Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krcok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den
    Chcela by som sa spytat, som v 31tt sc krcka 1-2, otvorena na tesny prst, polomekky presiaknuty. Lekar mi povedal ze je to v poriatku. Mam aj tvdnutie bruska asi 20x za den. Niekedy menej.
    Myslite si ze je to ozaj v poriatku, moc sa bojim predcasneho porodu. Je to moje druhe tehotenstvo, v prvom som rodila v 33tt. Mala by som dodrzovat prisny kludovy rezim??
    Dakujem Vam

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vzhľadom k anamnéze predčasného porodu by som bol vo Vašom prípade nanajvýš opatrný. Určite by ste mala užívať magnézium a doporučil by som kľudový režim. Tvrdnutie maternice tolerujeme 10x za deň.

Podobné otázky

  • Je možné tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,chcem sa spýtať či je ešte v mojom prípade tehotenstvo.Styk bol pred 40 dňami dneska som si robila test(neg).No mám vkuse pocit že mi treba močit (cely den bezprestavky)+ mám vodnatý výtok a dakedy doslova ako sopel.Ešte pridám že som skúmala krčok maternice a vopchám do neho špičku prstu.Menštruáciu som mala tiež.Ešte sa chcem spýtať pohl.styk trval len pol minútu s tým že priateľ sa nespravil do mna a vyvrcholil až 3/4 minúty po sexe.Je možné že tu bola predejakuačná tekutina tak skoro(v ten deň to bol prvý styk).

  • Menstruacne bolesti v 32tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ja som vam predchvilkou pisala otazku ohladne menstruacnych bolesti v tehotenstve . Ste mi odpisali ,ze pokial je krcok merani ultrazvukom 25mm tak nehrozi predcasny porod . Avsak vcera mi robili len vaginalne vysetrenie ,ctg , a sonom pozerali placentu a vodu krcok mi ultrazvukom nemerali. Mam v sprave ze:krcok sakrálne 1.5cm ,zatvoreny.Je dovod na nejake obavy ,ked to nebolo ultrazvukom? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ten pohmatový nález sa zdá v poriadku, ale meranie ultrazvukom je presnejšie a exaktné. Dôležitá je aj dynamika, zmena na krčku za určitý čas, pri kontrolnom vyšetrení.

  • Menstruacna bolest v podbrusku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor som v 32tt vcera som zacala mat bolesti v podbrusku take ako pri menzese . Kedze som prvorodicka po hodine tychto bolesti som sla do porodnice ,ked som prisla uz bolesti neboli .Urobili mi potrebne vysetrenia s tym ,ze som zatvorena setko je ok a nieje potrebna hospitalizacia. Vraj su to tie falosne kontrakcie .No dnes ich pocitujem znova niesu to krce ani nic take len dole v podbrusku citim stale take ako keby som mala menzes a chodim casto na malu potrebu ( babetko je dolu hlavou).vraj si mam davat magnezium 4x2tabletY. Je to normalne ze to citim takto dva dni po sebe prosim? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ sa neskracuje krčok maternice (meraný ultrazvukom) tak takéto nepríjemné pocity v podbruší neznamenajú žiadnu hrozbu. Môžu byť spôsobené tlakom hlavičky pri vstupovaní do panvy a tlakom tehotnej maternice na močový mechúr.
    Magnézium môže utlmiť nepríjemné pocity, ale tehotenstvo nepredlžuje. Pri nasledovnej kontrole Vám lekár zmeria krčok, ak bude nad 25 mm, tak nehrozí predčasný pôrod.

  • Zvysena davka magmezia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor,

    Od 25tt som uzivala asi mesiac magnezium maxwinn. Az teraz ked som presla na inu znacku (magnerot) som si uvedomila, ze prijem magnezia bol pravdepodobne vyssi ako mal byt (3 tbl. denne, co je 352 mg cisteho horcika). Brala som to z dovodu rizika predcasneho porodu, mam skrateny krcok na 25mm od 25tt. Taktiez je presiaknutejsi.
    Mohol prosim vas zvyseny prijem poskodit babatko? Mam velke obavy ???? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    magnézium plod nepoškodzuje, rovnako však ani nepredlžuje graviditu. Ak máte skrátený krčok, je indikované podanie gestagénov do pošvy.

  • Tvrdnutie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    Od 21tt mi tvrdne dosť často brucho. Krčok je našťastie v poriadku. Teraz som v 24tt, a stale tvrdne dosť aj, keď beriem MAGNEROT 3X denne. Bude to tak už dokonca tehotensvtva? Ďakujem.