Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Anémia a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, s manželom už dlhšiu dobu uvažujeme o dieťatku. Chcela by som si však byť istá, že môj zdravotný stav nepredstavuje prekážku. Už 5 rokov sa liečim na zníženú funkciu štítnej žľazy. Ako sprievodný jav tohto ochorenia ma trápi vysoký prolaktín, sideropenická anémia, vypadávanie vlasov. Pri užívaní parlodelu sa mi hodnoty prolaktínu dostali do normy, no keď vysadím na dlhšiu dobu železo (Sorbifer), hodnoty železa klesnú. Chcela by som sa opýať, či je možné užívať Sorbifer dlhodobo (roky) a či nedostatok železa nemôže spôsobiť problémy v tehotenstve, či prii pôrode.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade by ste mala mať znormalizované hodnoty hormónov štítnej žľazy, často sa potom upraví prolaktín sám. Takže treba poriadne skontrolovať hormonálnu situáciu, a nasadiť liečbu podľa toho. Sorbifer možete užívať dlhodobo.