Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vplyv na antikoncepciu Daylla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    som chorá a doktorka mi predpísala antibiotiká Sumamed jednu tabletu denne po obede 6 dní za sebou. V príbalovom letáku sa nepíše aby mali tieto antibiotiká nejaký vplyv na hormonálnu antikoncepciu Daylla a tak mi to potvrdila aj lekárnička, že to môžem užívať súbežne s antikoncepciou a je tam možno iba veľmi malá šanca že to znižuje účinok. Tak by som sa chcela opýtať či počas užívania tohto antibiotika mám používať aj doplnkovú ochranu počas pohlavného styku a ako dlho? A aká je šanca na nechcené otehotnenie, ak by sme nepoužili doplnkovú antikoncepciu počas brania antibiotika Sumamed? Plus mi predpísala aj tabletky Cezera, ktoré vraj nemajú vplyv na hormonálnu antikoncepciu Daylla, alebo sa mýlim? Plus ak užívam antikoncepciu večer pred spaním o 21:00 môžem si potom dať aj tu Cezeru nezníži to účinok? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Summamed má vplyv na účinky antikoncepcie, súhlasím s lekárničkou, že pomerne malý, ale už nie ste na 100% chránená. Riziko sa nedá spočítať, lebo ovplyvňujú metabolizmus liekov v pečeni, čo je veľmi individuálne. Ja osobne odporúčam doplnkovú ochranu do konca balenia antikoncepcie.