Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,834 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Cysta

    , Autor: Mima2276

    Dobry..mam na vaječníku cystu.1.5 cm..
    Lekár mi naordinoval inofolic 2x denne..
    Je to dobrá liečba..mam 47 rovov..dakujem..

Podobné otázky

  • problémová menstruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den p. Doktor. Obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Mám 16 mesacnu dcerku - prve dieta, rodila som prirodzeným spôsobom a po porode som nemala ziadne problemy. Ale zistila som, ze menstruacia a obdobie pred nou uz nie je to,co predtym. Menstruacia mi bud meska, je dlha - t.j. 7 dni a velmi silna - 2-5 den. Je bolestiva - ale neboli ma brucho, ale ako to nazvat- boli ma to tam dnu v posve. Bolesti trvaju max. 2 dni a niekedy nezaberu ani lieky. Po porode cca. po pol roku mi gynekologicka zistila cystu na vajecniku, brala som nejake lieky, cysta zmizla a menstruaciu som dostala. Teraz sa mi ale stava, co predtym nebyvalo, ze pred menstruaciou asi tak tyzden, no niekedy aj 1 den mi byva nevolno - t.z. ako na odpadnutie, mam slabost. to uz viem, ze "Ju" dostanem. K svojej gynekologicke velmi nechcem ist, lebo v tomto smere jej nedoverujem. Mam zaujem zmenit gynekologa, len si musit najst na to cas. prosim poradte, si to budu hormony alebo nieco ine a ako s tym bojovat. Za radu dakujem.

  • Krvné zrazeniny.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať, aký to môže byť problém a či to vôbec problém je. Pred tromi rokmi som porodila moju dcéru. Počas tehotenstva mi našli dve cysty ( asi 7 a 9 cm), ale po pôrode na kontrolnom vyšetrení povedali, že všetko je v poriadku. Menštruovať po pôrode som začala asi po roku a troch mesiacoch. Minulý rok bol pre mňa veľmi stresujúci na toľko, že som nekontrolovala svoj cyklus. Posledné tri menštruácie boli veľmi silné, v prvý deň je to len sliz s tmavočervenými krvavými "nitkami", ale na 2. - 4. deň mám silné krvácanie s pocitom, že zo mňa doslovne tečie, objavili sa veľké krvné zrazeniny. A to je dôvod prečo Vám píšem. Je to normálne, alebo sa cysty mohli obnoviť? Dá sa sila krvácanie nejako ovplyvniť?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sila krvácania nesúvisí s cystami, takéto silné krvácanie može byť buď sposobené hormonálne (vynechaná ovulácia) alebo časetjšie nejakými zmenami na maternici, ak sa to bude opakovať, je potrebné vyšetrenie, vrátane ultrazvuku.

  • Menštruačný cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 40 rokov, dva pôrody, žiadny potrat, žiadna HAK.V r.2009 mi robili oper. zákrok na ľav.vaječníku. Mala som nejaký útvar na lav.vajcovode, ktorý údajne len ,,vypustili,,. Od tej doby mám problémy s cyklom. Väčšinou je skrátený / 20-24 dňový/, niekdy 30-36 dňový. Občas 28d.Dovtedy som to mala ako hodinky.Presne 28.Jednak ma znepokojuje nepravidelnosť a jednak - krvácanie je veľmi silné, až s koagulami. Nikam sa nemôžem vybrať, pretože nestačím vymieňať vložky! Hormonálne testy, testy ŠŽ, CRP - všetko mám v norme !Môj gynekolog ,,akoby si nevedel rady ,,! Pri jednej návšteve navrhuje kyretáž, potom vnútromatern. teliesko, teraz mi predpísal Duphaston.T.č. špiním od 14.dňa cyklu, užívam 2x1 Duphaston, menzes som dostala na 19.deň cyklu. Veľmi ma bolia vaječníky !Neviem aký iný postup by ste vy navrhol. Mne toto /trvá to už presne 2 roky / lezie na nervy. Sexuálny život skoro žiadny/manžel je však ohľaduplný/, ale ja som z toho na nervy!
    O.i. pred 17 rokmi mi robili zákrok aj na prav. vaječníku, praskla mi hemoragická cysta,ktorá spolu s nejakou cievou krvácala do DB.Jedno tehotenstvo bolo pred 20. rokmi,druhé pred 13. rokmi.Ale od druhého pôrodu, až do zákroku v r. 2009 bolo všetko OK.Pravidelný cyklus, normálna intenzita krvácania.
    Prosím Vás , poraďte mi, som z toho zúfalá.Nič si neviem naplánovať, som stále ,,obmedzovaná,, , pretože stále ,,behám,,s vložkami/naraz aj s viacerými/.
    Postupuje môj gynekolog správne? Viac-menej, okrem laborat. testov a teraz predpisu Duphastonu, nič viac neriešil! Pred rokom raz mi intenzívne krvácanie ,,zastavoval,, venoznym podaním Pamby, Kanavitu, Dicynonu !
    Ďakujem za Váš čas a odpoveď. Prajem Vám veľa úspechov a pekný deň.
    Jana Spišiaková

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme sa blížite k prechodu, je to vo Vašom veku normálne. Osobne by som navrhoval tablety pre ženy v tomto období. Myslím si, že by to s operáciou nemalo súvisieť, je to hormonálna záležitosť.

  • chaos

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v máji mi bola vyoperovaná cysta na pravom vajcovode vo veľkosti 12 cm. Spolu s ňou bol odstránený aj vajcovod, čakala som,že po operácii nastane zmena a menštručný cyklus bude normálny,ale nestalo sa...hormonálne liečená nemôžem byť,pretože mam vrodený trombifilný stav F V Leiden (heterozygot).Pred operáciou som mala zvýšený DHEAS TST a znížený SHGB a E2,PRL bol v norme. Chcela by som sa opytať, ako ma moja liečba pokračovať ďalej, pretože poslednú menštruáciu som mala pred 4 mesiacmi,najprv som mala podozrenie na syndrom polycystickych vaječníkov, ale nebol potvrdený aj endometrium je nizke..veľmi by som chcela mať v buducnosti deti, len neviem čo mám ďalej robiť aby sa to dalo doporiadku..pijem rôzne čaje ako alchemilka, hluchavka biela, rumanček atd ale nevidím žiadne výsledky...je nejaká možnosť liečby a je vobec šanca že otehotniem? brala som aj wobenzym a indol3C,ale nepomohlo

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    aj napriek Leidenskej mutácii možete brať gestagény, lebo nezvyšujú zrážanlivosť krvi (robia to estrogény), liekom volby je Duphaston od 14. dňa cyklu 10 dní.

  • nepravidelna menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 20 rokov a trápi ma menštruácia, ktorú dostávam nepravidelne, ako napríklad teraz, naposledy som menštruovala 30.marca a odvtedy sa u mňa menštruácia nedostavila. Kedže mávam s priateľom nechránený pohlavný styk urobila som si už 2 tehotenské testy,ktoré vyšli negatívne. Doktorka mi povedala, že v mojom veku je to normálne ale aj tak mám isté obavy a preto Vás chcem poprosiť o radu, ako možem tento problém vyriešiť a či to môže súvisieť s cystami ( tie čo po čase prasknú samé ), ktoré sa mi tvoria na oboch vaječníkoch . Za radu Vám ďakujem....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vhodné by bolo endokrinologické vyšetrenie, na vylúčenie príčiny v štítnej žľaze.
    Ako liečba je vhodné doplnenie gestagénov na druhú fázu cyklu, teda, od 15 dňa cyklu Duphaston alebo iný liek na 10 dní.
    Cyklus by sa mal upraviť.