Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • operácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý večer,mám 2 deti,plánujeme neskôr ešte jedno,ale som po operácii hernie platničky L-5.Budem rodiť prirodzene alebo je to indikácia na cisársky rez?Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hernia samotná nie je indikáciou k cisárskemu rezu, ale posledné slovo bude mať Váš ošetrujúci ortopéd alebo neurológ, ktorý podľa nálezu zhodnotí stav.
    Problém vidím skor s prípadnou epidurálnou analgéziou.

Podobné otázky

  • Operácia bartoliniho cysty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Bola som na operácii bartoliniho cysty a po prebudení z narkózy som mala napuchnutú a strpnutú peru. Je to už 5 dní a stále mám tú peru strpnutú. Chcela by som sa opýtať, čím to môže byť a čo by mi pomohlo? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    iba drobne opravím, aj lekári používajú zlý názov danej žľazy, pán sa volal Bartolin a žľaza (cysta) sa volá Bartolinova, nie bartoliniho. Chyba je v tom, že niektorí kolegovia zle používajú genietív v latinčine, glandula Bartolini (Bartolinova žľaza, nie Bartoliniho žľaza).
    Tak a ak máte problém s ústami po narkóze, určite vyhľadajte pracovisko, kde Vás uspávali, je možné, že máte ústa otlačené od kanyly (ak Vás zaintubovali), alebo je problém niekde inde. Je to anesteziologická komplikácia, ktorá nesúvisí s druhom výkonu.

  • Nekompletný uterovaginalny prolaps

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. profesor. Mam 52 rokov a o desať dni by som mala podstúpiť operačný zákrok LAHV+SE bilat, eventuálne AE (cysta)+plastiky. Mam zníženú imunitu, syndróm dráždivého čreva a na genitaliach opakovane tvorbu abscesov. Bohuzial z okolia ma ženy strašia ako po operácii nastanú este väčšie problémy s inkontinenciu, možné komplikácie poranenia močového mechúra, čriev, ciev. Mam neskutočný strach. Chcem sa spytat ci sú takéto komplikácie časté, aj vzhľadom k môjmu zdravotnému stavu.(čreva, slabosť cievnych stien). Či radsej nepristúpit na nosenie pesaru a cvičenie panvoveho dna. Dakujem za Vas čas a odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    peroperačné komplikácie pri LAVH nie sú časté, výkon sa obvykle hojí veľmi pekne a pomerne rýchlo, často púšťame pacientku domov už 3. pooperačný deň. Dráždivé črevo nemá na výskyt komplikácii vplyv. Pesar nie je vhodná metóda, dáva sa predovšetkým vážne chorým ženám, pre ktoré je operácia neprípustná.

  • Očkovanie HPV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť, prípadne by som chcela vedieť vás názor na očkovanie proti HPV Gardasil u 12r dcérky.
    Ja to očkovanie mám, ale bola som očkovaná vo vyššom veku.Teraz nám očkovanie doporučila obvodná dr., rada by som mala názor aj od gynekológa.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očkovanie proti HPV považujem za najväčší vynález súčasnej medicíny. Sú krajiny, ktoré vďaka preočkovanosti už nebudú poznať rakovinu krčka maternice, respektíve sa s ňou stretnú iba raritne pri nezaočkovaných imigrantoch. Moja dcéra je zaočkované a synovia samozrejme budú tiež, až dosiahnu adekvátny vek.
    Prosím pochváľte za mňa Vašu pani lekárku, že odporúča toto očkovanie, zachraňuje tým životy aj zdravie. Určite si dajte dcéru zaočkovať. Málo kto vie, že ženy ktoré chodia na preventívne prehliadky síce majú skoro zachytenú rakovinové zmeny na krčku, ale riešenie je operácia, ktorá spôsobuje riziko predčasného pôrodu. Takže, ak zaočkujete dcéru, chránite aj svoje vnúča pred predčasným narodením.

  • 4 sekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa opýtať čaká ma štvrtá sekcia,doma má najmladšie15 mesačne dievčatko a začínam mať strach,či 4 tá sekcia mňa aj dieťa nemôže ohroziť na živote.Mam za sebou 4 potraty a nejak sa teraz tak zadarilo že v priebehu 5 rokov som už 4 ty krát tehotná.Pocas tehotenstva sa stále liečim na hematologii (clexan 0,2).môžte mi v krátkosti opísať rizika.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každá operácia prináša riziká, najdôležitejším faktorom u Vás je, kde je uložená placenta, či nie je v oblasti jazvy maternice, to by predstavovalo reálnu hrozbu vážneho krvácania. Inak veľmi nerozumiem otázke, ako by ste otehotnela neplánovane, čo u žien s opakovanými operáciami nie je dobrou vizitkou, na trhu sú účinné a bezpečné metódy ochrany pred neplánovanou graviditou. Pri cisárskom reze môžete požiadať o sterilizáciu, ale musíte tak urobiť mesiac pred operáciou (katastrofálna legislatíva v tejto smutnej krajine).

  • Som tehotná?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, poslednú menštruáciu som mala 7.2., cyklus mám dlhý 35 dní, nasledujúca menštruácia má byť 14.3. a beriem duphaston. Od 24.2. ma bolia prsia (nikdy predtým ma ešte neboleli), taktiež ma začala po večeroch páliť záha, v podbrušku pociťujem akoby menštruačné kŕče, som veľmi unavená a cítim sa byť nachladená. V posledných dňoch som si spravila 5 tehotenských testov a všetky mi vyšli pozitívne. Nedávno som si zlomila ruku a som po dvoch operáciách a tento týždeň mi začalali rehabilitácie a potrebujem potvrdiť alebo vylúčiť graviditu aby nenastala kontraindikácia s procedúrami. Problém je, že na gynekologickej ambulancii mi dali termín na vyšetrenie až o tri týždne. Volala som tam dneska opäť a prosila som ich o skorší termín vzhľadom na situáciu a sestrička mi povedala, že musí mi meškať menštruácia inak ma nevyšetria, že hcg môžem mať zvýšené z ovulácie, že pozitívny test ešte nič neznamená a že iné ženy nato prídu až v neskorších mesiacoch a dovtedy fungujú normálne. Lenže ak je tu možnosť, že naozaj som tehotná, tak nerozumiem prečo mi nemôžu spraviť aspoň krvný odber ešte pred termínom očakávanej menštruácie. Tie rehabilitácie sú pre mňa dôležité aby som mala čím skôr ruku plne funkčnú a mohla sa vrátiť do zamestnania ale na druhej strane prečo by som mala zbytočne ohrozovať plod ak je tu možnosť, že som tehotná. Tiež nevylučujem možnosť, že som mohla otehotnieť ešte pred poslednou menštruáciou počas januára. Zatiaľ sa neteším predčasne aby som nebola sklamaná ale neviem ako mám postupovať, na rehabilitaciach som dneska oznámila možnú graviditu ale potrebujú k tomu lekárske potvrdenie. Mám skúsiť ísť za obvodnou lekárkou alebo na pohotovosť?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám vyšiel pozitívny tehotenský test, tak ste tehotná. Nič to však nehovorí o tom, či je tehotenstvo správne uložené v maternici alebo či je prosperujúce, to sa potvrdí ultrazvukom cca. 6. týždňov od vynechania menštruácie. Je zaujímavé, že sa nechránite, ak nemáte vyriešený zdravotný stav.