Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • porod sekciou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám pred sebou tretiu sekciu. Prvý syn mal hmotnosť 4250g dĺžku 54 cm. Druhý syn 3950 g a 52 cm. Pri druhom dieťati som si vybrala nemocnicu, kde mali pravidlo, keď raz sekcia, tak už vždy. Mala som šancu porodiť prirodzene pri rozmeroch panvy 22/28/30/18 ? Neviem presne čo jednotlivé hodnoty znamenajú. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vonkajšie rozmery panvy hovria málo o vnútornýchpomeroch. Obvykle ak má dieťa okolo 4 kg tak sa robí znovu cisársky rez pretože v matenrici sú vyššie tlaky a hrozí prasknutie jazvy.

Podobné otázky

  • Sterilizácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    v júli budem rodiť plánovanou sekciou. Je to môj druhý pôrod sekciou a rozhodla som sa dať si hneď urobiť aj sterilizáciu. Podpísala som v nemocnici žiadosť, ale rozhodla som sa rodiť v inej nemocnici. Je treba túto žiadosť vypísať aj tam?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem presne aké sú zvyklosti na Slovensku, ale my máme v nemocnici tzv. sterilizačnú komisiu, ktorá musí žiadosť schváliť. Takže každá nemocnica má svoju žiadosť. Určite navštívte zvolenú porodnicu a informujte sa tam.

  • Tehotenstvo a nadváha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať, plánujeme druhé dieťatko a môj problém je s nadváhou.
    Prvé tehotenstvo som začínala 84 kg/175 cm, ideálne tehotenstvo, absolútne žiadne problémy.Pôrod sekciou.
    Teraz by som začínala na 95 kg/175 cm. Kilečka ostali.
    Hoci aj chodím cvičiť a stravujem sa zdravšie. No cítim sa dobre. Moje problémové partie sú zadok a stehná, brucho nie. Postava je skorej pevná.
    No i tak hmotnosť je hmotnosť.
    Máme počkať s bábätkom? No ja nie som za drastické diéty.
    Prosím, napíšte mi Váš názor.
    Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obezita v tehotnosti má svoje riziká, preto je užitočná snaha o ideálnu hmotnosť. Dokonca niektoré štúdie zistili i vyššie riziko náhlej smrti plodu u obéznych žien oproti ženám s normálnym BMI.
    Osobne by som navrhol aby ste sa nechránili antikoncepcoiu, postupne zvýšili výdaj energie (bycikel, jogging) a ešte upravili stravu, nemám na mysli drastickú diétu, ale zvýšiť príjem zeleniny a úplne vypustiť vysmážané jedlá. Hlavný je pohyb, napríklad človek, ktorý býva vo 4 poschodí a chodí 2x denne bez výťahu, mesačne spotrebuje cca. kilogram tukových zásob.
    Ja napríklad v robote nepoužívam výťah, občas lietam medzi pôrodným sálom, šesitedelím a oddelením rzikových gravidít aj 10x denne (1. až 5. poschodie).

    No a uvidíte, až otehotniete, tiež je dobré sa strážiť v jedle, ženy ktoré priberú nad 15 kg majú potom problém to zhodiť. Priemerný prírastok je cca. 12 kg, všetko nad je už iba tuk.

  • Tretí pôrod sekciou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu.Mám 36 rokov, štvorročnú dcéru. Cisárskym rezom som porodila dve deti.Druhé dieťatko bol mŕtvy plod. Je možné bez rizika donosiť a porodiť( aj prirodzenou cestou , alebo sekciou) ďalšie dieťa? Stretli ste sa s podobnou situáciou vo svojej praxi? A ešte jedna otázka, hoci neviem či spadá do vašej kompetencie, ale snáď mi poradíte?
    Od pôrodu ubehli už štyri mesiace a stále nemáme výsledky pitvy ? V pôrodnici kde som porodila sekciou mŕtvy plod mi stále nevedia dať odpoveď.Koľko trvá pokiaľ dostaneme tieto výsledky,konečný verdikt čo bolo príčinou smrti.Po pôrode určili prvotnú príčinu smrti uzol na pupočnej šnúre.
    Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.Pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno, dá sa bezpečne otehotnieť a donosiť dieťa po dvoch cisárskych rezoch. Je vhodné sledovať stav maternice ultrazvukom a rodiť budete asi (veľmi pravdepodobne) ďalším cisárskym rezom, pri ktorom Vám bude ponúknutá sterilizácia.
    Ak bol na pupočníku uzol, potom je to na 100% príčina úmrtia plodu. Pitva to zrejme potvrdí.

  • porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    moje dieta malo po porode porodne poranenia hlavicky - rozsiahle kefalhematomy, a preto by som sa chcela opytat:
    1. je mozne zistit este pocas "otvarania sa " , resp. pri 2.dobe porodnej (napr. pohmatom), ze je predpoklad takychto poraneni?
    2. nie je vhodnejsie pre dieta ukoncit porod sekciou? (z pohladu dlhopretrvavajucej zltacky, poporodneho traumatizmu u dietata,...)
    3. je mozna prevencia? Radsej by som pri dalsom dietati takejto "komplikacii" vyhla :)

    Dakujem za odpovede, a prajem prijemny den, e.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. nie, kefalhematóm vzniká najčastejšie až v II. dobe porodnej
    2. viď 1, okrem toho kefalhematóm može vzniknúť aj pri vybavovaní plodu pri cisárskom reze
    3. asi nie je, nejde o častú komplikácieu, predpokladám, že sa jej vyhnete.

  • Sekcia?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, mňa by zaujímal Váš názor, či je prvý pôrod sekciou automaticky indikáciou pre sekciu aj pri ďalšom tehotenstve. U mňa to bolo pred 4 rokmi a dôvodom na sekciu bol nepostupujúci pôrod pre nesprávne podanú epidurálku /ihla sa povytiahla, tieklo to inam ako malo, kontrakcie už potom neboli dostatočne silné, ze vraj/. Teda neviem posúdiť, či by som za normálnych okolností porodila bez problémov. Je po 4 rokoch veľké riziko napr. potrhania maternice alebo nejakých iných komplikácií? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    epidurálna analgézia nevplýva na porod.
    Riziko prasknutia jazvy je malé a my vedieme u žien po cisárskom reze porod spontánne, ak nepretrváva indikácia.