Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,554 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pár otázok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, boli by ste tak milý a skúsili poradiť? zatial žial víťazí u mňa hanblivosť, predsa takto cez internet a dotazník je to anonymné, nemusím sa pozerať lekárovi do očí, a preto je to určite pre mnohé ženy ľahšie posťažovať sa Vám. Moj problém spočíva v tom, že už asi mesiac ma zvykne svrbieť medzi pošvou a konečníkom (hrádza?). nesvrbí to v jednom kuse, len vtedy, keď to miesto podráždim napr. toaletným papierom po vykonaní potreby alebo pri sprchovaní. čo to može byť? v posledných dňoch mám aj bledohnedý až žltkastý výtok (ale to zvyknem mávať pred začiatkom menzesu - ten čakam,že každú chvílu príde). iné ťažkosti nemám. Ďakujem za odpoveď a prajem prijemny deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    svrbenie vulvy býva pomerne časté, može ísť o infekciu, ale aj o alergiu alebo iné ochorenie. Asi predsa bude potrebné vyšetrenie, aby sa Vám ponúkla adekvátna liečba.

Podobné otázky

  • dôsledky hysterektómie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    v súvislosti s mojou predchádzajúcou otázkou a Vašou odpoveďou ohľadom nutnosti hysterektómie by som mala ešte pár otázok.
    Viem, že organizmus každého z nás je individuálny a jeho reakcie tiež. Môžete mi prosím ešte povedať, aké môžu byť negatívne dôsledky hysterektómie? Vaječníky mi ponechajú. Ako potom ďalej fungujú hormóny? Vajíčka naďalej dozrievajú? Môžem očakávať menopauzu skôr ako za normálnych okolností? A čo libido?
    Ďakujem za odpoveď. Prajem veľa zdravia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám ponechajú vaječníky tak sa hormonáne nič nezmení. Menštruáciu síce mať nebudete (pretože nie je z čoho krvácať) ale iná zmena by nemala nastať. Vajíčka naďalej budú dozrievať a libido by nemalo byť ovplyvnené.

  • trochu dlhsie ale prosim o odpoved

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som po potrate a po operacii tumoru na pravom vajecniku, bola som si po vysledky histologie v nemocnici v dohodnutom case, bola tam len sestricka, nie doktor, ktora mi dala vysledky do ruky a povedala, ze je to OK. Prosim Vas o vysvetlenie o co sa vlastne jedna a zodpovedanie par otazok. Posielam Vam aj prepis vysletkov.
    1. je pravy vajecnik este funkcny? 2. je moznost, ze sa mi takyto tumor moze vytvorit na tom istom vajecniku znova? 3. ako dlho rastie takyto tumor? rodila som pred 18 mes v case operacie a na kontrole po porode, lekar nic akosi nevidel? Da sa to prehliadnut, alebo ho to nezaujalo? MAKRO: cysticky tumor praveho ovaria rozmerov 7x7x6, na reze s cystickou dutinou d=6 cm, vyplnenou belavymi mazlavymi hmotami a chlpmi, zvysok tumoru tvori tvrda kompaktna kost
    VYSLEDKY - MIKRO: prave ovarium so zachovanymi zbytkami oravialnej kory s viacpocetnymi primordialnymi folikulmi so zrelym multicystickym teratomom, obsahujucim 1 vacsiu dermoidnu cystu, miestami s obrovkou bunkovou reakciou v stene, mnohopocetne mensie cysty, niektore epidermoidne ine vystlane jednovrstvovym kuboidnym az cylindrickym epitelom, miestami s plynulym prechodom do viacradeho cylindrickeho epitelu respiracneho typu, fokalne s obrovskou bunkovou reakciou v strome aj v stenach cyst, miestami ide skor o pseudocysty bez zachytnej epitelovej vystelky. V tumore sa nachadza zrela lamelarna kost so zltou tukovou kostou drenou a solitarna tricholemova cysta. Vacsinou su v septach medzi cystami alebo pseudocystami nahromadene penovite makrofagy. V strome su fokalne gulatobunkove zapalove infiltraty.
    ZAVER: zrely multicysticky teratom praveho ovaria

    DAKUJEM !!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. ak zostala časť pravého vaječníka na mieste tak je funkčná.
    2. áno teoreticky je to možné, a može sa to zopakovať na druhom vaječníku
    3. je to prísne individuálne, tento tumor rastie pomaly, ale nemusí ho byť vidno.

