Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer pan doktor ja sa vas chchem len spitat asi pred dvoma mesiacmi mi moj pan doktor diagnostikoval virus HPV prveho stupna,a asi pred mesiacom sa mi vyhodili okoli posvy take bradavicky.pan doktor chcem sa vas spitat len ze ked mam tento virus uz v sebe a aj tie bradavicky ze ked sa dam zaockovat proti rakovine krcka maternice ci to bude bezpecne a nedostane, tu rakovinu a bradavicky zmyznu.a so po porode dva roky ci to bude ucinne vlastne.za vasu odpoved vopred dakujem!

Podobné otázky

  • HPV positive

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    v roku 2021, pri preventivnej prehliadke, mi okrem cytologie, robili aj testy na HPV virusy. Prvykrat. Moja poistovna zacala uhradzat aj tento ukon, tak sme sa do toho s doktorkou pustili. Problem nastal ten, ze napriek tomu, ze cytologia bola odvtedy vzdy vporiadku, tak sa zistilo, ze na niektore rizikovejsie HPV virusy pozitivna som. 3 typy. Lenze dozvedela som sa to az o rok neskor, tesne pred prvou tehotnostou, lebo vraj to nema na nic vplyv a neda sa s tym nic robit. Ja som sa samozrejme celkom zdesila a bala prenosu na babatko (co sa vraj porodom neudeje). Teraz cakame uz druhe dieta a napada mi teda otazka, ci naozaj v mojom pripade treba iba pravidelne vykonavat cytologiu a drzat si palce, aby mi to neprerastlo do niecoho vazneho? Fakt neviem urobit nic? Napadlo mi zaockovat sa voci ostatnym inym typom. Naozaj som nahnevana, za moju chabu znalost, nevedomost a lahkovaznost v ‘’mladosti’’ a to som zodpovedny clovek. Teraz to uz urcite ma aj moj manzel :(

    Zaujimal by ma Vas nazor.

    Dakujem!
    Jana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    až 70% mladých ľudí sa niekedy v živote stretne s HPV vírusom a prechodne je pozitívnych. Preto nemá absolútne žiadny zmysel toto vyšetrovať u žien mladších ako 27 rokov.
    Veľká väčšina túto infekciu "vyčistí" a vírus z tela odstráni, u určitého malého percenta však ostane vírus v tele ženy (v bunkách krčka maternice), kde však u väčšiny nerobí žiadne viditeľné zmeny. Iba u malého % infikovaných však bielkoviny vírusu zasiahnu do množenia buniek a spôsobia, že sa bunky začnú meniť smerom k rakovine.
    Takže pri pozitivite naozaj stačí sledovať cytologické vyšetrenia, prípadne s odstupom opakova´t HPV testy, či už nie je vírus odstránený. Očkovanie zvážte, chráni pred vstupom iných typov vírusu.

  • HPV očkovanie a pohlavný styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    mám prekonané rizikové HPV vírusy, už našťastie negatívne výsledky. Rozhodla som sa pre očkovanie proti HPV, pre prípad, že by ma nový partner mohol opäť nakaziť. Medzitým som nemala žiadneho partnera. Som momentálne mesiac po prvej dávke Gardasilom. Po akej dobe má telo dostatok protilátok? Odporúča sa pohlavný styk až po 6 mesiacoch? Ďakujem za odpoveď

  • Krčok maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Prekonala som ťažkú dysplaziu krčka maternice ( dôvod hpv nákaza), dala som sa zaočkovať, plus papilocare gély a potom boli výsledky asi dva roky v norme. Nič som nezmenila, ani partnera a stále rovanky spôsob života, avšak teraz mi prišli výsledky že už to nie je v norme ale je je tam ASC US. Chcem sa opýtať, z čoho to mohlo len tak vzniknúť ? A ci je možné niečo užívať aby sa to nezhoršovalo. A posledná otázka, chceme sa pokúsiť o dieťa ci je to dobrý nápad teraz keď je to mierne zhoršené ? Ďakujem vopred veľmi.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očkovanie ani tie gély vírus z tela nedostránia, je pravdepodobné, že stále ho máte v bunkách. Môže a nemusí spôsobovať zmeny, ASCUS sú iba nejasné zmeny, stále nemusí z toho vzniknúť dysplázia. Je potrebné sledovať nález a určite by som do vyriešenia počkal s otehotnením.

  • Cytológia, hpv

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň vážený pán doktor,

    mám 25 rokov a už dve cytológie po sebe v rozhraní 6 mesiacov vyšli skvamózne bunky ASCUS, glandulárne bunky NILM. Som zaočkovaná od minulého roka Gardasil 9. Môj gynekológ mi odporúča len pravidelnu kontrolu cytológie bez terapie. Je tento postup správny? Nie je potrebný test HPV?

    Za odpoveď Vám vopred ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno je potrebný test na HPV, pretože zmeny v bunkách vznikajú niekedy až 15 rokov a zaočkovanie pred 2 rokmi nič v tomto zmysle neovplyvní, ak už je infekcia vnútri buniek. Očkovanie iba chráni pred vstupom infekcie, preto sa odporúča ešte pred začiatkom pohlavného života.
    Určite by som odporučil test na HPV, ak bude pozitívny, je pravdepodobné, že máte aj dysplastické zmeny a odporučil by som expertnú kolposkopiu.

  • Styk po konizácii a očkovaní proti hpv

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    Mám takmer 30 rokov, vždy som pravidelne chodila na gyn.kontroly, cca od roku 2016 mi z cytológie vždy vyšla PAPII, na jeseň r.2022 zhoršenie, PAPIII a-b, pozit. HPV16, pri oznámení výsledku som už ale bola v 5.tt...v júni 2023 som porodila, po šestonedelí histologia- CINII, koncom novembra 2023 vykonaná LEEP konizacia, hist.CIN II. S manželom sme sa hneď dali zaočkovať(Gardasil9), tento týžden absolvovaná druhá dávka.
    Chcela by som sa opýtať...ja sa momentálne môžem nakaziť iba od manžela, alebo je na to šanca že som HPV pozit. aj po konizácii? Aý máte názor.na pohlavný styk v našom prípade, ak sa samozrejme chcem vyhnúť reinfekcii? Plánujeme ešte mať deti.. Počkať na moju cytologiu (4 mesiace po konizacii) a urobiť HPV test vtedy aj manželovi? Prípadne počkať na 3.dávku vakcíny?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vírus HPV 16 máte v tele, ale je pravdepodobné, že po konizácií sa nakazené bunky odstránili. Je potrebné povedať, že drvivá väčšina ľudí vírus samovoľne zo svojho tela odstráni a nemá s ním problémy, preto je vysoko pravdepodobné, že Váš manžel nie je nosičom HPV, hoci ho v minulosti krátkodobe mohol mať. Očkovanie po konizácií znižuje riziko opakovania dysplastických zmien. Osobne si myslím, že sa nemusíte nijako obmedzovať v sexuálnom živote, doočkujte sa a pravidelne navštevujte preventívne prehliadky.