Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nejaky zapal?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.moj prolem spociva vtom ze mavam bolesti v podbrusku na pravej strane niekedy ma to chyti intenzivnejsie inokedy len slabo citim vajecnik.,mam 28 rokov a na priehladke som nebola uz asi 4 roky,samozrejme ze mi to hned odporucite stym ratam ale ja pracujem v zahranici a tu nemozem najst lekara ktory by nemam plno.ked mam bolesti tak vtedy zviknem mat aj husty biely vytok,tiez ma to vtedy boli aj pri pohlavnom styku.neviem zaradit tie bolesti lebo ma aj casto nafukuje a mam pocit akoby to bol tlak ktory mi tlaci na vajecniky ci to nieje v broblem v crevach!?dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    aj v zahraničí sú gynekol´govia, ale v niektorých krajinách sú považovaní za špecialistov a vyšetrenie sa hradí priamo. Zistite si situáciu, vyšetrenie je vo Vašom prípade plne indikované. Vyzerá to na zápal.

Podobné otázky

  • vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    uz asi dva tyzden ma trapi taky bielo - zlty vytok, mala som aj pocit svrbenia no na to som pouzila canesten..mozem mat nejaky zapal? asi pred mesiacom som bola liecena tiez na nejake potvory ze anaerobne bakterie ci tak nejako mi to gynekologicka vysvetlila...mala som pokoj a zase sa mi to moze vracat??? uzivala som nejaky vaginalny krem..a pomohlo..je mozne ze sa to nepreliecilo uplne aj ked som dobrala cele balenie??? mam aj ocit v podbrusku take ako tahanie..no neviem jak inak to mam vysvetlit..to treba len zazit :))) uz som si myslela ze mozem byt aj tehotna, ze ak nahodou vplyvom toho kremu sa znicil ucinok HA ...co myslite?? dakujem za radu...a pekny dnik :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vaginálny krém by nemal znížiť účinok antikoncepcie.
    Osobne si myslím,že máte nedoliečenú mykozu, vhodný je canesten aspoň na 10 dní do pošvy, stav by sa mal upraviť. Na zlepšenie imunity pošvy si k tomu kúpte lactovag vaginálne čípky.

  • menopauza a hnedý výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, mám 52 rokov, pred 3 rokmi som prestala menštruovať. Pred rokom som zakrvácala pár kvapkami krvi. Kyretáž sa nepodarila pre perforáciu. Každé 2 mesiace mi robia ultrazvukové vyšetrenie tela maternice, vraj by to malo byť v poriadku. Endometrium do 6. Beriem Norethisteron 3 mesiace, potom 2 mesiace pauza. Moj problém je ale dosť často sa opakujúci do hneda zafarbený výtok a teraz dva týždne pálivé bolesti v podbrušku, na ktoré som ale bola sporadicky zvyknutá aj roky dozadu. Teraz som zase zakrvácala pár kvapkami bez Norethisteronu v čase predpokladanej menštruácie. Na gynekológii mi radia, aby som si dala vybrať maternicu. Nie je už žiadna iná možnosť, ako získať nejaké výsledky, iba zobrať maternicu? Nemôže ísť o nejaký zápal? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez mikroskopického vyšetrenia sliznice maternice by som určite nič nepodnikal. Vhodná je šetroná hysteroskopia s odberom sliznice, a mikroskopické vyšetrenie ukáže, o čo ide. Mne príde nezmysel dávať menopauzálnej dáme Norethisteron, ak nemám jasnú diagnózu.
    Takže poproste gynekológa, nech Vás odošle na pracovisko, kde sa hysteroskopia prevádza.

  • problem?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Mame s priatelom plucne chlamydie.Moze mi ich slinami preniest do pochvy a nakazit ma? Mozem z toho mat nejaky zapal?
    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pľúcny kmeň chlamýdii spravidla nerobí gynekologický zápal. I keď boli práce, že sa našli v oblasti genitálu, ale nevie sa, či tam škodia. Ak sa obaja liečite, tak by sa nemalo nič stať.

  • pap test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Bola som na preventivnej prehliadke a PAP test mi vysiel 2. Mam 28r. Predtym som mavala 1, ale doktorka mi povedala ze je to v poriadku. Moze byt za tym nejaky zapal? Alebo je to v poriadku? A treba test opakovat po pol roku ci po roku. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    PAP II sú zmeny na čípku nepodozrivé z rakoviny, neikedy k tomu cytolog aj pripíše, čo sa mu na tom nezdá a kedy je potrebná kontrola, obvykle stačí za pol roka.

  • Pobolievanie podbruška

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som 17 dní po kyretáži z dôvodu missed abort, týždeň som krvácala, teraz mám len ružový výtok aj to len veľmi slabý. Bolesti v podbrušku som nemala žiadne až predvčerom ma začalo bolieť, včera už menej, ale stále cítim také ierne pobolievanie, čo teda predtým nebolo. Mohlo by sa jednať o nejaký zápal? Teploty nemám, len občasné mierne pobolievanie podbruška a objednaná som ku svojmu lekárovi až budúci pondelok. Bojím sa, aby som niečo nezanedbala, ak by sa jednalo o zápal. Ďakujem za odpoveď