Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Lactobacillus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,pred 9.tyzdnami mi bola robena laparoskopicka hysterektomia.Dva tyzdne po operacii mi nasadili antibiotika na helicobakter.Moj problem vsak spociva v tom,ze po 9.tyznoch operacie mam este stale v posve stychy a spinim.Brali mi kultivaciu.Vsetko je negetivne az na posledne:Lactobacillus sp.(vaginalis) produkujuci H2O2.Preto vas prosim o radu,ci to moze byt sposobene antibiotikami a helicobakterom-nazor mojho gynekologa.A kolko mozem este spinit.Dakujem za vasu radu a pomoc.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa mňa Vaše telo neprijalo úplne dobre stehy, im trvá dosť dlho až sa úplne vstrebú. Lactobacillus je normálna súčasť pošvovej flóry. Ak by špinenie pretrvávalo, je vhodné aj cytologické vyšetrenie pošvového pahýľa.

Podobné otázky

  • Probiotika

    , Autor: katarina-32

    Dobrý deň

    Vedeli by ste mi poradiť nejaké vhodné probiotika ktoré sú voľnopredajné? Hlavne ma trápili problémy s opuchnutim, svrbenim a robili sa mi trhlinky pri vstupe do pošvy. Toto som už riešila s gynekológom a predpísal mi lieky. Avšak chcela by som po liečbe používať nejaké probiotika. Vedeli by ste mi nejaké odporučiť? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prosím poraďte sa v lekárni, ja nemám prehľad o tom čo je momentálne na trhu.
    Existujú tzv. prebiotiká - látky, ktoré podporujú rast priaznivých baktérii a samotné probiotiká - lieky, ktoré obsahujú samotné priaznivé baktérie. Dôležité je aby tam bol dostatočne zastúpený rod lactobacillus.

  • Acinetobacter ursingii

    , Autor: Iva44

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa poradiť, prípadne vedieť Váš názor.
    Ide o moju dcéru ( 11r.) ktorej vyšli tieto výsledky. Po pobyte v kúpeľoch mala stále žltozelené alebo žlté výtoky.
    Sú nejaké vag. antibiotické krémy na preliečenie, prípadne probiotické krémy, ktoré by jej mohli pomôcť? Bola preliečená Macmirorom tabletkami ktoré úplne nezabrali ostali žltkasté výtoky.
    Antibiotikám sa asi nevyhneme. Potrebujeme to poriadne preliečiť keďže pred rokom bola operovaná - torzia vaječníka a vajičkovodu ( začinajúca gangréna) krvácanie do brušnej dutiny - bol to akútny stav.

    Výter z pošvy:
    *Aaeróbne, anaeróbne, gonokoky

    Mikroskopia - priamy preparát:
    Epitelie......................pozit..+ lactobacillus.................pozit..+
    Leukocyty - PMN...............pozit..+ G- paličky....................pozit..+

    Aeróbna kultivácia:
    Nález: stredne masívne Acinetobacter ursingii
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Ampicilín-sulbaktám..........C Ciprofloxacín................C
    Cefuroxím....................R Tetracyklín..................R
    Neomycín-Bacitracín..........L Trimetoprim-Sulfametoxazol...C
    Gentamicín...................L Nitrofurantoín...............R
    Kolistín.....................L

    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Lactobacillus sp.(vaginalis) neprodukujúci H2O2

    Kultivácia na G.vaginalis:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na N. gonorrhoeae:
    Nález: Negatívny

    Anaeróbna kultivácia:
    Nález: Negatívny

    Ďakujem Vám vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak má dcéra problémy tak si myslím, že by bolo vhodné podávať lokálne krém Dalacin, alebo povrchovo baktroban. Na macmiror je žiaľ uvedená baktéria rezistentná.

  • Výsledky

    , Autor: Aicul

    Dobrý deň prajem chcela by som sa spýtať ci tieto výsledky su velmi zle? Co su tie reaktivne zmeny? KONVENČNÁ CYTOLÓGIA (KOC23039306)
    ad.
    Ane
    Predmet vyšetrenia
    Cervix
    Amb. ozn. mat.: N 422 AB
    Klinický nález
    Dátum PM: 4.6.2023
    Anamnéza
    11/2022 L-SIL
    aun'dl
    Makroskopický popis
    KOC23039306 Cervix Fixačný sprej PAP
    Výsledok vyšetrenia
    Adekvátnosť vzorky: Vhodná pre hodnotenie
    Endocervikálne komponenty / bunky TZ neprítomné
    Mikroorganizmy: Lactobacillus Doderleini
    Nenádorové zmeny: Prímes polynukleárov malá, Reaktívne zmeny
    Negatívne v zmysle intraepiteliálnej
    Diagnostické zaradenie: NILM
    lézie alebo malignity Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    reaktívne zmeny sú zmeny buniek, ktoré reagujú na nejaký podnet, najčastejšie na zápal. Je to častý nález nevyžadujúci pozornosť. Dôležité je NILM - to znamená, že skríning na dysplastické zmeny je negatívny, kvôli tomu sa to vykonáva.

