Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,530 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Podobné otázky

  • Enterobacter cloacae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň bola mi zistená v pošve baktéria enterobacter cloacae ,mam žltý výtok a bolesť v pošve prosím vás čo je to za baktéria ?na internete som veľa o nej nenašla boli mi predpísané antibiotiká dalacin krém do posvy treba ich užívať alebo sa dá vyliečiť pomocou probiotík mam problémy z baktériami dlhodobo raz enterococus feacális inokedy ecoli vybrala som veľa antibiotík a vkuse iná sa objaví preto vás prosím o radu či mam brat ďalšie antibiotiká a hlavne či je nebezpečná táto baktéria keď si ich nenasadím a skúsim inou formou vyliečiť ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    táto baktéria sa môže v pošve nachádzať aj za normálnych okolností, celkovo by som antibiotiká nepodával, stačí krém do pošvy a neskôr probiotiká (ale iba ak máte prejavy infekcie).

  • Streptococus aganciale

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň bol mi zistený s kultivácie streptokok a candida niesom tehotná ale mám neskutočne bolesti pálenie svrbenie každý jeden mesiac sa objaví iná baktéria prv ecoli potom enterococus feacalis a teraz tieto Brala.som veľa lokálnych antibiotíckych capikou maste výplachy a nič nepomáha teraz mám zas toto zo steru inak všetko negatívne europlazmy mykoplazmy aj ostatné stery ..predpisal.mi ampicilinovo nystatinove robené čipky mám ich užívať čítam že sa to nelieci ale naozaj mám problém a ktym príznakom aj žlto zelený výtok masívne dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že za problémom je kandida a nie streptokok. Asi máte úplne rozbitú imunitu pošvy opakovanými liečbami. Pálenie nemusí ani súvisieť s infekciou ale môže to byť už následok opakovaných podávaní rôznych preparátov.
    Skúste si preliečiť mykozu mas%ťou Jenamazol aspoň 14 dní, potom si dajte probiotické prípravky do pošvy dlhodobo.

  • Enterococus feacalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám opakovany nalez enterococus feacalis prosím vás mám strašne pálenie v pošve bolesti mi vystreluju až do krizou a mám želatínový žlto-zelení výtok z pošvy môže to spôsobovať táto baktéria?vybrala som asi 10krat antibiotické čipky macmiror a rôzne iné netradičné čipky všetky možné probiotiká výplachy krémy nič mi nezaberá ..môže táto baktéria spôsobiť niečo vážne ako zápal krčka maternice alebo niečo horšie ?dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Enterococcus fecalis je často normálna súčasť pošvovej flóry a nemusí spôsobovať problémy. Zloženie pošvových baktérií je veľmi dynamické, a preto sa neodporúča vyšetrovať kultiváciu pošvy, lebo to vedie k nesprávnym záverom a často zbytočným liečbam. Opakovaná liečba lokálnymi antibiotikami a rozbije kompletne zloženie mikrobiálnej flory a spôsobuje chronické poruchy imunity pošvy.
    Zápal krčka tiež môže spôsobovať opakované výtoky, jednak samotnou sekréciou z krčka a jednak hnis z krčka mení pH pošvy a narušuje samotné prostredie v pošve.
    Ak nič nezaberá, nemusí sa jednať o infekčnú príčinu potiaží, môže už ísť aj o alergiu.