Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,836 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Antikoncepcia

    , Autor: Monicka1992

    Dobrý deň takže keď som jednu tabletku vynechala a zobrala oby dve tak tehotná nemôžem byť lebo teraz som si všimla že som aj spinila čo mám pár dní do menštruácie

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor: Monicka1992

    Takže sa nemusím báť lebo v sobotu som brala normálne nedeľu som zabudla a pondelok ráno som užila oby dve na raz a bolo to ako 24hodin presne a potom už utorok normálne ako beriem

  • Antikoncepcia regulon

    , Autor: Monicka1992

    Dobrý deň chcem sa opýtať už dlhšie beriem regulon a vždy pravidelne chcem sa opýtať zabudla som užiť tabletku beriem vždy ráno o 8.00ale sa mi stalo že v nedeľu som zabudla užiť a užila som v pondelok ráno o 8.00hodine aj za nedeľu aj pondelok oby dve na raz vecer som mala pohlavný styk ale sa nespravil do mňa iba von môžem byť tehotná ďakujem a ďalej beriem tak ako som brala pravidelne

  • Hysterektómia?

    , Autor: Becky

    Dobrý deň pán doktor. Mám 34 rokov a dlhodobé gynekologické problémy. Ako 10 ročnej mi prasklo slepé črevo - 2 x ma operovali. Vznikli mi zrasty a nepodarilo sa mi otehotnieť. Od roku 2019 mám však neustále gynekologické problémy - krvácanie mimo cyklu, výtok, svrbenie, pálenie, bolesti v podbrušku a krížoch, bolesti pri styku, zmeny menštruačného cyklu. Prvý krát ma operovali laparotomicky v roku 2020 - odstránili mi cystu + vajíčkovod. Operácia trvala cca 4 hodiny - pretože mám strašne veľa zrastov. Druhý krát som mala akútnu laparotómiu v roku 2021 kvôli cyste naplnenej hnisom a zápalu pobrušnice. Odstránili mi jeden vaječník + vajíčkovod. Čiže mám už len maternicu + pravý vaječník. Neustále mám však bolesti a zápaly nereagujúce na žiadnu liečbu. Beriem antikoncepciu Karhla ale ani tá mi úplne nerieši situáciu. Maternicu mám v RVF + fixovanú na stene smerom k rektu + ložisko adenomyózy 30x27mm. Chcem sa opýtať na Váš názor - odporučili by ste mi hysterektómiu? Ja sa k tomu veľmi prikláňam, lebo moja kvalita života je úplne minimálna v tomto stave. Ale mám strach či nevzniknú zase nové zrasty a či vôbec mi to bude chcieť niekto operovať. A ešte sa opýtam - odporúčate vybrať aj vaječník? Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím si, že vo Vašom prípade sa stretlo viacero príčin. Bolesti sú naozaj zrejme spôsobené zrastami v dutine brušnej, ale krvácanie mimo cyklu určite nie, toto by mi skôr hralo pre endometriozu, pričom máte nález adenomyotického ložiska v maternici, čo by mohla byť súčasť ochorenia. Plne rozumiem Vášmu rozhodnutiu pre radikálne riešenie, pretože naozaj je to pre Vás nádej na zmenšenie utrpenia, avšak žiaľ nemusí to platiť úplne.
    Ak antikoncepcia zlepšila situáciu (ale nevyriešila) je naozaj možné, že máte aj endometriozu. Bolo by vhodné doplniť vyšetrenie magnetickou rezonanciou, ktorá je na diagnostiku endometriotických ložísk vysoko citlivá. Ak by ste sa rozhodli pre operáciu, odporučil by som vysoko špecializované pracovisko, kde si k operačnému stolu pozvú aj chirurga, pretože je možné, že bude potrebné operovať aj črevá a určite by bolo potrebné kompletne rozrušiť zrasty, ktoré môžu byť príčinou problémov. Vaječník by som odporučil ponechať, ste mladá žena, a vaječník je endokrinná žľaza, ktorá produkuje potrebné hormóny.
    Takže to zhrniem - najprv by som odporučil MRI brucha, či sa nájdu endometrické ložiská, ak áno, operáciu by som sústredil smerom k odstráneniu ložísk a rozrušeniu zrastov. Ak nie a príčinou je hlavne opakovaný zápal a zrasty, naozaj možno uvažova´t o hysterektomii a rozrušení zrastov.

