Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vaginalna infekcia

    , Autor: Hellaa

    Dobrý deň Pán doktor,
    prosím Vás môže vaginálna infekcia spôsobiť potrat vo veľmi skorom tehotenstve, keď som po otehotnení začala užívať antibiotiká? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nerozumiem dobre otázke, antibiotikami sa vaginálna infekcia nelieči. Tá sa lieči lokálne mastičkami alebo čípkami. A nespôsobuje potrat.

Podobné otázky

  • Vaginalna infekcia a tehotenstvo

    , Autor: Gaa

    Dobry den,
    Pan doktor prosim Vas, ak by som mala vaginalnu infekciu a takato infekcia by prerastla, mohla by po nejakom case sposobit potrat v skorom stadiu tehotenstva? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pošva má svoj zvláštny ekosystém a väčšina pošvových infekcií sa nešíri do vyšších oddielov pohlavného systému. Avšak pošvové baktérie tvoria súčasť imunitného systému, ktorý bráni prechodu baktérii do krčka a k plodu, preto ak chýbajú niektoré potrebné baktérie (špeciálne druhy rodu Laktobacillus) zvyšuje sa riziko predčasného pôrodu. Na potrat vo včasnom štádiu to má iba malý vplyv, hoci sú popísané infekcie plodu napríklad aj mykózou, nevie sa, či to nebolo iba druhotne po odumretí plodu alebo či to naozaj bola príčina potratu.

  • Infekcia

    , Autor: Gabba

    Dobrý deň,
    Pán doktor prosím Vás má vaginálna infekcia/ zápal vplyv na otehotnenie? Prípadne môže spôsobiť potrat vo veľmi skorom štádiu tehotenstva (prvých dňoch/ týždňoch)?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal pošvy (kolpitída) nemá vplyv na otehotnenie ani potrat. Niečo iné je zápal krčka, chronický zápal krčka maternice môže aktiváciou imunity spôsobovať neplodnosť.

  • vaginalna infekcia u 3 dievcatka?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcem sa vas opytat ci je mozne aby moja dcera trpela vaginalnou infekciou. Sama som si tento rok presla 3 krat zapalom posvy (colpitis) brala som antiobiotika, manzel tiez a vramci prevencie kedze sa manzel s detmi kupal sme mali deti preliecit kremom dalacin po dobu 7 dni. Dcera sa obcas stazuje ze ju stipe (zatial nerozlisuje svrbenie, palenie, na vsetko hovori stipe) v intimnej oblasti, vytok vsak ziaden nema, ale obcas jej vecer trochu pachnu nohavicky . Po podani dalacin kremu tento zapach zmizne a vrati sa asi za 3 dni. Vonkajsie prostredie okolo posvy tiez nema ani zacervenane. Bojim sa aby som jej do buducnosti nesposobila nejake problemy napr. s neplodnostou ale zaroven by som ju rada usetrila od gynekologickeho vysetrenia, hlavne ak neviem ci ozaj nutne. Detsky lekar mi odporucil sedacie kupele, aky mate nato nazor? S detmi nepouzivame rovnaku kupelnu ani zachod (resp. ona ma redukcnu dosku). uteráky periem na 95 stupnov, dcerine nohavicky zehlim. Mala by som jej bielizen prat uplne oddelene od tej nasej? A aky mate nazor na kupanie sa deti spolu 3 rocneho dievcatka a 18 mesacneho chlapceka? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemusíte sa stresovať, infekcia pošvy u Vašej dcéry nie je prenosná od Vás ani od manžela, ak by ste sa aj spolu kúpali. Vačšinou túto infekciu sposobuje vlastná flora konečníka dievčatka, ktorá sa dostane do pošvy.
    Dalacin je dobrý liek, ale dávame skor Macmiror masť. Ak by ste pozorovala začervenanie vulvy a výtok na nohavičkách, je potrebná dlhšia liečba Dalacinom alebo tým Macmirorom. Sedacie kúpele možu alergizovať, závisí na použitej substancii

  • palenie, svrbenie, vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,
    rada by som sa spytala na problem, ktory mam par poslednych dni (3-4)....
    Spociatku som mala jemny vytok, zafarbeny do biela a miestami ako tvaroh, potom sa objavil vytok zafarbeny do zlta, dost zapachajuci - kysly zapach, a vnutorne svrbenie a palenie.
    Su to priznaky coho? Bol mi partner neverny?
    Nasadila som si cipky FROLAGIN OVULI, a zensky krem proti vaginalnemu svrbeniu nazvany VAGISIL.
    Dakujem za skoru odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte bežnú mykozu, je to úplne bežná vaginálna infekcia, kúpte si canesten vaginálny krém a preliečte sa. Nie je to pohlavne prenosná nemoc.