Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň počas tehotenstva min rok v marci mi bol zisteny fibreadenon o veľkosti 8mm
    Po tehotenstve som šla teraz na kontrolu keď som prestala odsávač mlieko .nekojila som nakoľko som mala predčasniatko.takzs 4mesiace som odsavala len.a chvíľu kojila e.potom.maleho to vycerpavalo mala som zakázané.tu je správa po kontrole teraz..
    Hypoechogenny homogeeny hladko ohraničený útvar uložený povrchovo v žľaze veľkosti 7-8mm s mierne lalocnatou konturov ,stredne hrubej echotextury s okrajovym zarezom.
    Stacionárne ložisko prevažne s benignymi rysmi.
    Chcem sa spýtať lebo doktor ma poslal teraz na biopsiu..a preto sa veľmi.bojim čo to znamená .strašne som vystrašená.preto by som sa vás chcela spýtať či je tam nejaký problém..ja už neveim čo sa aj namotavam mám pocit že mám takú citlivú bradavku no neviem či to môže byť tým už sa sledujem vyslovene :(mam 36, rokov.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa nálezov sa útvar nemení, a má nezhubné charakteristiky, takže si myslím, že sa nemáte čoho obávať. Fibroadenóm je pomerne častý nález, je nezhubný a operačné riešenie sa odporúča iba v prípade, kedy robí klinické problémy.

Podobné otázky

  • Vysoký stupeň lézii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ako by ste postupovali ak cytológia sa preukáže vo vysokom stúpni lézii ? Aký je správny postup ? Ako sa liečiť a pod. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá takto odpovedať, je tam viacero faktorov.
    V každom prípade je indikované podrobné tzv. kolposkopické vyšetrenie (pomocou špeciálneho mikroskopu sa pozrie lekár na krčok maternice) a môže odobrať vzorku z najviac podozrivého miesta, táto vzorka sa vyšetrí mikroskopicky a podľa toho sa ďalej postupuje.
    Ak sa naozaj dokáže lézia vysokého stupňa aj v odobranej vzorke, väčšinou sa vykonáva tzv. konizácia - odber časti krčku maternice. Tu je strašne dôležité, aby u mladej ženy konizáciu robil skúsený lekár, pretože ak zaberie príliš veľký kus, hrozí potom vysoké riziko predčasného pôrodu ak bude žena neskôr tehotná.

  • Hrčka na prsníku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes ráno po kojení ( mám 8 mesačného synčeka ) som si našla na ľavom prsníku konkrétne pod bradavkou na dvorci hrčku.. je mala ale pekne viditeľná akoby vystúpená a je telovej farby možno trošku do červena a na dotyk je tvrdá a doslova okrúhla .. dá sa mi normálne "chytiť" .. neviete mi prosím poradiť čo by to mohlo byt a či sa mám báť a utekať na vyšetrenie ? Ďakujem

  • Roky opakujúce sa zápaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som Vás poprosiť o radu.. Dlhé roky (takmer 15) mám opakujúce sa zápaly pošvy. Spočiatku par krát do roka; postupne sa intenzita zvyšovala a v súčasnosti som v stave, že ich mám už neustále ..svrbenie, pálenie. Spočiatku candida, streptokok, posledné roky skor e-coli...nič iné..všetky ostatné baktérie negat..Partnera mám celý život jedného, nikdy sme análny styk nemali, v tomto, resp. poslednom čase už takmer žiadny styk, hygienu dodržiavam, možno priveľmi (po každej stolici sprcha zdola), no napriek tomu som došla do štádia, že mi už nič nepomáha. Vyskúšala som snáď všetko, čo bolo a je dostupné na trhu..na predpis i voľnopredajné .. Lieky vaginálne robené v lekárni, taktiež na podporu imunity ..brala som rôzne probiotiká orálne i vaginálne... Bola mi robená vakcina na mieru, končím poslednú udržiavaciu dávku a všetko bez výsledku .. Užívala som preventívne imunor na podporu celkovej imunity, tiež wobenzyn, robila som si bylinkové kúpele či v hypermangáne, užívala som urovaxom ..bez výsledku.. (Zápal močových ciest som mala jediný raz v živote po poslednom pôrode... problémy s močovými cestami nemám). Viete mi prosím poradiť, čo ešte môžem urobiť na podporu slizničnej imunity alebo čo robiť, aby som sa z tohto stavu dostala? Budem Vám neskutočne vďačná.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obávam sa, že už Vám príliš nepomôžem, je veľmi pravdepodobné, že máte kompletne zničenú imunitu pošvy, ktorá už reaguje na všetko silnou zápalovou až alergickou reakciou. Bude asi takmer nemožné obnoviť v pošve rovnováhu, pretože ste boli zrejme rôzne chaoticky liečená na základe výsledkov kultivácie, čo je nezmysel, pretože kultivačné vyšetrenie iba zriedka ukáže pravého pôvodcu problému.
    Teraz stačí aby ste mali v pošve malé množstvo kvasieniek a už máte príznaky zápalu, pretože na ne reagujete alergickou reakciou.
    Určite dlhodob odporúčam režimové opatrenia - protikvasinkovú diétu, probiotiká, intímne mydlá a bavlnenú bielizeň, doma chodiť bez bielizne. Nejesť sladké (dajte si vyšetriť hladinu cukru v krvi aj po záťaži, tzv. oGTT), nesprchujte sa často aby sa v pošve mohli usídliť kvalitné probiotické kmene.
    Dlhodbo by som odporučil Gynoflor obdeň do pošvy. Počítajte však s dlhým procesom liečby.

