Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • bolesť prsníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu. mám 7,5 mes. syna, ktorého kojím. dva dni ma bolel prsník pri kojení ale aj pri dotyku. dnes som si všimla, že sa mi tesne pod bradavkou urobila mala hnisavá ranka(ako vyražka na tvári). hnis mi vyšiel, no akoby sa tvoril znova. malý už má 2 zúbky, občas ma pohryzie. nedávno mal v ústach afty. neviem či to môže s tým súvisieť alebo z čoho to je. neviete mi poradiť ako mám postupovať? neviem ako s kojením( z tohto prsníka), ako si to mám ošetriť? dosť ma to bolí. ďakujem

Podobné otázky

  • Bolest laveho prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pred viac ako dvoma mesiacmi som mala lieceny zapal prsnika 3 roznymi antibiotikami. Nalez usg bez abscesu. Pre pretrvavajuce bolesti aj po dobrati antibiotik ma gynekologicka poslala na prsnikovu ambulanciu, kde pohladom bez kontrolneho usg doktor zhodnotil, ze sa jedna o pozapalove bolesti. No bolesti stale trvaju.
    Mam absolvovat EMG vysetrenie pre dlhotrvajuce bolesti pod lavym rebrom, ci sa nejedna o tetaniu.
    Napadlo ma opytat sa Vas, ci by tato choroba mohla sposobovat aj bolest prsnika, pripadne kde by este mohol byt problem,ze to neustupuje.
    Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete či to bol zápal počas dojčenia, alebo nie. Ak nie, je potrebné prísnejšie sledovanie, pretože to nie je časté a môže sa za tým skrývať aj iné ochorenie. Avšak ak máte aj neurologický problém, aj ten sa môže prejaviť bolesťami v tejto oblasti.
    Ja nie som odborník na prsníky, ale keď Vám povedal lekár na prsníkovej ambulancií, že to súvisí s prekonaným zápalom, zrejme vylúčil iné ochorenie.

  • Bolest v prsniku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, uz 2 roky (bolest zacala otehotnenim a stale pretrvava) ma boli lavy prsnik. Bolest je taka, ze zaboli na lavom boku a potom prenika dalej ku bradavke. Boli kazdy den, bez ohladu na cyklus, denne 10 - 20x. Bolest je castejsia ako bola predtym. Prsia ma nikdy predtym neboleli, ani vramci PMS. Na sone mi nasli 2 mikrocysty (do 5mm), ktore sa vraj len sleduju. Mam, prosim, nejake moznosti odstranenia bolesti? Z coho ta bolest moze pochadzat? Mozu ma boliet cysty? Doktorka povedala, ze cysty vraj nebolia, ale, ze mozem byt privelmi citliva. Miesto bolesti by sa priblizne mohlo zhodovat s miestom, kde sonom nasli cysty. Mohla bolest vzniknut zmenou hormonov v tehotenstve, cize by to nemuselo byt nic vazne? Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takáto tzv. necyklická bolesť prsníka je veľmi zriedkavá. Najčastejšie býva spojená s úrazom prsníka v minulosti, kedy došlo k odumretiu tukového tkaniva, čo by sa hypoteticky mohlo na UZV zobraziť ako cysty.
    Ďalšou možnou príčinou sú bolesti klbou na hrudníku, ktoré sa propagujú do prsníka, alebo aj bolesti z chrbtice, ktoré vyžarujú dopredu. Odporučil by som predsa len biopsiu z cýst s eventuálnym chirurgickým odstránením. Prípadne aj vyšetrenie ortopédom.

  • bolesť prsníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 18 rokov a nikdy som nebola u gynekológa. V septembri sa mi 1.krát ozvala bolesť naboku na ľavom prsníku, asi taká ako keby som mala modrinu alebo narazenú kosť pod tým. Zároveň som mala prsník mierne stvrdnutý. Po čase to prešlo, no opakuje sa to aspoň každý mesiac. Posledný krát ma to bolelo pred menštruáciou a teraz opäť. Chcela by som sa opýtať, či to môže byť práve kvôli menštruácii( hoci predtým to bolelo nezávisle od cyklu), respektíve či to nemôže byť od chrbtice, keďže ma bolieva.Bojím sa, aby to nebola rakovina. Ďakujem.

  • Bolesť prsníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer Pán doktor chcela by som sa Vás spýtať od dnešného rána mám bolesť v pravom prsníku: Je to taká bolesť ako keby mi niekto pichalo ihlou. Ďakujem Vám za skorú a dúfam že pozitívnu odpoveď.

  • bolest prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som 9 mesiacov po porode, 3 mesiace som kojila. Priblizne od nekojenia mavam bolesti v lavom prsniku (nim som aj castejsie kojila,lebo druhy mi odmietal). Pred 2 tyzdnami som bola na preventivnej kontrole a po prezreni prsnikov mi doktror hmatom nic nezistil, len mi z toho laveho prsnika zobral vzorku secretu,lebo mi po stlaceni vysla taka cira kvapka. Vysledok este neviem, ale mam obavy, ci to nieco neznamena (secret+bolest prsnika). Pouzivam anktikoncepciu Yadine. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite to neznamená nič zhubné. Z prsníka možno pri užívaní antikoncepcie občas niečo vytlačiť, pretože prsníky reagujú na hormony.
    Ale ak máte aj bolesti, vhodné by bolo špecializované mamologické vyšetrenie a zvážiť prípadne duktografiu.