  • Dlhodobé problémy

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám dlhodobé gynekologické problémy. Začalo to lepkavým výtokom, svrbením a bolesťou krížov a podbruška. Lekár mi urobil sono, krvné testy, kultiváciu a uzavrel to s tým že mám nejaký zápal v pošve - predpísal mi macmiror vag. kapsule a bolesti brucha a krížov mi vraj spôsobuje cysta, ktorú treba riešiť operačne. Dlho som sa tomu bránila nakoľko som sa bála operácie - mám zrasty po prasknutom apendixe. Nakoniec som operáciu podstúpila, ale problémy pretrvávali. Nakoniec bola u mňa zistená ureaplasma - liečila som sa s partnerom doxyhexalom. Moje problémy však pretrvávali - liečila som sa volnopredajnymi cipkami a vyplachmi. To mi zrejme urobilo este horsie - po nejakom case sa mi spravila hnisava cysta na vajecniku a nasledovala dalsia operacia- uz mam len jeden vajecnik a maternicu, vajickovody museli von. Problemy vsak pretrvavaju - vytok po operacii zacal divne zapachat, niekedy sa to zlepsi ale vacsinou je to citit a co ma najviac trapi, ze mi sposobuje palenie a svrbenie. Viac krat som sa liecila atb aj antimykotikami - v kultivacii mam vzdy nejakeho streptokoka alebo stafylokoka, niekedy aj candidu. Pocas menstruacie mam velke bolesti krizov aj brucha - nie klasicke krce ale citim akoby rezanie v bruchu ktore vyzaruje az do slabin a do kostrce. Absolvovala som aj MRI - mam 2cm myom a nejake mensie cysty na vajecniku. Inak vsetko ok. Teraz som zacala brat pocas MS hak Karhla - bolesti sa zmiernili a zatial sa neobjavil ani vytok ale pocitujem bolesti noh a lytok, tak sa obavam dalsieho uzivania. Ospravedlnujem sa za dlhu spravu, ale naozaj neviem kde moze byt u mna problem? Moze byt problem v tom, ze ak prebehol nejaky zapal na vajecnikoch, ze mam narusenu hormonalnu rovnovahu a preto mam tieto problemy? Da sa to riesit inak ako uzivanim hak? Mam 34 rokov, nefajcim, vahu mam normalnu - skor nizku. V krvnych testoch mi vysli trosku vyssie triglyceridy a po poslednej operacii som mala trochu zvysene pecenove hodnoty.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám antikoncepcia zlepšila stav, určite v nej pokračujte. Je dosť možné, že sa u Vás kombinuje viacero príčin, predpokladám, že opakované kúry antibiotikami Vám zničili prirodzenú floru a tým narušili imunitu pošvy a krčka. Ureaplazmy sa už v súčasnosti neodporúčajú liečiť, lebo sú normálnoou súčasťou flory pošvy. Kultivácie pošvy sa tiež neodporúčajú, lebo neexistuje baktéria, ktorá by za normálnych okolností nemala v pošve byť. Nič iné mi nenapadá, iba pokračovať v antikoncepcii a nasadi´t si totálnu liečbu probiotikami, aj vaginálne aj perorálne, aby sa ustálil mikrobióm a upravila imunita.

  • prasknutý kodóm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám dosť vážny problém a to ten, či môžem alebo nemôžem byť tehotná. Totiž v sobotut.j 20.8.2011, sme mali s priateľom sex, samozrejme, že sme použili kondóm, ale problém je v tom, že keď bol vo mne, tak sa roztrhol a nejak sme to nezaregistrovali a cca necelú minútku sme to robili s roztrhnutým kondómom. Ale, priateľ sa do mňa neurobil, urobil sa až potom, keď sme prestali. A ja som mala neplodné dni a on predtým vypil pivo. Myslíš, že môžem byť tehotná?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno možete, kondóm je síce dobrá ochrana, hlavne pred pohlavne prenosnými ochoreniami, ale ako antikoncepcia občas zlyháva.
    Riziko je malé, ale reálne, počkajte na menštruáciu, ak nepríde, spravte si tehotenský test. Ak príde dajte si napísať hormonálnu antikoncepciu. Pivo nemá na otehotnenie vplyv.