Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Opakované vaginálne zápaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať a žiadam Vás touto formou aj o pomoc. Už 7 rokov u mňa pretrvávajú vaginálne zápaly po kazďom pohlavnom styku s partnerom. Či je to s ochranou alebo bez nej, zakaždým, čo do mňa vnikne, na druhý deň sa objaví zápal. Zakaždým mi lekár iba predpíše lieky na vyliečenie. Daný problém sa vylieči ale nezmizne. Partner bol preliečený, žiadne nezistené pohlavné choroby ani u jedného z partnerov. Skúšala som lieky na imunitu, probiotika, nejesť sladké, mať všetko neparfumované, bavlnené. Imunologička nič nezistila a gynekológovi sa to nejako tiež nechce riešiť. Vnútorne steny som mala už z liekov zničené, boli mi predpísané lieky na obnovenie a regeneráciu. Po nich sa ale zápal objavil opäť. Už si neviem dať rady. Čo by ste mi prosím odporučili? Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte zrejme chronicky zničenú bakteriálnu rovnováhu v pošve a zároveň asi aj alergickú reakciu zrejme na mykozu.
    Toto sa veľmi zle upravuje, osobne si myslím, že možno skúsiť preventívne podávať flukonazol 150 mg po styku celkovo a do pošvy dlhodobo probiotiká a prebiotiká. Stav by sa mohol postupne zlepšovať, ale bude to trvať dlho.