Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zrelosť placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    V 34.týždni na USG mi do výsledkov napísali: placenta fundus ZS typ III. Mala som nariadený kľud, aby sa bábo nenarodilo skôr aj kôli inkompetencii krčka maternice.Teraz som 36/4 týždni a aj teraz ultrazvuk potvrdil zrelosť placenty typ III ,kde mi doktor povedal,že môžem porodiť skôr, ako je termín pôrodu (16.9.2008)
    Rada by som vedela či zrelosť placenty ovplyvňuje rast plodu, pôrod alebo či nejak neohrozuje moje bábo v brušku.
    ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrelosť placenty je veľmi subjektívny jav, ktorý podlieha trochu dojmológii lekára. Okrem toho ide o doplňujúci faktor, ktorý sám o sebe nič neznamená.
    Takže ak plod rastie symetricky, má dosť plodovej vody a normálne prietoky, tak zrelosť placenty nič neznamená. Avšak ak plod zaostáva v raste a sú aj iné príznaky placentárnej nedostatočnosti, tak zrelosť III pred 34. týždňom može znamenať ďalšiu známku nesprávne fungujúcej placenty.

Podobné otázky

  • Zrelosť placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 21.TT mi lekár do papierov napísal,že zrelosť placenty 0,je to v poriadku?Pretože mi to nevysvetlil, a v časopise som našla,že zrelosť sa udáva od 0-3,tak som chcela vedieť či 0 je v tomto štádiu v poriadku.
    Momentálne som v 23.TT a začalo ma pobolievať podbruško, ako keby na menzes,ale nie som prechladená, ani nemám pri močení problemy a minulý týžden ma bolelo asi 3dni vpravo pod rebrami, zaniesla som moč, a sestrička povedala,že mám všetko v poriadku,ale že to moze byt pecen.Bolesti ustali,ale teraz ma pobolieva to podbruško,moze to signalizovat nejaky problem?Dakujem