Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Escapelle

    , Autor: Mad1111

    Dobrý deň, pan doktor ja som včera písala ohľadom HCG testov. No dnes ma zaskočila jedna moja známa ohľadom otázky na Escapelle. Sama som ju užila v minulom roku raz. No chcela by som sa spýtať za nu aby som jej mohla poradiť. Tento mesiac sa jej s priateľom stalo ze 2x im praskla ochrana a raz ostala v nej. Čiže dokopy ju užila 3x v tomto marcovom mesiaci a s rozostupom dvoch týždňov. Čiže poslednu užila 14.03. Teraz sa im vraj včera prihodila nehoda pri “pettingu”. Je vhodne aby ju užila znovu ? Vraj ma strach nakoľko je mladá ze by mohla ostať tehotná. Vraj v takejto podobnej poradni jej gynekológ odpísal ze tato tableta aj ked by sa nemala ale môže sa užiť s rozostupom 7 dni od posledného uzitia. No ja by som radšej bola rady za radu priamo od vás nakoľko vždy ste mi poradili správne v akejkoľvek oblasti. Ak by si ju náhodou dala môže mat nejake zdravotne ťažkosti ? Alebo teda by sa rozhodil len ten menštruačný cyklus ? Ďakujem pekne za prečítanie a za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escapelle obsahuje vysoké dávky hormonov a mala by byť naozaj iba ako záložná antikoncepcie, nie viac ako jeden krát do mesiaca.
    Dajte si predpísať klasickú antikoncepciu a poučte kamarátku, že nech tak urobí aj ona.

Podobné otázky

  • Escapelle

    , Autor: Iveta11223344

    Dobrý deň, prosim vás ak som v krátkom čase v rozmedzí dvoch týždňov užila 3x Escapelle tabletku. Môže to spôsobiť nejake zdravotne ťažkosti ako krvácanie na vaječníkoch alebo podobne vážne záležitosti ? Alebo to teda rozhadže iba ten cyklus ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to hrozne silná hormonálna nálož a samozrejme, že Vám to rozhádže menštruačný cyklus. Dajte si čo najskôr predpísať bežnú antikoncepciu.

  • možné tehotenstvo?

    , Autor: melkaaa

    zdravím, ak by ste si našli čas, bola by som neskutočne vďačná. Mám menší problém. Pred troma týždňami som mala pohlavný styk a bol to piaty deň mojej menštruácie. Keďže som bola ešte panna bolo to bolestivé. Skôr by som to nazvala pokusom o pohlavný styk. Bola som aj dosť suchá a partner nemal kondóm takže to bolo naozaj nepríjemné. Bola som aj u gynekológa ale stále nemám v sebe pokoj a potrebujem aj názor tiež druhého výborného lekára. Môj gynekológ mi povedal, že blana je v celku, max. natrhnutá. Keď sa pokus o tento akt skončil, našla som pod sebou fľak od ejakulátu. Zľakla som sa, že niečo skončilo aj vo mne, tak som na druhý deň vzala escapelle. Odvtedy som menštruáciu nedostala a dnes mi mešká už 5. deň. Gynekológ mi robil aj ultrazvuk a povedal, že nevidí náznak tehotenstva, skor to vyzerá, že by som mala dostať menštruáciu. Šanca na tehotenstvo je podľa neho niečo ako nereálna takže mám vraj byť kľudná. Mala som aj 3 negatívne testy. Včera som ale mala análny sex, a priateľ sa urobil dnu a jemne sa obtrel o moju vagínu penisom (nechtiac) a obávam sa, že na ňom mohol byť ejakulát. Je možné, že by som kvôli jednej z týchto vecí, mohla otehotnieť? Ak sa mi nedostaví menštruácia do týždňa a pol mám ísť znova na gynekológiu. Zaujíma ma váš názor, nakoľko som počula, že ste vynikajúci lekár. Ďakujem,

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste užila Escapelle tak riziko tehotnosti je malé, ak chcete istotu, spravte si tehotenský test. Určite si dajte okamžite predpísa´t antikoncepciu, pretože to je jediný plne účinný spôsob ochrany pred neželanou graviditou. Prinesie Vám to aj kľud do života.

  • Tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    vo štvrtok 7.4.2011 som začala užívať po 7dňovej pauze druhé balenie HAK Jeanine. Tabletky užívam každý deň okolo 19:00 - 19:30. Včera (11.4.2011) ráno som mala s priatelom pohlavný styk (až do konca) a večer som zabudla užiť tabletku, ktorú som užila dnes (12.4.2011) ráno o 7:15. Večer opäť užijem normálne tabletku. Chcem sa opýtať, či sa musím obávať otehotnenia alebo nie....alebo ak áno či si mám pre istotu kúpiť tabletku escapelle (ešte neubehlo 72 hodín od styku). Za vašu skorú odpoveĎ vopred ďakujem.