Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • po kyretáži

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor robili mi kyretaz kvoli missed abortion v 6 tyzdni po akom case sa dostaví menstruacia? Ovulovat zacnem az po menstruacii alebo skôr?

Podobné otázky

  • Punch biopsia a kyretaz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den , podstupila som pred tyzdnom kyretaz maternice a punch bopsiu . Mala som spinenie toto viem ze je normáne ale ci je v poriadku dostat menzes a este 4 dni skor ?

  • Tehotenstvo po kyretazi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, bola som na čistení, v 6tt tehotenstva, injekcia mi bola pichnuta ale po ultrazvuku, deň nato, lekár v nemocnici usúdil, že je potrebné čistenie, nevedela som aké môžu byt alebo nemusia byt následky po zákroku. Viete mi objasniť, či bude problém s budúcim otehotnením, pripadne udržaním tehotenstva? Je čistenie nebezpečne alebo sa neodporúča? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    otehotnenie by nemal byť problém, ale výkon zvyšuje riziko predčasného pôrodu a problémov s pôrodom placenty. Preto sa snažíme riešiť potraty liekmi.

  • Dalacin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Som 2 mesiace po kyretazi po MÁ. Prvý menzes som dostala 28.1.trval 5 dni, o pár dni na to 12.2.som začala najprv špiniť potom krvácať ale oproti bežnému menzesu to bolo slabé, trvalo to 10dni. Druhý deň tohto špinenia/krvácania mi gynekologička dala širokospektrálne antibiotiká augmentin, lebo som jej povedala že pár dni pred tým som chodila často cikat ale pila som urologické caje a prešlo to. Pred týždňom som mala výtok a bolesti v podbrušku na ľavej strane, tak som šla už k novému gynekologovi, ten mi povedal, že tie bolesti sa týkajú asi hrubého čreva lebo gynekologicky je to ok, na výtok mi predpísal dalacin masť a rosalgin vyplachy. Po prvom použití výtok prešiel (nemala som žiadne pálenie svrbenie). No masť som si aplikovala 3x, bola som u obvodnej na kontrole a na papieriku z mocu mi zistila krv v moci ale crp z krvi je negatívne (0,35). Dala mi domov papieriky - dnes okrem krvi v moci vybehlo aj vysoké pH. Mohla to spôsobiť masť ? Tu krv v moči nechápem, lebo doktor v stredu povedal, že menzes príde o 2 alebo možno až o 3 týždne. No aj to mi nijako nevychádza lebo podľa posledného krvácania by som mala menzes dostať o týždeň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem sa z toho nejako vymotať, ale áno dalacin krém aj rosalgin môžu spôsobiť zmenu pH moču, ak ste ich pred odberom vzorky použila. Ak nemáte žiadne subjektívne problémy, nevidím dôvod aby ste sa liečila a vyšetrovala.

  • Krvácanie po kyretazi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, rada by som sa opýtala. V pondelok 27.2 som mala kyretaz, dôvod, velmi silne krvacanie spojené s tym ze som mala zavedené vnútromaternicové teliesko ktoré nakoniec samovoľne moje telo vypudilo. Krvacala som zrazeniny krvy a tak som podstúpila akútne kyret. Dnes je 2.3 a ja som dva dni po kyret začala krvácať, je presne aj obdobie kedy by som mala mat menštruáciu. Bola som na kontrole u môjho gynekológa, ten ma nevyšetril, iba objednal o 14 dni s tym ze ak krvácanie do pondelka neprejde alebo sa nezlepší, mam prist. Konzultovala som s nim cely môj stav, ale jeho odpoveď ma plne neuspokojila a hlavne neupokojila.
    Moja otázka preto znie, bolo by mozne ze toto krvácanie je aj menštruačné? Po zákroku som nekrvacala vôbec. Alebo je to komplikácia ktorá sa ukázala az teraz? Krvácanie nie je spinenim- ako mi to doktor opísal, ale skôr naozaj krvácaním akoby som mala menzes. Za den vymením tak 4 vložky aby mi bolo pohodlne.
    Ide o to, ze uz som naozaj vykrvacana az moc a nerada by som mala ďalšie komplikácie.

    Velmi pekne dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno jednoznačne sa jedná o menštruáciu, kyretáž nijako neovplyvní Váš hormonálny cyklus. Odplavili sa zvyšky sliiznice, ktoré neboli odstránené počas kyretáže. Mal by Vám nabehnúť znova normálne cyklus ako ste mala.

  • ako dlho?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcela by som sa opýtať 11.8 mi robili kyretaž- missed abort 12tt. 14.8 mi robili znova kyretaž lebo tam ostali zvyšky. A 17.8 mi robil môj lekár ultrazvuk a povedal že je to už všetko vo. Určite? a ako dlho budem po kyretáži špiniť taký slabý ružový výtok a občas nič. Kedže som už 12 dní po kyretáži a ešte stále slabunko špiním. Nemám bolesti ani teploty. A mám požiadať lekára aby mi vzal krv? Dakujem vopred.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto slabé špinenie može byť po dvoch kyretážach normálne, sliznica sa pomaly hojí a obnovuje.
    Z krvi by sa dal zistiť zápal a prípadne aktivita tehotenského hormónu, ale ak nemáte bolesti a horúčky, nevidím v tom zásadný prínos.
    Bude stači´t počkať istý čas, krvcáanie by malo ustať a do mesiaca by mohla prísť menštruácia.