Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,571 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hormonálny profil

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím pekne o zhodnotenie výsledkov z HP. HP som si dala robiť z dôvodu, že ms sa mi dlho "spúšťa" aj týždeň pred a to hnedým špinením.
    Čo tieto výsledky vypovedajú o mojom zdravotnom stave a čo to prosím znamená v prípade ak by som chcela otehotnieť. Ďakujem moc krát.


    03048 S-TSH 4.18 mIU/l 0.35 5.1
    02358 S-Luteinizačný hormón 4.91 IU/l 1.9 12.5
    01818 S-FSH 6.3 IU/l 2.5 10.2
    02724 S-Prolaktín 6.05 ng/ml 2.8 29.2
    30553 S-Estradiol 200 pmol/l 70 517
    02728 S-Progesterón 1.49 nmol/l 0.48 4.45


    02958 S-Testosterón 0.88 nmol/l 0.4 2.1
    30606 S-Anti-Müllerian hormón 7.2 ng/ml 0.147 7.49
    30638 S- Anti Mullerian hormon v pmol 51.41 pmol/l

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto sa to naozaj nedá zhodnotiť, laboratóriá môžu mať rôzne hladiny a okrem toho sa musí hormonálny profil hodnoti´t aj v závislosti na dni menštruačného cyklu. Musíte sa poradi´t s lekárom, ktorý odber indikoval a previedol.

Podobné otázky

  • Tmavo hnevý výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, už dlhšie ma trápia menštruačné problémy. V Decembri (2010) som vysadila antikoncepciu, a keďže som dúfala že sa mi cyklus upraví a spravidelní tak tomu tak nieje. Od vysadenia tabletiek je to už 7 mesiacov a každým mesiacom je to len horšie a horšie. Menštruácia mi chodí ako sa jej chce. Niekedy mešká aj 10 dní, inokedy príde aj o 8 dní skôr. A raz su veľmi bolestivé a zasa o mesiac slabé a bez bolesti ako by som ich ani nemala. A pred týždnom mi skončil cyklus (27.6) a o 5 dní na to mi začalo ako by špinenie, niečo ako hnedý výtok. Dnes mám ten výtok už tretí deň a zdá sa mi že je každým dňom o niečo silnejši. Doteraz som žiadne takéto problémi nemala.Aj keď posledný mesiac som bola dosť v strese a momentálne som chorá beriem tabletky, a beriem aj tabletky ktoré sú na prírodnéj báze na posilnenie rastu vlasov a na zdravú pokožku. Nemôže to byť spôsobené nimi? A pred dvoma týždňami mi robil môj gynekológ hormonálny profil a štítnu žľazu som mala v poriadku a mala som vraj veľmi máličko zvýšený testosterón. S touto otázkou sa obraciam na Vás pretože sa veľmi bojím a môjho gynekológa nechcem stále ,,otravovať" :) Za vašu radu a odpoveď Vám moc moc ďakujem!!

  • huste spinenie pred a po menzese

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Minuly rok v novembri som vysadila HAK. Potom som mala problemy s krvacanim mimo cyklu a moja lekarka mi zistila, ze nemam ziadnu sliznicu na maternici. Krvne testy boli ok a aj hormonalny profil bol o.k. Predpisala mi norethisteron, ten som uzivala vo februari a v marci. Mimo cyklove krvacanie uz nemam, ale ked mam mat menzes, tak mam prve 2-3 dni iba cierne, alebo hnede huste spinenie, potom sa spusti normalne krvacanie a na konci zase 2-3 dni spinenie. Je to normalne taketo spinenie? Nechcem sa znova vratit k HAK, lebo chceme dalsie dieta.

  • predmenštruačné špinenie,krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, uz pol roka mam problem ze pred zaciatkom menstruacie asi 8 dni pred jej zaciatkom zacnem spinit do hneda az slabo niekedy krvacam, potom nastupi po 8 dnoch normalne riadna menstruacia ktora trva 5-6 dni. Moj gynekolog mi robil hormonalny profil bral stery sono a ze vsetko je vraj ok. Nasadil mi antikoncepciu ale nepomaha vravela som mu to ale ze uz nevie co moze pomoct. Mam 24 este som nemala deti a v buducnosti chcem dost ma to deprimuje idem skusit k inemu lekarovi. Prosim poradte mi co by som mala zacat uzivat aby to prestalo velmi sa bojim a v com moze byt problem. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak aj napriek liekom stále špiníte a na ultrazvuku sa nenašiel ani polyp ani myom, potom je veľmi pravdepodobný zápal sliznice maternice a vhodné je Vás preliečiť antibiotikami. Ak to pomože, potom by mal kúru dostať aj partner.

  • Dlhy menštruačný cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, chcela by som sa opytať, čo moze byt príčinou dlheho menstruacneho cyklu -39 - 40 dňový. Zatial mi robili hormonalny profil a hormony štitnej žľazy - OK. Ako sa da upravit MC? Snažíme sa o bábätko a to čakanie je tak dlhé.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme máte predĺženu folikurárnu fázu cyklu, občas to býva, nič sa nedeje. Normálne žite, nepozorujte sa a otehotniete.
    Samozrejmosťou je ideálna hmotnosť, nefajčiť a zdravo žiť.