Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,556 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Canesten

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň, chcem sa informovať ktorý Canesten je účinnejší na mikozu alebo vaginálnu bakteriouzu, Canesten 1deň alebo Canesten 6dní,v lekárni mi bolo povedané ze to je jedno oba sú úplne rovnaké. Vďaka za odpoveď

Podobné otázky

  • Vaginalna mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim pan doktor, minule ste mi odpovedal na otazku co sa tyka vaginalnej mykozy. Mam doma masticku canesten mozem ju lokalne nanasat?

  • Problém s obnovou epitelu pišvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán Profesor.
    Kvôli zápalu močového mechúra som s týždňovým odstupom užívala ATB Znobact, potom Suprax. Dôsledkom je vaginálna mykóza. Od zápalu močového mechúra po dnešný deň to celé trvá mesiac. So Supraxom (7 dní) som súbežne užívala Flukonazol (10 dní). Ani to nezabránilo mykóze. Mykózu mám preliečenú najprv vaginálnymi tabletkami Canesten (celkovo 9-krát po 100 mg) a jedným balením Jenamazolu. S prestávkami. Vždy sa mi to vrátilo. Antimykotiká ma už na sliznici pália, cítim to hlavne na vulve. No zároveň cítim, že mi zaberú. Keď som po antimykotikách skúšala vaginálne probiotiká Gynimun intim care, tak som mala v pošve neskutočné pálenie ako oheň, až mi to dráždilo močovú trubicu. Skúsila som si dať čapík Cicatridina. Aspoň ma nepálila vulva. Poslednú menštruáciu som mala pred 4 rokmi, mám 52 rokov. 18 rokov som nemala žiadny problém: ani s močovým mechúrom, ani gynekologický. Ako mám, prosím Vás, dať do poriadku epitel pošvy a zároveň zabrániť návratu mykózy? Pálenie okolo pošvového vchodu mám strašné. Aj po vymočení. Začala som s protikvasinkovou diétou, aj s užívaním doplnku Candix. Orálne užívam probiotiká. Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

  • Časté zápaly v pošve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Už asi 6 rokov trpím na zápaly v pošve. Už som zúfalá, neviem čo ďalej. Mám 25 rokov a chcem mať bábätko ale ako keď odmietam sex s partnerom lebo sa bojím že budem mať zas zápal. Vždy keď idem ku gynekologicke, urobí mi stery vždy tam vyjdú e-colli raz predpár rokmi mi vyšla ureoplazma ale to sa už preliečilo. Partner sa preliečil 2x aj keď mu nič nenašli. Snažím sa nekúpať na kúpaliskách, nesadať si na verejné WC, nejesť sladké, nepiť alkohol, nosím vložky ktoré sú bez parfumácie, dokonca už ani nohavičky nenosím lebo to ma tiež dráždi, utieram sa z predu do zadu aby som si tam nezaviedla nejaké baktérie z konečníka . Doktorka mi dala zakaždým macmirror tablety do pošvy zabralo len cca na 2 týždne, potom som mala polygynax ten vôbec nezabral, rosalginove vypláchy mi tiež vôbec nerobili dobre. Bola som dokonca aj na alergických a imunologických testoch a s tej strany som úplne v poriadku. Prosím veľmi o pomoc. Dokonca mám aj teraz pálenie a mierne svrbenie v pošve k mojej doktorke sa dostanem až v piatok lebo až vtedy ordinuje, tak som išla zatiaľ do lekárne tam mi predali canesten 1 tabletu do posvy ktorá pomohla možno na pár hodín a večer zas to iste a potom som si kúpila gynimun rapid ktoré budem používať po macmirror kreme do posvy, ktorý som mala ešte doma nerozbaleny ale dávam si ho druhý deň a tiež necítim žiadnu zmenu. Ďakujem veľmi pekne za pomoc a odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escherichia colli je normálna súčasť pošvovej flory a nelieči sa. Sú to Vaše normálne baktérie. Najskôr máte rozhádzajú pošvovú floru opakovanými liečbami a odbermi na kultiváciu, kedy sa potom premnožia kvasinky a robia Vám nepríjemné pcity.
    Kúpte si Jenamazol, preliečte sa, a potom dlhodobo si dávajte probiotiká, postupne by sa to malo upraviť.

  • Kvasinkova infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Trpím opakujúcou sa kvasinkovou infekciou momentálne 7 mesiac po sebe. Dávam si canesten combi,vždy zaberie ale po mesiaci pár dní pred menštruáciou je späť. Momentálne má aj manžel dopukane okolo zaluda až do krvi. Pri sexe sa to niekedy stane a potom mam problémy aj ja. Bola som u dr,spravil mi vyter na niake mikroorganizmy a chlamydie. Výsledky boli ôk,odporučil mi návštevu imunológa. Už druhý mesiac užívam gynimun trio ,ešte mam dve balenia a budu to tri mesiace. Len ma napadlo ci nemôže ísť o HPV virus ,keď je to stále to ísť dookola. Začne to vodavym vytokom s malými bielymi hrckami a potom ma to svrbí strašne až sa mi spravia ranky. Za vašu odpoveď veľmi pekne ďakujem. Aj za prípadnú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte chronickú recidivujúcu vaginálnu mykozu, nie je ptorebné žiadne iné vyšetrenie.
    Dajte si predpísať mycomax alebo fluconazol 150 mg, a vždy v dobe kedy sa Vám objavia problémy si dajte jednu tabletku. Manžel nech sa prelieči jenamazol krémom.
    K tomu si dajte režimové opatrenia - bavlnenú bielizeň, intímne hygienické prostriedky s nízkym pH, nerobte si výplachy pošvy, užívajte probiotiká a obmedzte sladké jedlá. Stav sa postupne upraví.

  • Candibene v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím vás, od začiatku tehotenstva ma trápi mykoza, svrbenie, pálenie, výtok. Používala som sem-tam Canesten krém na zmiernenie. Dúfam, že je to v poriadku. Z výteru mi bola zistená kvasinka - Candida. Som v 12. týždeni a lekár mi predpísal Candibene 100 mg, 6 tabliet. Je to bezpečné? Čítala som v letáku, že v 1. trimestri sa tento liek nesmie užívať. Ďakujem za odpoveď.