  • E.coli v pošve a Enterococcus v moči

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Veľmi pekne Vás prosím o Váš názor...
    Minulý rok na jar mi počas prevencie robili aj testy na baktérie (E.coli a podobné). Bolo mi oznámené, že mám prítomné baktérie E.coli a mám si nasadiť atb Polygynax. Pričom som nemala žiadne problémy. Občas sa stane že cítim mierny diskomfort, ale ono to odznie akoby samo... Užívam aj probiotiká Gynimun - tieto som si nasadila lebo som verila, že mi pomôžu zmierniť podkožné vyrážky na brade – začali sa mi vo velkom objavovať po vysadení HAK co bolo pred 2,5 rokmi; hormonálny profil mi vyšiel v poriadku, robili mi ho až teraz v júli 2024. Polygynax som si vtedy nenasadila nakoľko som sa vo Vašej poradni dočítala, že E.coli sa nelieči pokiaľ nie sú problémy.
    Na tohtoročnej prevencii (jún 2024) mi bola opäť zistená prítomnosť baktérie E.coli a opäť mi predpísali Polygynax (v akom mnozstve sa tam bakteria vyskytuje som sa nedozvedela). Zároveň mi pred pár dňami urológ zistil baktériu Enterococcus v moči. Zatiaľ ma na ňu nelieči, lebo žiada ešte dodatočné vyšetrenie od gynekológa na: k+c+urea+mykoplazmy+chlamydie (neviem ci tieto bakterie v posve mozu mat tiez vplyv na caste mocenie). Ked budem mat vysledky tychto vysetreni mi nasadia liecbu. U urológa som bola len z dôvodu, že ma trápi časté močenie. Hlavne v noci musím ísť minimálne 1-2x, čo ma dosť zaťažuje, nedokážem sa tým pádom poriadne vyspať. Ráno a v doobedných hodinách dokážem ísť aj 6x. Bez pocitu pálenia, štípania, krv v moči nevidím. Všade kam prídem hľadám wc.
    Zatial si mam vraj nasadit ten Polygynax na 6 dni a potom probiotika. Jednu som uz uzila, ale stale vaham ci to ma vyznam a ci sa mi stav zbytocne nezhorsi. Proti e.coli som si naštudovala, že je vhodné užívať vnútorne Oreganový olej, ten som si nasadila približne pred mesiacom, každý deň užívam. Zlepšil sa mi aj stav pleti. Vopred ďakujem za Váš odborný názor, ste super!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žena, ktorá nemá jasné vaginálne príznaky sa nemá liečiť, pretože pošvová flora je veľmi dynamická a každý zbytočný zásah ju môže výrazne narušiť a spôsobiť nerovnováhu. Vôbec nerozumiem čo je to za "prevenciu" keď sa naberá zbytočné až priamo škodlivé vyšetrenie, ako je výter z pošvy.
    Iná situácia je enterococcus v moči. V minulosti sa vždy nález baktérie v moči považoval za situáciu, ktorú treba vyrieši´t. Teraz sa pohľad na toto mení, aj moč môže mať svvoje mikrobiálne osídlenie a nemusí sa vždy nález baktérie liečiť. Na druhej strane, ak máte časté močenie je možnou príčinou naozaj zápal močového mechúra a je ptorebná liečba. Ale liečba močovej infekcie, nie pošvovej kolonizácie. Preto nerozumiem tomu Polygynaxu.

  • bakerialna vaginoza enterococcus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    zdravím, pred troma týždňami mi bola diagnostikovaná bakteriálna vaginóza, kultiváciou sa zistilo že ide o enterokoka, doktorka mi pred výsledkami predpísala entizol, po ktorom sa mi príznaky zhoršili, tak mi o týždeň predpísala polygynax, po ktorom nastala u mňa alergická reakcia, tak som kontaktovala obvodnú lekárku, ktorá mi predpísala amoksiklav, ten som včera dobrala a príznaky stále pretrvávajú - svrbenie, pálenie, kŕče v rôznych častiach podbruška, len teplota mi už klesla, crp 4.1... vzala som ešte vag čapíky proti kvasinkám, beriem laktobacily aj brusinky.. chcem sa spýtať či by mi macmiror len pohoršil alebo mohol pomôcť voči enterokokovi, ďakujem..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na bakteriálnu vaginózu sa odporúča buď Dalacin krém alebo lepšie Macmiror vaginálne tablety, pri ktorých nedochádza k vyhubeniu laktobacila (ak v pošve nejaký bol). Kultivácia nemá zmysel, dôležitý je klinický obraz pošvy prípadne vyšetrenie pH.
    Enterokok bakteriálnu vaginózu nespôsobuje, je to normálna súčasť pošvovej flory. Vaginóza je porucha osídlenia, kedy sa premnožia predovšetkým anaeeróbne baktérie.