Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,556 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Macmirror

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    tesne pred ovuláciou a pár dní po ovulácii som si vkladala Macmirror. Práve počas tejto ovulácie sa nám však podarilo otehotnieť. Bojím sa, či som tým nejak nemohla ohroziť plod resp. či to nebude mať nejaký negatívny dopad...
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa plod nidoval a tehotenstvo pokračuje, nebol liečou poškodený, pretože ak by došlo k jeho poškodeniu v takto včasnom štádiu, plod sa potratí.

Podobné otázky

  • Časté zápaly v pošve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Už asi 6 rokov trpím na zápaly v pošve. Už som zúfalá, neviem čo ďalej. Mám 25 rokov a chcem mať bábätko ale ako keď odmietam sex s partnerom lebo sa bojím že budem mať zas zápal. Vždy keď idem ku gynekologicke, urobí mi stery vždy tam vyjdú e-colli raz predpár rokmi mi vyšla ureoplazma ale to sa už preliečilo. Partner sa preliečil 2x aj keď mu nič nenašli. Snažím sa nekúpať na kúpaliskách, nesadať si na verejné WC, nejesť sladké, nepiť alkohol, nosím vložky ktoré sú bez parfumácie, dokonca už ani nohavičky nenosím lebo to ma tiež dráždi, utieram sa z predu do zadu aby som si tam nezaviedla nejaké baktérie z konečníka . Doktorka mi dala zakaždým macmirror tablety do pošvy zabralo len cca na 2 týždne, potom som mala polygynax ten vôbec nezabral, rosalginove vypláchy mi tiež vôbec nerobili dobre. Bola som dokonca aj na alergických a imunologických testoch a s tej strany som úplne v poriadku. Prosím veľmi o pomoc. Dokonca mám aj teraz pálenie a mierne svrbenie v pošve k mojej doktorke sa dostanem až v piatok lebo až vtedy ordinuje, tak som išla zatiaľ do lekárne tam mi predali canesten 1 tabletu do posvy ktorá pomohla možno na pár hodín a večer zas to iste a potom som si kúpila gynimun rapid ktoré budem používať po macmirror kreme do posvy, ktorý som mala ešte doma nerozbaleny ale dávam si ho druhý deň a tiež necítim žiadnu zmenu. Ďakujem veľmi pekne za pomoc a odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escherichia colli je normálna súčasť pošvovej flory a nelieči sa. Sú to Vaše normálne baktérie. Najskôr máte rozhádzajú pošvovú floru opakovanými liečbami a odbermi na kultiváciu, kedy sa potom premnožia kvasinky a robia Vám nepríjemné pcity.
    Kúpte si Jenamazol, preliečte sa, a potom dlhodobo si dávajte probiotiká, postupne by sa to malo upraviť.

  • Klebseilla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer ďakujem za odpoved keďže momentálne beriem opäť macmirror na ešte ďalšie baktérie beriem aj probiotiká objednala som nejaké ženské probiotiká ale chcela by som vás poprosiť či by ste mi nevedeli poradiť nejaké dobre vaginálne probiotiká ďakujem

  • Klebseilla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň rada by som sa poradila pred letom som bola vo vírivke 3 dni na to zacali problémy ako silne palenie suchôt v pošve šla som ku dr dal mi tablety do posvy masť bolo to preliečene aj keď asi liečba trvala 2 týždne 3 mesiace bol kľud potom s príchodom menštruácie sa to opäť začalo zas len tablety do posvy dala som si urobiť ster vyšla mi klebseiila dostala som atb macmirror ktoré beriem 3 krát denne na základe aj testovania citlivosti na atb brala som aj Ginella silver vybrala som 10 dňové balenie terwz beriem tie atb ale opäť cítim palenie už neviem čo s tým nakoľko toto trvá už 3 mesiace Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    antibiotiká Vám rozbili kompletne pošvovú flóru. S najväčšou pravdepodobnosťou máte mykózu, ktorá sa Vám vracia, kultivácia pošvy je väčšinou zbytočné až zavádzajúce vyšetrenie, najdôležitejší je klinický obraz.
    Odporúčam kúpiť si Jenamazol masť, preliečiť sa aspoň 10 dní. Potom do pošvy probiotiká, aby sa obnovila jej pôvodná flóra.

  • E coli a infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    na vsetko ostatne som bola testovana tiez a je to v poriadku, len E coli. Moze aj E coli sposobovat zapal krcka maternice, ktory sa u mna rozsiril z vaginalnej infekcie? A Macmirror 500 globule pomahaju aj na zapal krcka alebo tam uz potrebujem oralne a nie lokalne antibiotika? Dakujem za info

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    E. coli spôsobuje zápal krčka iba ako sekundárna infekcia pri uvedených dvoch problémoch. Nemusí byť ster pozitívny, dôležitý je aj nález na kolposkopii. Macmiror globule vaginálne na zápal krčka neúčinkujú.

  • Infekcia E. coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    bola mi zistena stredne masivna infekcia E. Coli, ktora mi sposobovala bolesti v podbrusku. Dostala som cipky Macmirror 500. Cipky beriem uz 7. den ale na treti den uzivania som zacala krvacat (po pohlavnom styku). Krvacanie nie je velmi silne, ale nie je to ani take klasicke spinenie. Pri tomto mam bolesti v podbrusku, ako keby mi prisla menstruacia. Tu mam ale dostat az o dva tyzdne, nakolko aj beriem uz vyse polroka antikoncepciu KarlHleight. Vsetky vysledky mam inak v poriadku, aj cytologiu aj sono, len teda toto premnozenie bakterii, ktore sa mi celkom casto opakuje kvoli znizenej imunite. Mohla som si tam pohlavnym stykom nieco zhorsit? Alebo je taketo krvacanie normalne aj kvoli ten antikoncepcii? Na gynekologii mi povedali, ze mam vybrat lieky a pockat ci sa to zlepsi, popripade dat si dve aktivne tablety antikoncepcie na to krvacanie. Ale bojim sa, ze ak pockam este tyzden, moze sa to aj zhorsit a zapal sa rozsiri, ak sa este nerozsiril. Dakujem za pomoc

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše problémy s najväčšou pravdepodobnosťou nespôsobuje E. coli, ktorá je normálnou súčasťou pošvovej flóry (aj masívne) ale podľa klinického stavu máte zápal krčka maternice, ktorý najčastejšie spôsobujú chlamýdie, alebo gonokok.
    Bolo by dobré vziať ster z krčka a nasadiť antibiotickú liečbu aspoň na 10 dní.