Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • hydrocortison

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den chcem sa opytat ci tabletky hydrocortison skodi babetku nedavno som sa dozvedela ze som tehotna a som rok po operacii nadoblicky a uzivam tieto tabletky

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je pomerne zložitý problém, je strašná chyba ak žena po operácii nadobličky, ktorá berie substitučné lieky otehotnie náhodne. Mala ste svoj zámer oznámiť endokrinológovi, pretože je potrebné zrejme upravi´t liečbu a na tehotnosť sa pripraviť. Hydrocortizon beriete ako náhradu a zrejme bude potreba aj iné lieky.

Podobné otázky

  • myom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, našli mi 3 cm myom v maternici.Povedali mi že keď mám už po 40tke /mám 41/ tak treba vybrať maternicu aj vaječníky. Som po operácii hypofýzy a užívam hormonálnu substitúciu Hydrocortison, Lthyroxin, Rastový hormon, Klimonorm na úpravu cyklu. Bez toho nemám menštruáciu.Vraj tento liek je kontraindikácia k myomu.Prosím Vás o radu či je to bežný postup ako mi bolo povedané, že sa vyberá aj maternica aj vaječníky pri myome a či nie je iný liek ktorý by som mohla užívať miesto Klimonormu. Nekrvácam nemám žiadne problémy občas ma pobolieva v boku a mám trochu dlhší cyklus. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    3 cm myom ak nemáte žiadne potiaže nie je indikáciou na nič, iba na sledovanie, stačí ultrazvuk raz za pol roka. Samostatný myom veľkosti 3 cm určite nie je indikáciou k tak rozsiahlej operácii, klimonorm možete užívať ďalej, ste mladá žena a hormony potrebujete.