Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,530 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • HPV vírus typ 16

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    mám 23 rokov a z výteru mi bol zistený pozit HPV typ 16, ale všetky ostatné onkomarkery sú v poriadku, taktiež nebol zistený pozit žiaden iný typ HPV. Nemám žiadne príznaky, problémy, výsledky z krvi sú tiež na 1. Avšak gynekologička mi chce nastaviť liečbu. Má to zmysel? Čítala som, že HPV sa liečiť nedá, dajú sa liečiť iba jeho príznaky a ja žiadne nemám. Nepostačí len pravidelná kontrola a kontrolný výter? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. robiť ster na HPV u mladej ženy je nezmysel, pretože podľa niektorých štúdií až 70% pohlavne aktívnych mladých ľudí sa s vírusom stretne a veľká väčšina sa ho vďaka imunite zbaví. Odporúča sa robiť stery až po 27. roku života
    2. máte viac informácií ako Vaša lekárka, HPV sa naozaj liečiť nedá a to čo Vám ponúka sú iba neoverené lieky ponúkané rôznymi firmami.
    Vo Vašom prípade stačia iba bežné onkocytologické kontroly.