Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň prajem chcela by som sa spytat ostala som v nemocnici na zaklede zlych prietokov prave som 35tt pani dochtorke sa niečo nepačilo a stale sa ma pytala ci fajcim aj ket som nefajčiar vraj ma dieta nedostatok kyslika comu velmy nerozumiem včera mi bol robeni ultrazvul kde pam dochtor nameral prietoky a ze o ziadne dusenie neide aj ket mam v sprave diagnoza 036.3 hypoxia plodu
    UA-RI=1,22
    PI=1,71
    S/D=3,5
    BFC=0,1 horna hranica
    ak sa pytam co a ako je tak stale dostanem inu opoved na rannej vyzite povedia ze je vsetko ok a na večernej zase opak toho
    prosim vas pekne o odpoved ci je všetko tak ako ma alebo sa mam obavat dakujem velmy pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dôležité je, či plod v maternici rastie. Tieto tzv. prietoky sú iba pomocným ukazovateľom funkcie placenty. namerané hodnoty sa nedajú iba tak interpretovať, je potrebné viac údajov. Okrem toho hodnota RI 1,22 je nereálna.

Podobné otázky

  • Prietoky v 31tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som bola na usg na prietoky. Som v 30+4. Som znepokojena pretože neviem ci ma len doktor vystrašil alebo je to naozaj zle. Vôbec sa v tých hodnotách nerozumiem a tak by som Vás veľmi chcela poprosiť o vašu radu co znamenaju a ci je to naozaj zle, keďže mi odporučil zvýšiť dávku magnézia a v prípade ze by sa to o dva dni ne upravilo tak mi odporučil hospitalizáciu. Poloha PPHL, post. II
    BP= 30/1, HC= 30/4, AC= 30/6, FL= 30/2
    Komplex biometria 30/3, EFW= 1672g, UA- RI = 0,8, PI=1,44. S/D=5,09.Placenta na prednej stene typ I, nezasahuje do DS, PV- normohydramnion. Ďakujem Vám pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tzv. "prietoky" ukazujú nepriamo aký odpor kladú cievy placenty krvnému obehu plodu. Ak sa jedná o nedostatočne dokrvenú placentu, hromadí sa v nej kyselina mliečna (laktát), ktorá spôsobuje stiahnutie ciev na strane plodu a tým aj znížený prietok krvi počas druhej fázy cyklu (tzv. diastola), z rýchlosti toku počas jednotlivých fáz srdečného cyklu sa potom počítajú rôzne indexy RI, PI a S/D.
    Vo Vašom prípade naozaj sa jedná o hodnoty nad medze normy, čo však nemusí ešte vôbec nič znamenať, pretože tento parameter je potrebné brať do úvahy komplexne - predovšetkým je najdôležitejšie posúdenie rastu plodu. Vo Vašom prípade je plod normálne veľký a má aj normálne množstvo plodovej vody, čo by znamenalo, že dostatočne močí a má dostatočne prekrvené obličky.
    V každom prípade je potrebné povedať, že ak by sa jednalo o poruchu prekrvenia placenty, na to neexistuje žiadna liečba, jedine opakované sledovanie ostatných parametrov (rast plodu, prietoky aj v iných orgánoch - mozok a ductus venosus) spolu s kardiotokografickým záznamom. Ak by sa ukazovalo zhoršovanie parametrov a zaostávanie v raste plodu, je indikované ukončenie tehotnosti. Musím Vám však napísa´t, že ja osobne si myslím, že vo Vašom prípade ak je plod normálne veľký, bude stačiť sledovanie. Ja osobne som raz sledoval pacientku, ktorá mala dokonca v diastole nulový tok placentou, ale dieťa normálne rástlo až do termínu a zdravé sa narodilo.

  • ľahký oligohydramion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať, či by ste odporučil v takomto prípade hospitalizáciu:

    BPD/hbd:87/35+2
    FL/hbd: 72/37+1
    FAC/hbd:320/36+0
    pravdepodobná hmotnosť:3000 gr
    Placenta: zs
    IPP/A/B:1,9
    RI:0,40
    gest.vek/vyp:39+1/36+1
    poznámka:ľ.oligohydromion

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nesedí mi hmotnos´t k tým údajom, ale plod sa zdá symetrický a má normálne prietoky.
    Ale bez vyšetrenia neviem čo poradiť, musel by som vidieť to množstvo plodovej vody.

  • optimálne hodnoty FAC a hbd

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,som v 36.týždni tehotenstva a hodnoty môjho plodu sú BPD/hbd-88/35+4,
    FL/hbd-68/35+1, FAC/hbd 272/31+3, IPP/A/B-2,12, RI-0,53, gest.vek/vyp-35+6/34+0. Touto cestou Vás chcem poprosíť o vysvetlenie týchto hodnôt a o zhodnotenie,či je všetko v norme.
    Za poskytnuté info vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obvod bruška je o niečo menší (cca. o 4 týždne), preto je vhodné sledovať plod, či dojde k nárastu obvodu bruška alebo sa prehĺby jeho "chudnutie".
    Prietoky sú v norme, doležité je, či je aj množstvo plodovej vody normálne.

  • prietoky hodnoty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den..som v 30tt dnes som bola na pritoky moje hodnoty S/D:1,67 a RI:0,63 lekarka mi povedala ze je to vporiadku ale aj tak by som sa chcela opytat ci neozaj je to ok..a este vaha v 30tt je 1690g .lekarka povedala ze je to dost..preto sa chcem opytat je to problem ak vazi viac ako by mal?? za odpoved vam dakujem..

  • zhoršené prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň!
    Bola som prijatá do nemocnice pre zhoršené prietoky s hodnotou RI a umb. 0.93 a IUGR, po magnéziových infúziách, ktoré som znášala veľmi zle, som požiadala o prepustenie na vlastnú žiadosť. Do správy mi napísali tieto hodnoty:
    BPD 33/6, AC 29/6, FL 33/1, RI a. umb. 0.73., pretrváva BFC I
    Som na začiatku 35 TG.
    Ak sa prietoky znova zhoršia na predchádzajúcu hodnotu lekárka chce hneď robiť cisársky rez.
    Prosím Vás objasnite mi celú túto situáciu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj to vyzerá na tzv. placentárnu insuficienciu, nedostatočnú funkciu placenty. Magnézium TO NELIEČI ,LIEČIŤ SA TO NEDÁ!!!!!!
    Vhodné je pravideľná kontrola ultrazvukom a kardiotokografom, ale asi bude potrebné tehotnosť ukončiť, najlepšie niekde v centre, kde sa postarajú o takto malé dieťa.