Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,959 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Antikoncepcia

    , Autor: Jankaa9

    Dobrý deň

    Je vyššie riziko trombózy ak užívam antikoncepciu Novynette (kombinovaná)a genetické testy mi vyšli takto ?
    F V leiden normál
    MTHFR C677T heterozygot
    F XII C46T heterozygot
    F XII val34leu heterozygot
    4G/5G PAI-1 heterozygot

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    MTHFR je nepodstatný parameter, vo všeobecnosti sú heterozygotné konštelácie málo klinicky významné. Ale mal by sa k tomu vyjadriť hematolog.

Podobné otázky

  • Chudnutie

    , Autor: anym

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Maitalon a schudla som. Je nejaká antikoncepcia na pribratie? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chudne a priberá sa z jedla, antikoncepcia môže meniť množstvo vody zadržovanej v tele, ale nemá vplyv na hromadenie alebo straty tuku. AK máte problém s podváhou, je určite namieste vyšetrenie internistom, alebo endokrinológom.

  • Sumamed a antikoncepcia

    , Autor: Nicoletas

    Dobrý deň. Dnes 16.4. mi lekárka predpísala na 6 dní sumamed 500mg. Prvú tabletku užijem zajtra ráno Užívam antikoncepciu Daylla pravidelne, od soboty budem mať 7 dnovu pauzu. Dokedy sa treba chrániť aj doplnkovo? Treba sa chrániť aj celý ďalší cyklus alebo len počas tej pauzy? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím, že bude stačiť iba počas prestávky, ak už počas dalšieho balenia nebudete brať Summamed, nebude ani znížený účinok antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a hnačka

    , Autor: nataly23

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je nutné brať ďalšiu antikoncepčnú tabletu Mercilon, ak zvyčajne beriem tablety o 20tej hodine večer, ale 2 hodiny na to som dostala dosť vodnatú hnačku, ktorá bola iba raz (20. deň cyklu) a mala som aj kŕče v bruchu.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

  • Môžem slabé špinenie považovať za menštruáciu?

    , Autor: bencicova.nika@gmail.com

    Dobry den,
    uz skoro rok užívam HAK Mistra, minulý mesiac mi neprišlo krvácanie z vysadenia, tehotenský test bol negatívny.

    Nezávisle na to mi gynekológ zmenil antikoncepciu na Jeanine, ktorú som tento mesiac užívala prvýkrát. Momentálne som v 7 dňovej pauze; 3 dni po užití poslefnej tabletky, cize v case kedy mi mala začať menštruácia, som mala slabé poldňové špinenie a potom už nič, môžem to považovať za krvácabie z vysadenia?

    Pohlavný styk mám iba chránený kondómom, je šanca, že by som bola tehotná? Treba spraviť ďaľší tehotenský test ored pokračovaním v užívaní tabletiek? Alebo je to normálne, prípadne je problém niekde inde?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto zoslabenie menštruácie je priaznivý efekt tabletiek, dokonca môžete krvácnie úplne stratiť. Nemusíte sa stresovať, nie ste tehotná, ak ste neurobili chybu pri užívaní.
    Mimochodom Jeanine je rovnaká antikoncepcia ako Mistra iba od inej firmy.

  • Ovulačný test

    , Autor: miska22

    Dobrý deň. Viem, že hormonálna antikoncepcia funguje na princípe blokovania ovulácie. Ja by som sa chcela opýtať len čisto teoreticky - keby som si počas užívania jednozložkovej antikoncepcie Zlynda spravila ovulačný test - mohlo by užívanie HAK spôsobiť falošne pozitívny/negatívny výsledok? Ovplyvnila by HAK výsledok testu alebo to na test nemá žiadny vplyv?