Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,562 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Endometrioza - liecba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    DObry den pan doktor,

    V roku 2008 som bola operovana na cystic ovarialis. Operacna diagnoza znela: Cystis ovarialis I.dx.rupta a endometiosis pelvis minoris incipiens.

    Na zaklade tychto informacii mi moj gynekolog nasadil liecbu Evrou (pretoze ine druhy HAK nemozem uzivat kvoli obsahu laktozy). Beriem evru teda 2 roky uz, ale v rodine mame ochorenie krcovych zil, ktore zacali aj mna na nohach vystupovat. Aj to je dovod, preco tu HAK brat nechcem, lebo vsade sa hovori o tom, ze v pripade, ze je v rodine ochorenie zil, nie je vhodne brat HAK.
    Postupoval moj gynekolog spravne, ked mi na zaklade tychto info nasadil tuto liecbu? Nemohla by som HAK uplne vysadit? a co v pripade, ked ju vysadit nemozem a vznikaju mi zily? Ake mam moznosti?

    Za Vas cas a ochotu odpovedat vopred velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jednou z možných liečebných modalít endometriózy sú gestagény, najlepšie v hormonálnej antikoncepcii. Zastavujú rast ložisiek a sposobujú ich atrofiu.
    Gestagény zároveň mierne znižujú tonus v žilách a možu mierne zvyšovať riziko krčových žíl, avšak oproti prípadnej tehotnosti je to zanedbateľné.
    Výskyt krčových žíl v rodine samozrejme nie je kontraindikáciou liečby endometriozy.