  • streptococ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Mam par otazok ohladne streptococa agalactiae. Kedze ho mam tak ma zaujima odkial som ho chytila. 1,prenasaju to aj chlapi pri oralnom ci vag. styku? 2, Ako je mozne ked je to ze vraj normalna bakteria zijuca v tele ze to niekto ma a iny nie? A vlastne ako moze prejst z creva do posvy,aj to mi nie je jasne,to je myslene pri zlom utierani po stolici alebo vnutri v tele putuje a ja s tym nic neurobim. Je dalacin krem ucinny na tuto bakteriu??? Dakujem

  • Dobry den.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Rada by som sa spytala par otazok..beriem antikoncepciu Qlaira z kt.mi uz nebyva zle, s pletou som nemala nikdy problem, nastastie, ani vtedy, ked som bola bez tabletiek...
    z tychto mi nie je ani zle, ale vyhadzala som sa po bokoch a rukach, mam cervene bodky, uz aj na bruchu ktore nenormalne svrbia...u kozneho lekara nevedia co to moze byt...lebo som nemavala taketo, ani z kozmetiky, ani z avivaze, ani z jedla tak neviem. moze to byt z antikoncepcie??
    co by ma dalej zaujimalo je, ze bola mi zistena infekcia, najskor boli poz.vysledky v niekolkych bodoch ale nevedela som sa preliecit, nevedela som si kupit veci na to, Dalacin som dostala, potom Gynoflor este s niecim a Multigyn, ale nemala som na to peniaze, tak mi potom moj zensky lekar zobral tento mesiac znovu vyter a zas boli poz.vysledky a udajne zas nieco ine, nejaka ina infekcia, tak mi dal len Macmiror capiky tak to beriem plus vyplachy potom a o 2dni zas multigyn gel si mam davat, mam nechraneny pohl.styk, partner ma aj ine milenky. hoci su mozno zdrave, moze to byt z toho, nie??
    a posledne co sa chcem spytat je, ze uz dlhsie ma pobolieva dole v oblasti vajecnikov a aj v strede podbruska, to uz aj predtym ako som zacala pohl.zit, no a boli ma to len pri natiahnuti, al.kychnuti a hl.ked je chladnejsie, moze to byt nieco vazne??hovori moj zensky lekar ze to moze byt preto, lebo mam otocenu maternicu..ale neviem..myslite si ze to s tym suvisi??
    lebo mam otocenu maternicu..a moze to nejak ovplyvnit tehotenstvo??mozem normalne otehotniet aj bude vo mne rast babatko ??? ci to moze nejak ovplyvnit toto co mam?? ku gyn.idem az 11.1. tak mam sa znepokojovat, lebo ako kazda zena, aj ja by som chcela otehotniet a mat babatko ale viacere zeny pisu ze to mozu byt cysty, alebo rakovina krcka, alebo podobne veci a potom som uplne vyplasena..
    raz som brala aj Biseptol, na moc a vtedy mi ustupili bolesti na urcitu dobu ale teraz zas a len vtedy ked sa natahujem, alebo si kychnem al.som na wcku pri velkej potrebe tak si musim chytit podbrusko, lebo inak ma to vacsinou boli..Dufam ze sa v tejto poste vysomarite, velmi by mi to pomohlo ak by ste mi poradili. chodim aj na kontroly aj som povedala lekarovi ze ma to pobolieva ale on ze to je z maternice, tak ale oblast vajecnikov a moc.mechur???teda cele podbrusko, lebo styk ma boli kvoli maternici, to viem, to mi vysvetloval lekar ze muz mi vraza do maternice kedze je otocena a preto ma boli styk ale tie ostatne veci netusim aj vytoky mam vkuse, aj pred tym ako som zacala pohl.zit, takze netusim z coho to je, umyvam sa dost casto, nestrkam nic dnu tak neviem ci zaberu aj tie capiky..mam uz strach ci mozem byt vobec tehotna a prebehne cele tehotenstvo v poriadku ked mam taketo problemy, casto aj cikam, ale nepali ma to, to sa iba niekedy stane, menstruaciu mam pravidelnu a Qlairu chcem vysadit, nechcem brat uz ziadne tabletky..Tak nehnevajte sa za dlhy mail a prosim skuste mi s tymito vecami nejak poradit ak sa da..dakujem vam velmi pekne a prajem prijemne sviatky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto kožné problémy pri braní antikoncepcie nebývajú, avšak zaručiť Vám to nemožem, jediné čo sa dá spraviť je, že ju vysadíte a uvidíte, či sa stav nezlepší.
    Výtery sú zbytočné, závisí na tom, či máte alebo nemáte potiaže. Milenky Vášho partnera Vás možu nakaziť (alebo vy ich) infekciou, ktorá sa bežným výterom nezistí, hlavne ide o kvapavku a chlamýdie.
    Bez vyšetrenia nezistím dovod Vašich bolestí, príčin je mnoho, aj infekcia močových ciest napríklad, čomu svedčí aj časté močenie.
    Obrátená maternica nie je dovodom na problémy s otehotnením, osobne však sa mi zdá divné, aby ste otehotnela s partnerom, ktorý Vás podvádza, ale zase ja som asi dosť staromódny.