú (predpokladám, že vplyvom hormónov). Teraz mi stúpla hmotnosť hneď po ovulácii (deň predtým som mala pozitívny ovulačný test), za 2 týždne som dostala menzes, ten mi už končí a váhu mám stále o cca 2kg vyššiu. Začína mi to už vadiť, lebo už niekoľko mesiacov chudnem a toto je ozaj demotivujúce. Prečo je to tak? Môže to byť aj tými horúčavami alebo stresom? Čo môžem urobiť, aby sa mi váha upravila? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto náhle a prechodné zmeny hmotnosti sú spôsobené zadržiavaním a vylučovaním vody z tela. Nemusíte sa tým nijako stresovať, samotná hmotnosť nie je úplne presný ukazateľ, dôležité je % telesného tuku.

  • Prolaktín

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Dnes som si dala robit hormonalny profil ako samoplatca, keďže sa snažíme o bábätko.
    Všetko hodnoty su OK okrem S_PRL sú 26.20
    Mám 27 rokov
    Je to potrebné riešiť? Ďakujem !

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí ako dlho sa Vám nedarí otehotnieť a či máte pravidelný menštruačný cyklus. Ale vo všeobecnosti platí, že hladiny prolaktínu je iba orientačný ukazateľ, lebo reaguje na stres, mení sa počas dňa a má iba malú výpovednú hodnotu.

  • Meškanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor potrebujem poradiť. Začala by som tým že s priateľom mám vždy len chránený sex a to prezervatívom. Tento mesiac som užívala dve antibiotika z dôvodu prechladnutia. Užívala som aj herpesin. Posledné mesiace mám veľmi nepravidelný cyklus a pohybuje sa mi od 32-48 dní. Som zúfalá lebo vždy panikárim ohľadom tehotenstva a potom sa stresujem ešte viac. Chcela by som sa teda opýtať koľko dní je akceptovateľné meškanie menštruácie? Mám bolesti v podbrušku a aj boľavé prsia no to už je tak štvrtý deň a stále nič. Dnes je to 35 deň cyklu. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám pre Vás jednoznačnú radu, dajte si predpísa´t hormonálnu antikoncepciu, upraví sa Vám cyklus a nebudete v strese, pretože budete chránená viac ako 99%.

  • Syr z pasterizovaneho kozieho mlieko s bielou plesňou na povrchu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať, či je riziko nákazy listeriozou ,ak som zjedla ugrilovaný syr z pasterizovaneho kozieho mlieka s bielou plesňou na povrchu. Keďže syr je z pasterizovaneho mlieka bola som si istá, ze je to ok. Avšak na internete ma zneistila tá pliesen na povrchu. Môžem sa aj z toho nakaziť listeriozou?

    Vopred ďakujem.

  • Drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pondelok mi začala menštruácia po 6 týždnoch od potratu v prvý deň krvácania som začala brať antikoncepciu drovelis na druhý deň sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk, až potom som sa dozvedela že až po 7dnoch má účinok antikoncepcia mám užit núdzovú antikoncepciu? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemusíte sa strestovať, táto pauza sa odporúča preto, aby sa eventuálne zabránilo otehotneniu pri zámene ovulačného krváania s menštruáciou. Riziko zlyhania antikoncepcie je malé, nedávajte si núdzovú tabletu to je obrovská hormonálna nálož.