Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,549 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň..
    V posledných dňoch mám na gatiach biely tvarohový výtok..sú to kvasinky? dajú sa voľne kúpiť na to v lekárni tabletky..alebo musím zájsť ku svojmu gynekológovy? za skorú odpoveď vopred ďakujem..

    s pozdravom

    Martina

Podobné otázky

  • Progesterone ladee pharma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, momentalne som v 32 tt a ocitla som sa v takej situacii ,ze zo dna na den som zacala mat bolesti podbruska ako pred menstruaciou a bolesti krizov moj gynekolog mi povedal ,ze sa mi skracuje krcok a mam mat kludovy rezim a uzivat magnezium 2x3 tablety denne
    Po styroch dnoch som citila zhorsenie v tom ,ze mam teraz pichanie v podbrusku a celu noc ma bolelo cele brucho
    Isla som rano k doktorovi ten ma kontroloval palpacne a krcok 2,5 cm ked mi na moje poziadanie urobil vysetrenie sonom tak nameral krcok 3,5 cm a nasadil mi progesterone a magnezium.Nakolko jeho vyjadrenie k mojej zalezitosti bolo pre mna zmätocne ci sa teda skracuje krcok alebo nie navstivila som este ineho odbronika aby som pocula aj iny nazor a tam pri vysetreni mi povedal ze mam masivny vytok a nasadil mi macmiror ze zapal moze sposobovat skracovanie a potom mam zacat brat progesterone plus mi dal magnerot 1tbl rano a 1 tbl vecer a na obed magnosolv
    Teraz moja otazka je ..ci je toto vhodny postup nakolko som uz v 32 tt a macmiror mam na 12 dni tak mi pride rizikove neuzivat ten progesterone skoro dva tyzdne bojim sa aby som nieco nezanedbala
    Na jednej strane ak je tam naozaj zapal trrba ho zrejme preliecit ale na druhej strane ak tam nie je a zbytocne budem 12 dni zdrziavat liecbu tym progesteronom
    Nevkem teda aky postup mam zvolit ci sa preliecit macmirorom a potom az brat progesterone a to uz budem v 34tt alebo nasadit hned ten progesterone
    Co sa tyka vytoku spozorovala som ze mam ale ine tazkosti som nemala iba obcas pichanie od spodu a to som pripisovala tehotenstvu ze sa vsetko roztahuje

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vo Vašom prípade (ak možno veriť vyšetreniam) sa určite nejedná o hroziaci predčasný pôrod a progesteron, magnézium ani kľudový režim by som určite ja osobne neodporoúčal. Ak máte výtok spojený s nepríjemnými pocitmi v pošve, preliečte sa tým macmirorom (je bezpečný) a normálne existujte.

  • liečba mykozy a e.coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Pred týždňom a pol som pociťovala pálenie a svrbenie v oblasti pošvového vchodu, kt. bol aj výrazne červený. Moja gynekologička predpokladala mykózu, dostala som klotrimazol tablety 200mg na 3 dni, tiež mi dr odobrala stery. Tabletky som použila, ale kedže som ešte citila, že okolie vchodu mierne svrbí tak som si ešte okolie vchodu natierala (do vnutra som ho nedávala) jenamazol krémom ešte dalšie 4 dni po dobrani klotrimazolových tabliet. Viac dní som pokračovať nemohla, pretože som dostala menštruáciu. Dnes mi volala zastupujuca gynekologička (pretože moja je aktuálne na PN), že vzhľadom na výsledky kultivácie, kde je masívne e.coli, mi ešte predpisuje macmiror na 12 dní. Okrem e.coli bola prítomna aj kandida, tiež masívne, tu neriešila. Mám teda 2 otázky-bola liečba klotrimazolom dostatočná na kvasinky alebo mám po skončení menštruácie pokračovať v natieraní jenamazolom alebo si kúpiť znovu tablety klotrimazolu? A druhá otázka-je nutné brať macmiror na tu e.coli? Moja povodná gynekologička totiž tvrdí, že e.coli sa nelieči pokial nemám výtok a ten som povodne nemala-mala som len pálenie, svrbenie a výrazne začervenanie v oblasti vchodu. A kedže teraz mi aktuálne končí menštruácia žiadny výtok ani nepozorujem, mám len trochu zvláštny, ťažko popísateľný pocit, ale vyslovene nemám ani svrbenie, ani pálenie, ani výtok ani ma nič nebolí. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň
    toto je presne tá obrovská chyba čo sa často robí. Váš klinický obraz bol úplne jastný a jednalo sa o mykozu.
    Správne ste bola preliečená klotrimazolom, a vy ste si veľmi rozumne dala ešte mastičku Jenamazol na povrchový zápal.
    E colli tam je normálne a nerobí problémy, preto si určite nedávajte macmiror, lebo úplne rozbijete floru pošvy. Ak máte problém naďalej, pokračujte v natieraní krémom, stav sa vyrieši.

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Dnes bi som malá dostať menštruáciu 25.9 ale na miesto toho mám hlienovity výtok ako sopel priesvitný môže to byť príznak tehotenstva? Mám aj slabé menštruačné kŕče ďakujem.

  • Priliš mokra vagina aj keď som panna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň nevedeli by ste mi poradiť čo mam robiť jeď mam priliš mokru vaginu aj keď som ešte panna ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže sa jednať o výtok z rôznej príčiny, preto ak Vás to obťažuje, je potrebné navštíviť gynekológa. Infekcia pošvy nemusí vznika´t v súvislosti s pohlavným stykom.

  • Veľa výtoku po kyrete

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prájem, chcem sa spýtať či je to normálne alebo mám ísť u gynekológa som 3 týždne po kyrete mala som mimomaternicove tehotenstvo bol mi odobraty ľavý vajcovod laparoskopicky, ale mám veľa výtoku žltobiely bez zapachu , aj na pošve sa mi spravila vyrážka veľmi bolestivá , aj často chodím na WC na malu prosím vás môže to byť niečo vážne ?
    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    popísané známky sú príznakom infekcie, možno aj močovej infekcie, bolo by dobré navštíviť gynekológa, infekcia môže súvisiesť aj s kyretážou.