Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pobolievanie podbruška

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som 17 dní po kyretáži z dôvodu missed abort, týždeň som krvácala, teraz mám len ružový výtok aj to len veľmi slabý. Bolesti v podbrušku som nemala žiadne až predvčerom ma začalo bolieť, včera už menej, ale stále cítim také ierne pobolievanie, čo teda predtým nebolo. Mohlo by sa jednať o nejaký zápal? Teploty nemám, len občasné mierne pobolievanie podbruška a objednaná som ku svojmu lekárovi až budúci pondelok. Bojím sa, aby som niečo nezanedbala, ak by sa jednalo o zápal. Ďakujem za odpoveď

Podobné otázky

  • Stále pretrvávajúce bolesť v podbrušku a endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, ďakujem za dnešnú odpoveď k predchádzajúcej otázke ohľadom stále pretrvávajúce bolesti v podbrušku. Zabudla som vam aj napisat ze pred 4 rokmi mi bolo pocas laparoskopie zistena endometrioza. Dan doktor ktory ma vtedy operoval, mi povedal ze som mala na vonkajsej casti maternice 3 male loziska endometriozy a ze ju odstranili a ze sa nemusim bat, ze mne sa uz endometrioza nevráti. Neviem, ale vsade citam ze sa vracia a aj ked som to povedala nejakemu lekarovi, tak kazdy mi povedal ze sa vratit moze aj mne. Ide o to ze tu laparoskopiu som mala v júli pred 4 rokmi a presne o 7 mesiacov v januári som zacala pocitovat tie bolesti podbrušku ktore obcas zmizli ale vzdy sa vratili. Tusim raz som viac ako pol roka pobolievanie podbruska nemala, ale zas sa to po čase vratilo. Samozrejme ze za tie 4 roky som mala aj kadejaké bakterie zistene aj v moci aj v pošve. Ale nikdy som nemala ziadne pohlavne choroby ani ziadnu ureoplazmu, atd. Proste tieto vysledky som mala vzdy vporiadku. Stale len E.coli, alebo gardenalu, alebo streptokokov. Chcem sa opytat, moze ma boliet aj to podbrusko z endometriozy a mohlo ma zacat boliet kvôli nej tak skoro (7 mesiacov) od laparoskopie? Ak by som tu endometriozu aj mala nejak velmi, alebo aj malo, nemala by byt vidiet aj na sone? Alebo viem ze pani doktorka ked mi robi raz rocne preventivku tak ze aj z krvi sa da endometrioza zistit. Ale ze ja to mam vzdy v poriakdu aj na sone nikdz nic nevidi ze by tam nieco mohlo byt co by tam byt nemalo. Ďakujem este raz

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ako správne píšte bolesti môže spôsobovať aj endometrióza. Toto ochorenie je veľmi nepríjemné aj v tom, že nemá úplne typické prejavy, pretože tieto závisia na lokalizácií a rozsahu ložísk. Malé ložiská môžu spôsobovať bolesti ale nedajú sa na ultrasonografií vidieť, rovnako ani sa nedajú zachytiť krvnými testami, pretože tieto stúpajú až pri rozsiahlejších ochoreniach.
    Skúsiť by sa dalo nasadenie hormonálnej antikoncepcie, ktorá zabráni rastu ložísk a môže mať priaznivý vplyv na ich prejavy, ak pomôže, stačí ju užívať dlhodobo a uľaví sa Vám, okrem toho si výrazne znížite riziko smrti na rakovinu maternice a vaječníka.
    Ak by za 3 mesiace nedošlo k zlepšeniu, možno pátrať iným smerom.

  • CHlam. trachomatis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    Vo výtere mi boli zistené chlamýdie trachomatis, pre pobolievanie podbruška. Gynekológ mi, aj manželovi dal Sumamed po 3 balenia. Chcem sa opýtať, po akej dobe spôsobujú tieto mikroorganizmy problémy. Pred 8 rokmi som mala iného partnera. Môže sa to preniesť aj vyšetrovacími lyžicami na gynekol. amb.?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chlamýdie možu byť v tele veľmi dlho bezpríznakovo, a potom sa prejaviť a pomnožiť. Na gynekologickej ambulancii nástrojmi sa infekcia neprenáša.