Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,554 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • trochu dlhsie ale prosim o odpoved

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som po potrate a po operacii tumoru na pravom vajecniku, bola som si po vysledky histologie v nemocnici v dohodnutom case, bola tam len sestricka, nie doktor, ktora mi dala vysledky do ruky a povedala, ze je to OK. Prosim Vas o vysvetlenie o co sa vlastne jedna a zodpovedanie par otazok. Posielam Vam aj prepis vysletkov.
    1. je pravy vajecnik este funkcny? 2. je moznost, ze sa mi takyto tumor moze vytvorit na tom istom vajecniku znova? 3. ako dlho rastie takyto tumor? rodila som pred 18 mes v case operacie a na kontrole po porode, lekar nic akosi nevidel? Da sa to prehliadnut, alebo ho to nezaujalo? MAKRO: cysticky tumor praveho ovaria rozmerov 7x7x6, na reze s cystickou dutinou d=6 cm, vyplnenou belavymi mazlavymi hmotami a chlpmi, zvysok tumoru tvori tvrda kompaktna kost
    VYSLEDKY - MIKRO: prave ovarium so zachovanymi zbytkami oravialnej kory s viacpocetnymi primordialnymi folikulmi so zrelym multicystickym teratomom, obsahujucim 1 vacsiu dermoidnu cystu, miestami s obrovkou bunkovou reakciou v stene, mnohopocetne mensie cysty, niektore epidermoidne ine vystlane jednovrstvovym kuboidnym az cylindrickym epitelom, miestami s plynulym prechodom do viacradeho cylindrickeho epitelu respiracneho typu, fokalne s obrovskou bunkovou reakciou v strome aj v stenach cyst, miestami ide skor o pseudocysty bez zachytnej epitelovej vystelky. V tumore sa nachadza zrela lamelarna kost so zltou tukovou kostou drenou a solitarna tricholemova cysta. Vacsinou su v septach medzi cystami alebo pseudocystami nahromadene penovite makrofagy. V strome su fokalne gulatobunkove zapalove infiltraty.
    ZAVER: zrely multicysticky teratom praveho ovaria

    DAKUJEM !!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. ak zostala časť pravého vaječníka na mieste tak je funkčná.
    2. áno teoreticky je to možné, a može sa to zopakovať na druhom vaječníku
    3. je to prísne individuálne, tento tumor rastie pomaly, ale nemusí ho byť vidno.