Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Chlamydia trachomatis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás, akým vyšetrením sa dá zistiť, či bolesť bedrových kĺbov môžem mať kvôli infekcii spôsobenou chlamýdiou trachomatis? Liečené 5 mesiacov od nakazenia. Po vyšetrení ortopédom je vraj z jeho strany všetko v poriadku, do budúcna navrhol rontgen.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chlamýdie môžu spôsobovať chronické zápaly kĺbov, ale to by mal vyšetriť ortopéd. Z krvi sa nájdu iba protilátky, čo je veľmi nešpecifické vyšetrenie, zápal kĺbu má svoje klinické prejavy, ktoré by mal spoznať ortopéd pri vyšetrení.

Podobné otázky

  • pálenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer moj problém nastal asi pred 8 mesiacmi keď som začala pociťovať extrémne pálenie akoby v močovej rúre alebo skôr povedané v močovom vchode samozrejme okamžite som išla na urológiu, kde mi vyšetrili moč, ktorý vyšiel negatívny, tak som pokračovala ďalej k svojmu gynekologovi, ten mi vzal stery na HPV proti ktorým som aj očkovaná, plus ster z krčka maternice a taktiež na pohlavné ochorenia všetko vyšlo negatívne. Lenže neskor na to sa mi na ohanbí vytvorila akoby malá vyrážka tak som pátrala po internete a dočitala som sa že to môže byť herpes, utekala som s tým na kožné, kde mi vzali krv. Nález: vysoké hodnoty prekonaného herpetického vírusu a tiež IGG chlamýdia trachomatis. Pani dr mi hneď predpísala lieky a to Doxyhexal a Herpesin užívala som ich 3 mesiace ale úľava žial neprišla. Po kontrole mi predpísala Nolicin pretože opat som sa stažovala na silné pálenie. Po dobratí antibiotík som išla na kontrolu kde mi opakovane vzali krv na chlamy- opat vyslii IGG a herpes tiež ale problemy neustúpili ba sú oveĺa horšie už to nie je len pálenie ale aj akoby kŕče v ohanbí a bolesť. Mám pocit že mi nebola dobre stanovená liečba, alebo to pálenie ani nebolo sposobené tým čo popisujem. Samozrejme po antibiotickej liečbe som dostala mykózu a kupila si canesten len tým že on ako aj každé vag. tabletky vyteká z pošvy mi sposobuje ešte väcšie bolesti tam dole a taktiež aj probiotiká ktoré uživam na obnovu flóry. Chcem Vás poprosiť o radu, lebo som už zúfala čo to môže spôsobovať a ako sa toho zbaviť. Vopred ďakujem za každú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    protilátky v krvi iba veľmi málo svedčia o akútnom stave ochorenia. IgG sú takzvané chronické protilátky, ktoré ostávajú pozitívne po prekonanej infekcii často celý život.
    osobne si myslím, že Vaše problémy ani nemusia byť infekčného pôvodu a opakované antibiotiká situáciu iba zhoršia. Skúste navštíviť dermatológa, či sa nejedná o iný problém v tejto oblasti.

  • streptokok-jana

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dakujem za vasu odpoved..,ale musim reagovat..
    streptokok mi bol diagn. podla steru, nic ine nevyslo. Tato bolest je zospodu asi ako "modrina" a po niekolkych dnoch sa prida palenie a svrbenie. Ine bolesti nemam. Naposledy som dobrala 6 vag.tabliet macmiror 500 a mast clotrimazolum 10mg. Tie jedine tablety mi pocas uzivania pomozu. Teraz som ich dobrala a opat citim, ze sa to opat vracia. Nikdy predtym som gyn.problemy nemala, len asi bezny biely vytok, ktory mi ziadne problemy nesposoboval, chodila som pravidelne na prev.prehliadky a vysledky som mala vzdy v poriadku..prosim vas skuste mi pomoct..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    existuje niekoľko mikroorganizmov sposobujúcich zápal a nedajú sa na stere zistiť (napríklad: trichomonas vaginalis, chlamýdia trachomatis, neisseria gonorrhoe, herpes simplex typ I a II atď) preto normálny gynekológ stery neberie (respektíve berie pri určitých špeciálnych príležitostiach). Liečime pacientova a nie výsledky sterov, streptokok v tom bol nevinne.
    Takže doležité je poriadne vyšetrenie, najlepšie natívny preparát na sklíčko pod mikroskopom, odbery z krčka maternice. Ak Vám pomohol macmiror mohlo ísť aj o trichomonázu, ktorú Vám potom vrátil partner. Ale bez vyšetrenia naozaj neporadím.