Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Maternica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor, chcem sa spytat som 2 tyzdne po kyretazi uz nekrvacam vôbec ale obcas mam ostre pichnutie na maternici je to normalne ze to este takto reaguje?neni potrebné vyšetrenie aby ma gynekolog pozrel ci je vsetko ok?

Podobné otázky

  • Bolesti pri ovulácii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    Od tretieho pôrodu mávam dosť silne bolesti pri ovulácii (vaječníky, maternica, kríže). Riešila som to, samozrejme, u gynekológa. Urobil mi sono, stery, vyšetril ma a že z jeho strany všetko ok, mám si dať Ibalgin. Pýtala som sa či naozaj neexistuje aspoň nejaký doplnok, ktorý by som užívala na zmiernenie, vraj len HAK, ktorú mne je zbytočne užívať nakoľko manžel absolvoval po treťom dieťati vazektomiu, aby som nemusela nič užívať. Naozaj nie je iný spôsob, ako týmto bolestiam predchádzať? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hormonálna antikoncepcia je liekom prvej volby pri bolestiach, okrem toho znižuje aj riziko smrti na rakovinu o viac ako 13%, určite by som ju odporúčal, žiaĺ v tejto smutnej krajine Vám to nehradí verejné poistenie (ani vazektomiu, že).

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, zistila som,že som tehotná po 7 mesiacoch akútnej sekcii. Je možné, že som v nejakom 4-5 týždni, k svojmu gynekológovi som objednaná až o 2 týždne. Začala som mať v podbrušku také bolesti ako pri prechladnutí, také slabunké kŕče, nekrvácam ani ma nepáli pri cikaní. Mám sa obávať niečoho, mám vyhľadať lekára ešte skôr alebo nemám panikáriť a je to bežné.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti je vhodné vyšetrenie čo najskôr. Je chyba, že Vás nepoučili o antikoncepcii po cisárskom reze, odporúča sa rok počkať, aby sa dobre zhojila maternica. Antikoncepcia sa dá užívať aj pri dojčení.

  • Zápal maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    je možné vylúčiť zápal maternice na základe ultrazvuku, výteru z pošvy a palpačným vyšetrením?

    Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno, najdôležitejšie palpačné vyšetrenie, ak je zápal rozšírený na celú stenu maternice, je maternica pri pohmate výrazne bolestivá. Dôležitý je celkový klinikcý stav.

  • Krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, syn mi skočil na brucho a začala som slabo krvácať. Tehotná niesom no som 3 mesiace po potrate. Ďakujem

  • Dobrovoľné odstranenie maternice a pošvy

    , Autor: Registrovaný používateľ


    Dobry deň prajem, mám dlhodobé problémy s opakujúcimi sa zapalmi a gynek. Problémami, som extrémne precitlivena na takmer všetko. Nemôžem sa nikde kúpať, jesť sladké, nosiť úzke oblečenie ani sa dole nijako dotýkať lebo mám hneď problémy, som lekársky preliečovana, ale vždy sa mi všetko vráti. S manželom už spolu nespavame dva roky kedze po každom styku som trpela i niekoľko mesiacov. Čo nám ale az tak nevadí keďže sme obaja antiseksuálny. Deti nechceme, a taktiež mám aj dost bolestivé menštruáciu a dlhodobé problemy so špinením okolo menštruácií. Minulý rok som absolvovala konizaciu keďže sa mi rozvinulo predrakovinove štadium, ktore ale vraj nebolo vybrané na 100% ale že vraj to budeme sledovať. Pretoto všetko som sa rozhodla podstúpiť odstránenie maternice a pošvy. Vaječníky si chcem nechať kvôli hormonom. Skúsim si nájsť dobrého lekára ktorý mi operáciu spraví tu na Slovensku ale už ma zopár gynekológov odmietlo keďže mám 29 rokov. Prosím vás, poznáte niekoho kto by mi tento zákrok spravil a ešte aj laparoskopicky alebo bez jaziev? Keď bude treba, vybavím si aj psychologické potvrdenie. Nechcem hľadať zahraničných lekárov ktorých si neviem overiť. Prosím pochopte moju situáciu a nesnažte sa ma dohovoriť od tohto rozhodnutia.
    Ďakujem moc za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade Vám chcem napísať, že rozumiem Vášmu problému aj želaniu. Avšak samozrejme to má niekoľko háčikov.
    V prvom rade je to otázka úhrady poisťovňou, jedná sa o operáciu z Vášho rozhodnutia bez úplne jasnej medicínskej indikácie, takže sa obávam, že si ju budete musieť uhradiť sama.
    Druhá vec je fakt, že isto viete, že sa jedná o veľmi závažný zásah do telesnej integrity, ktorý je na 100% NEVRATNÝ. Ak sa Vám odstráni maternica, nikto Vám ju nikdy nevráti späť. Neviete, čo sa s Vami stane za nejaký čas, kam sa pohne Váš život. Možno ovdoviete a stretnete chlapa, ktorý bude chcieť deti.
    Tretia veľmi závažná vec je, že odstránenie pošvy je veľmi náročný operačný výkon, ktorý sa prevádza iba veľmi zriedkavo. Jeho následky môžu byť dlhodobé a invalidizujúce, oblasť pošvy sa zle hojí a môže mať za následok dlhodobé výrazné bolesti, problémy s močením a so stolicou. Tento výkon naozaj nie je jednoduchý. Výsledok môže byť ten, že namiesto úľavy sa Vám kvalita života ešte zhorší.
    Osobne si viem predstaviť odstránenie maternice aj z dôvodu strachu z rakoviny (mali ste na krčku zmeny), ale určite podľa môjho názoru Vám nikto neodstráni pošvu.

    Za dobrý nápad považujem psychologické a psychiatrické vyšetrenie, možno prídete na to, prečo si chcete dať operačne odstrániť časť tela. A možno Vám ich liečba pomôže zvládnuť aj Vaše gynekologické problémy.