  • info

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, neviem , ako začať, ale pevne dúfam, že mi odpoviete. Pretrváva u mňa už 5 rok, výtok. žiadne tabletky, mi nepomáhajú. Vymenila som aj gynekológa, ale podla mňa nerobil ani jeden maximum, aby ma pomohol vyliečiť. Stále návštevy sa mi už zdajú zbytočne.Mám 23, som mladá,mam stáleho partnera , nemáme častý s. pomer, ale je chránený ak áno. starám sa o seba, ako sa ma, používam, len to čo mi radili od sprchovania, po oblečenie, no proste všetko, dbám na správnu výživu, čítam rôzne články, atď,,,, hľadám každú pomoc, ktorá by mi pomohla. Nemám žiadnu mykózu , ani , je to len výtok, ktorý je ako hnis, mávam bolesti vaječníkov, menštruačné bolesti, a stále mi povedia že je to normálne, nerobia mi žiadne vyšetrenia, len mi vezmú stále výter. Dala som si spraviť odber, na vlastnú žiadosť, ako sú chlamydie, ureaplasmy, mycoplasmy, ale vsetko negativne. neberiem antikoncepciu, vraj by sa mi to mohlo ešte zhoršiť. posledný výter mi ukázal, staphylococcus haemolyticus , a lactobacillus sp. mala som cipky, polyginax, entizol,tie nalezy boli po opatovnom vysetreni v poriadku, ale vytok bol stale a je stale rovnaky , a to nehovorim co vsetko uz som brala predtym, v kuse 5rokov som na nejakych cipkach , alebo liekov,navstevujem aj imunologa, ale imunitu mam v poriadku, trosku menej bielých krviniek, ale na hematologii , mi po odbere krvi nic nezistili ziaden zapal v tele , nic.Brala som aj prirodne tablety na pliesen v crevach , atd... aj to je v poriadku lekarka ma postrasila, ze to možem mat cely zivot, ze ona nevie co to moze byt, a s coho, a ze o desat rokov, mozem mat rakovinu krcka maternice.V mojej rodine sa objavila rakovina viack krát, ale nie z gynekologickej strany som uz zufala, a este k tomu ze citologiu mi nemoze urobit, ked mam vytok, tak ani neviem .Ako by ste to riesili vy. poradte mi prosim .Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky svedčia pre možný chronický zápal krčka maternice, ale bez vyšetrenia Vám to nemôžem stanoviť. Chlamýdie sa nemusia už potvrdiť, lebo sa môžu nachádzať vyššie nielen v krčku. Hnisavý výtok a bolesti sú však pomerne typickým príznakom, ale musel by som Vás vyšetriť, mám málo informácii na to, aby som Vám na 100% poradil.

  • diagnoza - c 125, endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den p.MUDr Zahumensky, chcela by som vediet Vas nazor ohladom mojho zdravotneho stavu. Bol mi odporuceny laparoskopicky zakrok na potvrdenie endometriozy a jej pripadne odstranenie. 2 roky mame pohlavny sex bez ochrany (muz 36rokov-spermiogram ok pred 2rokmi, zena 31rokov-hormony,prechod.vajick -ok pred 2 rokmi) a chceli by sme dieta. Gynekolog mi zistil utvar - susp. endometrioza?, prave adnexa 20mm, lave adnexa 22mm, (pocula som aj nazor, ze by to mohlo byt zlte teliesko, ale v oboch vajecnikoch?), vyzera, ze to rastie po 3 folikulometriickych vysetreniach a dalej uterus NV, AVF, endometrium 6/2 prolif, douglas volny, kultiv na str.agalactise-neg, Epitelie -pozit++,lactobacillus sp(vagin) - pozit++, kvasin-negat., kult.G.vaginalis - neg., kult. N.gonorrhoe-neg.,markery c125: 47, c199:12,CEA:1,06, Menstruacia pravidelna, bolesti minimalne. Okrem toho fibroadenoma do 2cm v prsniku (pred 3.rokmi tam nebolo), a par malych cyst. Citala som vela vasich nazorov a aj nazorov inych lekarov na endometriozu - a taky moj laicky zaver by bol; pokial nie su bolesti tak nechat tak a s tehotenstvom by mohla zmiznut/stopnut sa, po odstraneni aj tak zvykne recidivovat. Avsak chcela by som pocut nazor odbornika, aj ked svojmu gynekologovi doverujem - nedal mi alternativy... dakujem velmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Ca 125 máte zvýšené, tak ako to býva u endometriózy. Ak máte nález na vaječníku, asi by som laparoskopiu doporučil, jednak ako liečebnú metódu, a jednak aj na overenie stavu maternice a vaječníkov, ak sa V8m už 2 roky nedarí.