Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vaginalna infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer p.doktor. Chcem sa opytat na Vas nazor ako mozno vyliecit /akymi preparatmi/ vaginozu - Proteus sp. a oj.kolonie Gardnerelly. Planujeme s manzelom dalsie dieta a po prvom porode sme si prezili kopec strachu o syna prave vdaka adnatnemu infektu. Este pocas tehotenstva som bola preliecena Macmirorom, pri kontrole po sestonedeli je kultivacny nalez taky ako pred liecbou - proteus a gardnerella. Teraz mi obvodny gynekolog predpisal Polygynax a nasledne vaginalne probiotika. Co v pripade, ze to nezaberie a nalez bude pozitivny? Existuje este nejaky sposob ako sa tychto bakterii nadobro zbavit. Nemam ziadny vytok, palenie ani svrbenie. Este jedna otazka - je naozaj potrebne v prvych tyzdnoch tehotenstva vysetrovat zenu vaginalnou sondou? Bojim sa hlvane mozneho prenosu infekcie. ..Velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistuje dovod sa uvedených baktérii zbavovať, iba v prípade, že Vám robia obtiaže. Gardnerella može byť normálnou súčasťou flóry pošvy, pokiaľ nemáte páchnúci výtok, tak je naprosto nezmyselné Vás liečiť, pretože ide o Vašu normálnu flóru a Gardnerella sa Vám vždy vráti. Okrem toho určite gardnerela ani Proteus nerobia adnátny infekt.
    Vaginálna sonda je štandardným a potrebným vyšetrením a možno ste postrehla, že sa používa JEDNORAZOVÝ NÁVLEK na sondu, takže infekcia nehrozí.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo/ potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či teoreticky môže dôjsť k potratu skôr než by som zistila, že som tehotná a prebiehalo by to podobne ako menštruácia? Teda či by to mohol byť v skutočnosti potrat, ale prejavovalo by sa to ako menštruácia. A ak by to teda bolo možné, môže byť príčinou zápal krčka alebo vaginálna infekcia, zápal?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno tento jav je pomerne častý, takmer 20-30% zárodkov sa takto včas potratí a žena ani netuší, že bola tehotná, pretože zárodok sa vôbec neuhniezdi.
    Zápal krčka ani vaginálna infekcia na to nemajú vplyv.

  • mykoza a otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    moze mat mykoza negativny vplyv na moznost otehotnenia, pripadne moze to ohrozit dieta ak mam mykozu a otehotniem?

  • Flagyl 400 mg antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor, mam na Vas jednu otazku. Pani doktorka mi predpisala antibiotika 400 mg 3 x denne 1 tabletku po jedle (vaginalna infekcia + zapal), no neviem, ci ich mozem uzivat, ked momentalne kojim. Informovala som ju o tom, ze dojcim, no prva jej reakcia bola, ze ich mam brat, ked prestanem kojit a opytala sama ako dlho chcem este kojit.
    No druha reakcia po mojej odpovedi, ''ano chcem kojit este minimalne pol roka, alebo aj dlhsie'', znela, ze ich mozem uzivat, tak ja teraz naozaj neviem.
    Chcela by som pocut aj Vas nazor, ci ich brat alebo nie.
    Dakujem