Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Menštruačné krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, ohľadom menštruačného krvácania, ktoré je príliš dlhé a časté. 10.10.23 som začala špiniť, spočiatku som predpokladala,že ide o menštruačné špinenie, keďže som menštruáciu očakavala, hoc prišla o týždeň skôr. Špinenie mi trvalo týždeň, zatiaľ čo po týždni sa špinenie zmenilo na menštruačne krvácanie, ktoré trvalo ďalší týždeň. Celkovo som menštruovala 2 týždne, a prestala som krvácať 25.10.23.
    Ale počas víkendu sme mali s partnerom intezívnejší pohlavný styk a zas som začala krvácať v nedeľu, 30.10.23. Spočiatku som si myslela, že ide len o príznak búrlivejšieho pohlavného styku, ale krvácanie pretrváva dodnes (2.11.23) a je sprevádzané celkovým pocitom nepohody a tlaku v podbrušku.
    S menštruáciou mám občas problem, môj cyklus je 30 dní, ale druhý mesiac mám nepravidelné krvácanie. Už mi to naháňa strach, preto sa chcem spýtať, čím to môže byť spôsobené a ako postupovať ďalej. Na PP som objednaná až 30.11.23.
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesti spojené s krvácaním sú dovodom návštevy Vášho lekára, pri problémoch je potrebné ho vyhľadať hneď. Dôvodov môže byť veľa, od hormonálnej poruchy, cez zápal až po zmeny na krčku. Spravte si pre istotu aj tehotenský test a potom navštívte čo najskôr gynekologa.

Podobné otázky

  • Metroragia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, potrebovala by som poradiť ohľadom problémov s menštruačným cyklom. Mám 30 rokov a ešte som nerodila. Od leta minulého roka som začala mať problémy s menštruáciou a to konkrétne s tým,že sa mi menštruačné krvácanie nedalo zastaviť a krvacala som 2 mesiace nepretržite. Absolvovala som kyretáž, výsledky som mala v poriadku a moja gynekologička mi predpísala utrogestan od 17dna cyklu. Menstruacia sa po kyretazi dostavila až na 10týždeň a následne som mala začať užívať lieky, ktoré som nakoniec pre strach z vedľajších účinkou nebrala. A menštruáciu mám stále nepretržite už druhý mesiac. Chcela by som sa preto opýtať vás čo s tým ďalej nakoľko som už zúfalá. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto sa nedá presne určiť príčina, ale v podstate to môžu byť tri okruhy problémov.
    1. nejaká zmena na maternici - polyp sliznice alebo myóm na svalovine. Polyp by sa zrejme zistil pri kyretáži a myom pri ultrazvuku. Ak máte tieto vyšetrenia negatívne - tak je možné tento okruh vylúčiť.
    2. hormonálny problém - z nejakých dôvodov u Vás nedochádza k ovulácii a sliznica sa odlučuje počas celého menštruačného cyklu. Ak neplánujete momentálne otehotnieť tak najlepším liekom v tomto prípade je hormonálna antikoncepcia, udrží cyklus a hlavne vyrovná hormonálne hladiny, takže Vás chráni aj pred rakovinou a inými hrozbami. Samozrejme nesmiete mať kontraindikácie používania.
    3. poruchy zrážania krvi - hoci je to malá šanca, ale aj pri nedostatočnom zrážaní krvi môžete takto krvácať, príčina sú buď vrodené alebo získané ochorenia, niekedy aj podávané lieky. Možno zvážiť interné alebo hematologické vyšetrenie.

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Ja som vám nedávno písala ohľadom krvácania, ktoré sa po vysadení Notheristerolu nedostavilo. ( Norethisteron som uzivala 10 dni kvoli intenzivnemu krvácaniu po potrate- čiže prvá menštruácia) Medzitým sme mali s manželom aj styk ale tehotenské testy vykazovali negatívny výsledok. Po týždni meškajucej menštruácie som navštívila gynekológa, kde som sa pýtala ohľadom tohto problému a či sa náhodou niečo somnou nedeje. Jeho odpoveďou bolo, že nebude do mňa pichať injekcie a nenasadí inú liečbu, neurobil mi ani žiadne ultrazvukové vyšetrenie. Vraj mam všetko je v hlave a na menštruáciu si mám počkať, že môže prísť o pár dní alebo nemusí prísť dlhšie obdobie(moja menštruácia nema 28 dňovy cyklus, skor 23-24 dní a nemam ani žiadne priznaky očakávanej menštruácie). Pýtam sa vás je takýto postup na mieste, alebo ako mám reagovať? Prosím vás poraďte mi. Ďakujem

  • Dlhotrvajúca menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Opakovane mám silnejšie neprestávajúce menštruačné krvácanie. Raz som ho mala zastavované injekciou na pohotovosti. Ale tentokrát mi už môj gynekológ predpísal HAK Maitalon 2xdenne 1 tabletu, na zastavenie krvácania. Môžem užívať HAK 21 dní aj 2x1?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

  • Meškanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň 12. deň mi meška menštruácia robila som si asi 7 testov a všetky negatívne boli, beriem zoely už 5.mesiac a aj som pribrala mohla mi kvôli antikoncepcií vynechať menštruácia? Bola som aj u gynekológa a robil mi ultrazvuk transvaginálny. A chcela by som sa opýtať či je na transvaginálnom ultrazvuku je vidno tehotenstvo alebo nie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte negatívny test, nie ste tehotná. Pri antikoncepcii sa môže menštruačné krvácanie úplne strati´t, je to priaznivý efekt tabliet, užívajte ich ďalej podľa nálezu.

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, čo môže znamenať že mám krvácanie každé dva týzdne? Krvácanie som mala od 23.6. -28.6., ďaľšie od 6.7. - 12.7. Potom zase od 22.7. - 27.7. A teraz zase od 9.8.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže ísť o tzv. intermenštruačné krvácanie, kedy pri poklese hormónov uprostred cyklu pred ovuláciou, dôjde k odlučovaniu sliznice. Alebo to však môže mať aj organickú príčinu. Je potrebné vyšetrenie.